Metoda întreruperii te apără sau nu de sarcină?

De Stela Moisescu, pe

Una dintre cele mai vechi metode de contracepţie, coitus interruptus, presupune retragerea penisului din interiorul vaginului înainte ca bărbatul să ejaculeze.
Este folosită de aproximativ două milenii încoace, deşi nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, iar eficienţa în cazul prevenirii sarcinii este îndoielnică, în opinia specialiştilor.

De ce metoda retragerii a rămas atât de populară

În prezent, peste jumătate dintre femei au avut un partener care să folosească cel puţin o dată coitus interruptus. Cum de este încă populară o asemenea metodă contraceptivă, mai ales când au apărut atâtea variante sigure care să ne protejeze de o sarcină nedorită?

Prima problemă care dă bătăi de cap cuplurilor este folosirea prezervativului. Dacă unele ajung la concluzia că nu îl agreează, imediat se gândesc la varianta anticoncepţionalelor. Miturile despre ele, cum că ar provoca scăderea libidoului, infertilitate, diferite forme de cancer sau chiar atac cerebral încă le fac pe femei să fie reticente în privinţa pilulelor. Aşa că aleg să rişte, folosind metoda coitus interruptus, pentru că este „naturală” şi le scuteşte de folosirea prezervativului.

Totuşi, dacă riscul ar fi fost atât de mare, în 2000 de ani coitus interruptus ar fi trebui să fie o metodă de contracepţie de mult apusă. Riscurile există, însă, potrivit studiilor, nu sunt atât de mari precum am crede.

Cât de eficientă este metodei retragerii

Rata eşecului în privinţa retragerii penisului înainte de ejaculare este de 15-28% pe an, în timp ce a prezervativului de 10-18% pe an! Riscul metodei coitus interruptus ar putea ajunge la doar 4% pe an, dacă aplici metoda corect la fiecare act sexual. Aşadar, unii specialişti argumentează că, per total, coitus interruptus te-ar putea proteja împotriva unei sarcini la fel de bine ca prezervativul.

Specialiştii ce susţin această teorie atrag însă atenţia că penisul trebuie retras la timp din vagin, pentru ca metoda să fie aplicată corect. Una dintre cele mai mari greşeli este că bărbatul nu se poate controla, pentru a retrage penisul, astfel încât sperma să nu atingă nici interior, nici exterior zona intimă a unei femei.

Care sunt riscurile metodei retragerii

De ce nu folosesc însă alte cupluri drept metodă contraceptivă coitus interruptus? Experţii avertizează că, în timpul actului sexual, înainte ca partenerul să ejaculeze, el pierde un lichid cu rol de lubrifiere în timpul sexului, care ar conţine spermatozoizi. Părerile sunt însă împărţite, privind eficienţa acelor celule prezente de a fecunda ovulul.  

Specialiştii conchid totuşi că motivul pentru care coitus interruptus rămâne o metodă de contracepţie riscantă este aceea că fluidul pre-ejaculator poate aduna spermatozoizi în consistenţa sa de la ejaculări anterioare. Din această cauză se recomandă bărbatului să urineze între două ejaculări pentru „a curăţa” canalul uretral, potrivit wikipedia.org.

Metoda este riscantă nu doar în sensul că nu te protejează deloc împotriva bolilor venerice sau la fel de eficient ca altele împotriva unei sarcini, ci şi în sensul că ar cauza ejaculare precoce, mai atenţionează experţii.  

În mod cert însă coitus interruptus vă poate lăsa la final nesatisfăcuţi, având în vedere că actul sexual nu este complet.

Rămâne la alegerea ta dacă poţi considera metoda retragerii cea mai bună pentru tine. Dacă vrei să minimalizezi însă riscul sarcinii şi al contactării bolilor cu transmitere sexuală optează pentru anticoncepţionale, diafragmă şi, respectiv, prezervativ.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter