Adolescent îndrăgostit de profesor? Cum procedezi?

De Libertatea pentru femei, pe

Ai tot auzit de povestea fetei violate, dar și îndrăgostite de profesorul de sport. Ai mai aflat şi de alte întâmplări asemănătoare, unele cu sfârșit tragic? Dacă ai și tu un copil la vârsta adolescenței, poate te înspăimânți la gândul că ar putea păți aşa ceva.
Vestea proastă pe care ne-o dă psihologul Cristina Ion-Rădulescu este că nu poți preveni acest comportament, de altfel specific adolescenților. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, această dragoste rămâne la capitolul pură fantezie, cazurile relatate în presă fiind extrem de rare, raportate la numărul de elevi.

► Comunicare fără bariere

În prezent, comunicarea a spart orice bariere. În urmă cu nici 15 ani, le vorbeam profesorilor doar cu pronumele de politețe și foarte rar obțineam numărul de acasă al acestora. Acum, copii își tutuiesc, de multe ori dascălii și vorbesc cu ei pe internet prin Messenger sau site-uri de socializare. Astfel, distanța dintre elevi și cadrele didactice dispare și, odată cu ea, uneori sunt lăsate și inhibițiile. În plus, vestimentația fetelor spune mult despre ele, chiar și lucruri pe care nu ar intenționa să le comunice. Uneori, vor doar să se îmbrace ca vedeta preferată, însă rezultatul este cu totul altul: transmit mesajul că sunt disponibile sexual. Este foarte adevărat că un profesor nu ar trebui să răspundă unor astfel de mesaje, dar nu întotdeauna ajung la catedră cei mai potriviți pentru această menire.

► Adolescenți forțați să se maturizeze

Chiar și așa, nu e cazul să îți faci prea multe griji, îți spune psihologul, „adolescența este vârsta la care tinerii se îndrăgostesc cu mare ușurință, dar la fel de repede le și trece!”. Cristina Ion-Rădulescu remarcă: „Nu toți adolescenții fac pasiuni pentru profesorii lor, ci doar aceia care apreciază maturitatea și echilibrul, adică exact acei copii care au fost forțați să se maturizeze mai repede și vor să li se recunoască acest «avantaj» în fața colegilor de generație. Ei nu au un anturaj care să-i valorizeze, ci sunt, mai degrabă, solitari. Părinții pot încuraja copilul să iasă, să aibă un cerc de prieteni de vârsta lui. Ar fi bine să poată asigura suficiente resurse și destulă libertate să practice diverse activități (sport, excursii, activități artistice). De asemenea, ar trebui să poarte discuții deschise cu adolescentul în care să îl încurajeze să își aleagă un partener potrivit”, spune specialistul. Ar trebui ca el să știe că astfel de relații nu sunt admise și nu sunt benefice, astfel încât să nici nu își dorească să se implice în așa ceva, dar și dacă află că un coleg se află în această situație, să nu o vadă ca pe ceva pozitiv și un exemplu bun de urmat.

VORBEȘTE CU DASCĂLUL!

„Dacă, prin absurd, ai certitudinea că fiul sau fiica ta s-a îndrăgostit de un membru al corpului didactic și ai impresia că este încurajat de acesta, ar trebui să mergi la școală și să vorbești deschis cu acel profesor. Nu îi aduce acuzații și asigură-l că discuția va fi strict confidențială. Spune-i ce ai observat la copilul tău și întreabă-l dacă în vreun fel comportamentul lui a putut fi considerat încurajator de către adolescent. Alcătuiește, împreună cu dăscălul, un plan prin care să i se spulbere elevului orice urmă de speranță că ar putea avea o relație cu profesorul, pentru a preîntâmpina agravarea situației”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter