Secretul eleganței stă în respect

De Virgil Ianțu, pe Ultimul update Vineri, 28 iulie 2017, 11:57
Cunoscut pentru tactul și eleganța sa, Virgil Ianțu e noul guest writer din revista Unica și de pe Unica.ro. El ne va împărtăși, lună de lună, ideile sale despre subiecte de lifestyle.

Când spui despre un bărbat că este elegant, te referi, de obicei, la îmbrăcămintea pe care o poartă în acel moment sau în ge­neral. „Da, este un bărbat elegant!“ Dar cred că eleganța depășește sfera vestimentației și merge mult mai departe, spre bunele maniere, spre atitudine și respect.

La un moment dat, fetița mea m-a întrebat, în drum spre o petrecere la care mergeam doar noi doi: „Dar de ce te-ai îmbrăcat așa de elegant?“

Eram în jeanși, teniși, un tricou alb, doar cu un sacou neutru peste tricou. Atunci mi-am dat seama că aveam doar o atitudine anume. Eram alături de fetița mea, o domnișoară frumoasă de care eram foarte mândru, și trăiam un moment ce îmi provoca emoție și o sclipire anume în ochi. Eram elegant în ochii ei, dar și datorită ei.

Dar dacă ne referim strict la vestimentație, ea trebuie tratată diferit, în funcție de ora din zi, de activitățile pe care urmează să le ai în timpul zilei, caracterul evenimentelor la care participi și rolul pe care îl ai la acele evenimente.

Eleganța într-o conversație

Într-o conversație între mai multe persoane se decupează imediat bărbatul ele­gant. Cel care știe să asculte, să fie condes­cendent, cel care are răbdare și înțelegere pentru ceilalți și folosește tonul potrivit situației și spațiului în care se află. Și fermitatea poate fi elegantă, atunci când este justificată ca moment, dar și argumentată.

Atitudinea și bunele maniere

Mai apoi putem discuta despre atitudi­nea față de cei cu care te afli să zicem, la o masă. Eleganța stă în respectul față de ceilalți bărbați, dar în special în atenția acordată doamnelor și domnișoarelor. Am învățat și eu de la alții un gest pe care prea puțini bărbați îl fac și care este extrem de măgulitor pentru o femeie. Pe lângă aranjarea scaunului în momentul așezării la masă a unei doamne sau domnișoare, mai e ceva. Un bărbat ele-gant se ridică în picioare de fiecare dată când o persoană de sex feminin se ridică să plece sau se pregătește să se așeze la masă. Domnilor… știați? Este un detaliu foarte important și un gest foarte frumos. Să îl ținem minte și să îl aplicăm.

Eleganța poate fi și colectivă

Eleganța colectivă se poate vedea, din păcate, mai des la străini, atunci când sunt în public.

De câte ori nu v-ați trezit într-un restaurant din străinătate că sunteți cea mai gălăgioasă masă? Nu e mult de stat pe gânduri. Des.

„Lasă, mă, că am venit să ne distrăm!“

Dar, altfel, avem pretenții de la ceilalți.

„Ia uite-i și pe rușii ăia ce tare vorbesc! Unde se cred, la Moscova?, HAHAHAHA!“… și iar râdem zgomotos, mai zgomotos ca ei.

Chiar și atitudinea de grup este importantă, iar ea ține, din nou, de respectul față de cei din jur și străinii chiar țin la acest aspect, iar noi avem multe de învățat în acest sens.

Să vorbim despre servitul mesei? Despre cum și cu ce ne umplem farfuria atunci când avem un bufet suedez?

Acesta cred că e un subiect care trebuie tratat separat. E prea generos.

Comportamentul pasagerului în aeroport, în avion…?

La fel, sunt multe imagini care îmi trec prin minte, savuroase în primă fază, dar care te fac să roșești în a doua și lipsite total de eleganță.

Dar, ca să închei frumos, eu cred că eleganța este legată de foarte multe detalii care contează și care trebuie să facă parte din apanajul oricărui bărbat. De altfel, mai cred că aceste detalii sunt valabile pentru ambele sexe.

Totul este să ne pese, să dorim să învățăm și să transmitem mai departe ce este frumos, bun și firesc. Bunul-gust, educația, ținuta, atitudinea, bunele maniere, limbajul, tonul, energia pe care o emani și respectul. Respectul față de tine și față de ceilalți, reprezintă, pentru mine, secretul eleganței. Iar toate valorile de mai sus ar trebui să fie a doua noastră natură și să facă parte din normalitate. Cât despre viitor, sunt aproape sigur că, mai devreme sau mai târziu, vom deveni mai atenți la gesturile mici care ne pot face viața mai frumoasă. E doar o chestiune legată de timp și de maturitate, nu-i așa?

Citește și – Faze tari cu copiii mei

Citește și – Trag o fuga până la mare… în 2 timpi și 3 mișcări

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter