Greșelile din weekend care îți distrug somnul din timpul săptămânii

De Amelia Matei, pe Ultimul update Joi, 17 martie 2016, 13:40
Dacă te numeri printre persoanele care se simt tot mai obosite după weekend și se trezesc greu dimineața în cele cinci zile de lucru este posibil să faci unele greșeli care îți afectează somnul.

Iată care sunt greșelile pe care le faci în weekend și care îți afectează somnul din timpul săptămânii.

Stai până târziu

Este adevărat că în weekend-uri marea majoritate preferă să iasă în oraș, iar seara, mai ales vinerea sau sâmbăta, poate deveni foarte lungă. ”Greșit!”, spun specialiștii, care cred că acesta este motivul principal pentru care întreaga săptămână somnul nostru are de suferit. Doctorul Jose Colon, autorul unui studiu asupra insomniei, arată că dacă pierdem nopțile din weekend avem tendința să dormin a doua zi mult mai mult și să producem dereglări ale orarului de somn.

Citește și: Obiceiul din timpul somnului care produce carii

”Așa cum nu le dai copiilor dulciuri înainte de masă, pentru că le trece pofta de mâncare, tot așa nu ar trebui să dormi mai mult de 8 ore în serile de weekend. Și în nici un caz nu este indicat să dormi până la prânz. Ai tendința să dormi și seara, pentru că te simți obosită. Alt obicei care îți dă peste cap somnul și care te va face să te culci târziu și să te trezești greu”, spune Colon.

Nu faci exerciții în weekend

Dacă ești o persoană activă, care face mișcare în timpul săptămânii, atunci trebuie să fii consecventă. Nu neglija mișcarea nici în zilele de weekend. Un studiu realizat de Universitatea de Stat Appalachian din Carolina de Nord indică faptul că exercițiile de dimineață sunt ideale, dacă vrei să dormi foarte bine seara. Cercetătorii au analizat somnul persoanelor care obișnuiau să aibă antrenamente înainte de 7 dimineața. Aceștia au descoperit că persoanele care procedau astfel dormeau mult mai bine seara, făcându-și un ciclu al somnului optim.

Citește și: Cât de inteligentă ești în funcție de ora la care mergi la somn

Bei prea mult alcool

Un pahar, două de vin sau două cocktail-uri sunt suficiente pentru petrecerea din weekend. ”Alcoolul este ca un cerc vicios, pentru că, deși inițial ți se face somn, peste câteva ore îți poate întrerupe somnul”, arată Shawn Stevenson, un specialist în cercetarea somnului.

Mănânci mult înainte să mergi la culcare

Dacă ai mâncat o porție sănătoasă de paste înainte să te duci la culcare, poți să-ți iei adio de la un somn odihnitor. Acest obicei poate duce, pe termen lung la dezvoltarea sindromului de reflux gastroesofagian, arsuri în capul pieptului, indigestie. Iar toate acestea pot afecta și modul în care dormi. Dacă o masă bogată în carbohidrați îți poate da senzația de somn, organismul tău trebuie să digere pe parcurs această cantitate foarte mare de carbohidrați, provocând fluctuații de insulină care te pot trezi din somn, dacă dormi.

Bei cafeaua prea târziu duminica

Ai dormit până mai târziu, te-ai trezit greu și te mobilizezi și mai greu duminica. Așadar, servești cafeaua spre ora prțnzului, dacă nu mai târziu. Acest lucru îți poate da insomnii, adormi greu și te trezești la fel de adormită și obosită luni dimineața.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter