Dr. Oz: planul în 3 pași care te ajută să renunți la zahăr

De Consuela Stratulat, pe
Dependența de zahăr este cât se poate de reală și trebuie tratată ca o problemă. Vezi care sunt sfaturile lui dr. Oz pentru a scăpa de ea.

Poate te gândești că nu poți rezista în fața dulciurilor din cauza lipsei de voință, însă Dr. Oz susține că este datoria organismului tău să te facă să mănânci zahăr. Din fericire, poți scăpa de această dependență! Dr. Ramani Durvasula, un specialist în probleme alimentare, a realizat un plan care te ajută să renunți la zahăr pentru totdeauna, iar dr. Oz i-a cerut să împărtășească sfaturile sale.

De ce apare dependența de zahăr

Creierul tău consideră zahărul o sursă de energie și chiar dacă tu nu îți mai amntești când ai gustat prima dată dintr-o prăjitură, el ține minte. Când consumi această substanță delicioasă, creierul trimite semnale de plăcere, care te încurajează să mănânci mai mult. Cu cât te lași pradă acestei dorințe, cu atât vei vrea mai mult.

Dr. Ramani are o abordare realistă în demersurile sale de a-i ajuta pe ceilalți să renunțe la dulciuri. Astfel, el te sfătuiește să nu încerci să scapi de dependență deodată, ci să o faci pas cu pas, pentru a-ți învăța papilele gustative să se bucure și de alimente care nu sunt dulci.

Citește și: Semne că ești dependentă de zahăr

Pasul 1: renunță la dulciuri

În prima săptămână, renunță la produsele care îți alimentează dependența de zahăr. Nu mai mânca produse de patiserie dimineața și nici prăjituri la desertul de la prânz sau cină. Fă-o treptat, de la o zi la alta. Astfel, te vei obișnui să nu mai consumi zahăr fără să te confrunți cu efectele adverse, precum dureri de cap sau iritabilitate. O abordare graduală previne apariția șocurilor provocate de renunțarea la zahăr.

Pasul 2: adaugă înlocuitori

În a doua săptămână, după ce ai renunțat la dulciuri, trebuie să îți păcălești papilele gustative cu substanțe care imită zahărul. Diminețile sunt cruciale în această perioadă, pentru că te vei trezi cu poftă de ceva dulce. Vei dori să mănânci produse bogate în zahăr mai ales dacă nu te-ai odihnit bine, pentru că atunci organismul va căuta o sursă rapidă de energie. În loc să dai buzna în raftul cu ciocolată, mai bine îți prepari un smoothie.

Dacă vrei o gustare până la prânz, încearcă popcorn făcut în casă, peste care poți presăra cacao, în loc de zahăr. Un alt truc care îți va alunga poftele este să presari un pic de sare peste un fruct. În acest mod, vei accentua gustul dulce al fructului, deoarece sarea amplifică dulceața și diminuează gustul acru. Ai grijă, însă, să nu pui foarte multă, pentru că și dependența de sare este cât se poate de reală. Nu înlocui zahărul cu îndulcitori artificiali, pentru că reacțiile stârnite în organism sunt aceleași.

Pasul 3: găsește activități care îți fac plăcere

Dacă ai urmat acești pași, este momentul să găsești ceva care îți face la fel de multă plăcere precum consumul de dulce. Taie o foaie în 20 de bucăți mici și scrie pe fiecare bucată o activitate pe care ai vrea să o faci. Pune toate bilețelele într-un borcan, iar data viitoare când vrei să mănânci ceva dulce, trage un bilet de acolo. Fă ce scrie pe foaie ori sună un prieten și găsiți ceva ce puteți face împreună. Printre lucrurile pe care le-ai putea trece pe hârtie sunt cititul, o baie lungă, o plimbare în aer liber.

Multe persoane aleg să mănânce dulciuri când se simt singuri și deconectați de lume, dar acest borcan îți va reaminti să te întorci la prietenii tăi și să faci ceva cu adevărat plăcut.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter