De ce te dor dinții, chiar dacă nu ai carii

De Amelia Matei, pe Ultimul update Vineri, 18 martie 2022, 11:33
Durerile de dinți pot apărea nu doar ca urmare a formării cariilor, ci și din cauza unor obiceiuri pe care le avem zi de zi și care pot duce la disconfort.

Iată de la ce mai pot apărea durerile de dinți, în afară de carii!

Folosești o periuță prea dură

Periuța de dinți trebuie aleasă cu mare grijă, în funcție de rezistența gingiilor. Dacă ne alegem o periuță prea dură, acestea se pot inflama, se pot retrage, ceea ce ne poate provoca acea durere sâcâitoare. ”Se erodează întreaga structură a dintelui dacă periezi prea apăsat cu o periuță prea dură. La fel, acest gest poate duce la retragerea gingiilor, care ar trebui să acopere rădăcina dintelui”, a declarat Ira Handschuh, un dentist din New York.

Te vei putea confunda cu o sensibilitate extremă la nivelul dinților, atunci când bei sau mănânci ceva rece ori cald. Acest lucru se întâmplă pentru că rădăcinile sunt mult mai expuse, ca urmare a retragerii gingiilor.

Cel mai bine este să investești într-o periuță de dinți electrică, care să aibă perii fini și moi. De asemenea, poți merge la dentistul tău pentru a-ți recomanda un tratament care poate să repare ”răul” făcut de periuța de dinți.

Ai o infecție a gingiilor

Paradontoza este o boală destul de răspândită în lume, însă chiar dacă nu te confrunți cu această afecțiune, tot poți să faci infecție gingivală. ”Acest lucru se întâmplă când germenii sau bacteriile pătrund între dinți sau între dinți și gingie și ajung să se înmulțească până în punctul în care organismul nu mai face față”, explică Melissa Thompson, un alt dentist, din Massachusetts. ”Infecțiile pot cauza durere sau inlfamații ori un mic abces deasupra dinților și chiar un gust neplăcut în gură”, avetizează Thompson, care îi sfătuiește pe cei care se confruntă cu acest lucru să meargă de urgență la medic.

Te-ai lovit la dinte

Te poți gândi că durerea de dinte este cauzată de un incident recent însă, fără să știi, aceasta se poate produce în urma unei traume – lovituri, accident, suferit cu mulți ani în urmă.

Citește și: Reminaralizează-ți dantura cu o pastă de dinți făcută în casă

”Dacă un pacient a căzut în trecut și s-a lovit la dinte, dentistul lui ar trebui să-l supravegheze cu atenție și să se asigure că nu există o infecție sau că nervul din interiorul dintelui este încă viu”, susține Thompson. În cazul în care nervul nu mai este viu, dintele suferă o decolorare și pacientul simte durere la contactul rece/cald. Astfel, trebuie îndepărtat și pus unul nou.

Dacă ai o infecție a sinusurilor

Sinusurile pot avea de suferit în special în anotimpurile de tranziție sau în cel rece, sezonul răcelii, al gripei și al alergiilor. Infectarea sinusurilor poate duce la o durere insuportabilă a dinților. Explicația? Rădăcinile dinților sunt  poziționate în vecinătatea sinusurilor și, dacă inflamația este gravă, infecția poate apăsa pe rădăcini. Așadar, în loc să te duci la dentist, va trebui să consulți un ORL-ist care să-ți prescrie tratamentul potrivit pentru aceste afecțiuni.

Citește și: Vrei o dantură perfectă? Iată ce ai de făcut!

Dormi cu maxilarele încleștate

O poziționare disproporționată a dinților la nivelul mandibulei și maxilarului pot cauza dureri ale acestora. În timpul somnului poți simți mai acut acest disconfort, cate te face să dormi cu maxilarele încleștate. ”Este important ca maxilarele tale să fie evaluate de dentist, pentru a vedea cum se suprapun dinții. Astfel, vei afla dacă ai nevoie de ortodont care să îi poziționeze corect. Vei reuși să nu mai suferi dacă porți pe timp de noapte o gutieră, ce va împiedica atingerea lor”,  sfătuiește Thompson.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter