5 obiceiuri care provoacă insomnii

De Consuela Stratulat, pe
Ai nevoie de opt ore de somn pe noapte, iar dacă nu respecți această regulă, pot apărea probleme de sănătatea. Vezi care sunt obiceiurile care provoacă insomnii.

Ce faci în timpul zilei și înainte să te bagi în pat afectează calitatea somnului, de aceea este bine să acorzi mai multă atenție lucrurilor pe care le faci.

Nu ai un program fix

Oricât de spontantă ai fi, organismul tău trebuie să respecte un program, potrivit theheartysoul.com. Atât corpul, cât și creierul beneficiază de pe urma rutinei când vine vorba de ora la care te culci și cea la care te trezești. Dacă te culci la aceeași oră, vei vedea că îți va fi mai ușor să te trezești și dimineața. Vei avea energie toată ziua și vei fi pregătită să înfrunți provocările zilei.

Ești dependentă de tehnologie

Nu ai cum să renunți la laptop, telefon sau televizor, însă ar trebui să limitezi folosirea lor înainte de culcare. Lumina emisă de ecranele lor îți păcălesc creierul și îl fac să creadă că este zi, nu seară. Producția de melatonină este inhibată în aceste condiții și apare insomnia. Încearcă să renunți la dispozitivele electronice cu două ore înainte de culcare și alege să citești o carte bună.

Citește și: Gustări sănătoase, pe care să le iei înainte de culcare

Te stresezi sau te uiți la știri violente

Dacă ai obiceiul de a te uita la știri înainte de culcare, află că îți afectezi serios calitatea somnului. Această activitatea dă peste cap producția de melatonină și crește nivelul de hormoni ai stresului. Când te uiți la știri violente și negative, nivelul de cortizol crește, iar asta duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la incapacitatea organismului de a se liniști.
Același lucru se întâmplă și când lucrezi înainte de culcare. Încearcă să te deconectezi de tot ce are legătură cu munca, dacă vrei să te odihnești bine.

Te culci înfometată

Nu este bine să mănânci mult înainte de culcare, dar nu este indicat nici să te culci înfometată. Dacă simți că trebuie să iei o gustare, alege o mână de migdale sau un pahar de iaurt și nu te vei trezi slăbită și obosită dimineață. Evită, însă, dulciurile concentrate. Alegeri sigure sunt și carnea de curcan, laptele, orezul sau bananele.

Te enervezi înainte de culcare

Nu este deloc indicat să te culci nervoasă. Indiferent cu cine te cerți în timpul zilei, găsește o cale de împăcare sau pur și simplu nu te mai gândi la asta. Fă câteva exerciții de respirație, meditează, dansează, fă ceva ce te relaxează și scapă de stresul care te împovărează. Când ești stresată, crește și nivelul de zahăr din sânge, iar această situație îți influențează capacitatea de a te odihni cu adevărat.

Sursa foto: Pixabay.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter