Vacanță în Turcia. Toți românii sunt avertizați: „există factori de risc”

De Oana Dinu, pe Ultimul update Miercuri, 25 iulie 2018, 16:10
Turcia este o destinație turistică preferată de mulți români, motiv pentru care toți trebuie să știe cu ce probleme se pot confrunta dacă vor să își petreacă vacanța acolo. Ministerul Afacerilor Externe avertizează: "există factori de risc".

Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site-ul oficial al instituției o serie de sfaturi pentru toți românii care vor să călătorească în Turcia. „Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!” este mesajul autorităților, încă de la început.  

Pentru a trecere pe teritoriul turc fără probleme, aveți nevoie de pașaport cu termen de valabilitate de minimum 150 de zile de la momentul intrării în Turcia, și care dispune de cel puţin o filă goală. Nu puteți trece vama doar cu buletinul sau cartea de identitate. Pentru călătoriile în scop turistic sau de afaceri, nu aveți nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 zile  într-un interval de 6 luni. Perioada de şedere se calculează retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări.

„Vă recomandăm să acordaţi atenţie la efectuarea controalelor de frontieră/vamale şi să vă asiguraţi că vi s-a aplicat în paşaport ştampila de intrare în Turcia. Lipsa ştampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare (până la finalizarea cercetării se consideră că s-a intrat ilegal).”, scrie pe site-ul MAE.

Dacă vreți să plecați cu mașina în vacanță, trebuie să știți că aceeași persoană care a intrat la volanul autoturismului pe teritoriul Turciei, trebuie să și iasă. Nu se acceptă excepții nici dacă este vorba despre rudele apropiate, cu ar fi soția sau soțul. De asemenea, asigurați-vă că parcați mașina în spații special amenajate, dacă perioada este mai mare de 2-3 zile. Nu o lăsați la întâmplare pentru că autoritățile pot lua măsuri pentru ridicarea sau chiar distrugerea acesteia.

MAE recomandă, de asemenea, să luați cu voi, oriunde v-ați duce, cartea de identitate, pentru a evita situațiile neplăcute.

Dacă întâmpinați probleme cu autoritățile turce, vă puteți adresa reprezentanțelor diplomatice/consulare ale României pe acest teritoriu.

Citește și: 

EXCLUSIV: Primele fotografii cu Catrinel Sandu şi noul ei iubit, în Unica

Cum l-a convins Alice pe Vladimir Drăghia să poarte verigheta

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter