Imagini cu dezastrul produs de cutremurul din Turcia, de 7,8 grade. Oameni prinși sub dărâmături, mii de morți și răniți

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 20 februarie 2023, 10:48

Un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,8, a lovit, luni, centrul Turciei și nord-vestul Siriei.

Cutremurul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României). Epicentrul a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nurdagi şi la 32 de km de oraşul Gaziantep.

Citeşte și: Ce să faci în caz de cutremur. Mituri şi tehnici de supravieţuire

Până acum au fost înregistrate peste 6.000 de replici, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), notează CNN.

Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Autoritățile se așteaptă ca numărul morților și al răniților să crească

Potrivit ultimelor raportări ale autorităților, în Turcia și Siria, în urma cutremurului, numărul persoanelor decedate este de peste 47.000. Numărul răniților este, momentan, de peste 80.000. De asemenea, câteva mii de blocuri au fost distruse complet în urma seismului. Autoritățile încă se străduiesc să scoată oamenii de sub dărmături și să găsească supraviețuitori.

Citeşte şi: Seismologul Gheorghe Mărmureanu, despre un posibil viitor cutremur devastator în România. „Ar putea avea 8 grade!”

Numeroase clădiri au fost distruse, iar imaginile cu pagubele produse au fost publicate de presa din Turcia și pe rețelele de socializare.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a transmis un mesaj pe Twitter prin care li s-a adresat tuturor celor afectați de catastrofă.

„Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a spus el, citat de BBC.

În Turcia, un sesism atât de puternic precum cel de luni nu a mai fost înregistrat din 1939, când un cutremur cu aceeași magnitudie a dus la moartea a 30.000 de oameni.

Cutremurele de această magnitudine sunt rare. Șapte cutremure cu magnitudinea 7,0 sau mai mare au lovit Turcia în ultimii 25 de ani. Dar cel de luni este cel mai puternic.

Turcia va primi ajutor din partea mai multor state

Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR în Turcia, ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă. Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București, dar și personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că oficialii SUA s-au declarat „profund îngrijorați” de dezastrele provocate de cutremurul de luni. Președintele american Joe Biden este dispus să ajute. El a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze situația pentru a stabili modul în care SUA pot oferi ajutor Turciei.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat că va trimite câteva echipe de căutare și salvare în Turcia.

„Această echipă include personal de poliție și militar, personal de prim ajutor și pompieri. Sunt șocat de vestea cutremurului devastator din Turcia și Siria” – a transmis acesta pe Twitter.

Foto – Profimedia / Hepta / Twitter

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter