Este România afectată de cutremurele din Turcia? Ce spune profesorul Gheorghe Mărmureanu: „Nu am mai văzut aşa ceva”

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 07 februarie 2023, 14:23

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), a făcut primele declarații cu privire la cutremurele devastatoare din Turcia.

Profesorul Mărmureanu s-a declarat uluit de faptul că Turcia a fost zguduită de două seisme de o intensitate foarte mare, în decurs de doar câteva ore.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele din Turcia

Directorul onorific al INFP a precizat că este pentru prima dată când au loc două cutremure de peste 7 magnitudine la o distanță atât de mică de timp.

„Sincer să vă spun, nu am mai văzut aşa ceva ca după un cutremur mare să avem altul tot atât de mare după câteva ore. (…) Pentru că aceste cutremure de suprafaţă au o acceleraţie foarte mare şi produc deplasări mari. Vrancea este un sistem tectonic de mare adâncime, iar cutremurele au alte efecte, adică lucrează pe perioade lungi, pe când aici, vedeţi, sunt cutremure de suprafaţă unde sunt frecvenţe mari şi perioade mici”, a afirmat prof. Gheorghe Mărmureanu la Antena3 CNN.

„Şi când eram cu ei acolo aveam discuţii. Dar dacă ne uităm pe harta Turciei vedem că e o propagare de la est la vest şi propagarea asta merge până aproape de Spania, traversează toată Marea Mediterană, o parte de Africa, şi e o situaţie altfel decât ce ştim”, a explicat directorul onorific al Institutului Național de Fizică al Pământului.

„Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu, potrivit Libertatea.

Citește și: Imagini cu dezastrul produs de cutremurul din Turcia, de 7,8 grade. Oameni prinși sub dărâmături, mii de morți și răniți

Citește și: Cutremur puternic în România. A avut 5.3 magnitudine și s-a resimțit și în București

Citește și: Seismologul Gheorghe Mărmureanu, despre un posibil viitor cutremur devastator în România. „Ar putea avea 8 grade!”

Citește și: Poveștile cutremurătoare despre cum au supraviețuit civilii din Azovstal: „Nu credeam că vom ieși”

Gheorghe Mărmureanu – cum e influențată România de seismele din Turcia

Deși cutremurele din Turcia au fost foarte puternice, profesorul Mărmureanu a precizat că România nu este afectată de aceste seisme.

„Am spus întregii lumi, Vrancea noastră nu este influenţată cu nimic de cutremurele din Turcia. Este cu totul altceva. S-au simţit ceva mişcări, dar Vrancea niciodată. Am lucrat cu ei (n.r. turcii) şi am avut planuri comune. Îmi pare rău de ei”, a explicat directorul onorific al INFP pentru sursa citată anterior.

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu este de părere că seismul din Turcia a fost mult mai mare decât s-a anunțat.

„Eu nu cred că magnitudinea asta de 7,8 este corectă. Mi se pare mai mare. Sunt convins că a fost mai mare. Pentru că totdeauna au greşit cu două sau trei diviziuni. La cutremure de o asemenea magnitudine trebuie gândită altfel proiectarea. Când ai asemenea cutremure de suprafaţă, frecvenţele sunt foarte mari”, a precizat profesorul.

Români, prinși într-o zonă afectată de cutremurul din Turcia

Mai mulți cetățeni români au fost prinși într-o zonă afectată de cutremurele devastatoare din Turcia. Este vorba de un grup de studenți Erasmus ce erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş.

Grupul de români a contactat Ambasada Română de la Ankara și a solicitat repatrierea, potrivit Digi 24.

Cetățenii români vor fi preluați din zona afectată de cutremure, iar apoi vor fi aduși în România.

Sursă foto: Facebook, Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter