Cum să devii ghid turistic. Abilități, competențe și cursuri

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 03 mai 2023, 15:48

Ești pasionat de călătorii, de geografie și istorie și îți place să lucrezi cu oamenii? Te-ai putea gândi să devii ghid turistic. Este una dintre cele mai frumoase meserii din lume, chiar dacă are și ea mici dezavantaje. Iată ce calificări sunt necesare pentru a deveni un ghid turistic competitiv.

Cuprins

Un ghid turistic trebuie să fie un om cu abilități deosebite, să fie comunicativ și bine organizat, diplomat și răbdător, să aibă o cultură generală solidă și să lucreze foarte bine în echipă.

Cunoașterea mai multor limbi străine este obligatorie, mai ales pentru un ghid turistic competitiv, care vrea să își lărgească orizontul. Este o meserie frumoasă pe care o poți practica în țară, dar și în străinătate, dacă ai diplomele, experiența și competențele necesare.

Ghid în turism, o profesie pentru orice vârstă

Mulți tineri își doresc să devină ghizi în turism, mulți tineri visează la o carieră care să le faciliteze călătorii fascinante în întreaga lume, dar este o meserie pentru care ai nevoie de anumite abilități și competențe.

În primul rând, o cultură generală solidă este foarte importantă pentru un ghid care trebuie să le ofere turiștilor mai mult decât informațiile pe care le găsesc oricând pe internet. Un ghid în turism trebuie să fie un om educat, care citește mult, avid să cunoască foarte bine locurile pe care le vizitează, istoria lor, evenimentele cele mai importante, dar și detaliile semnificative, legende, povești cu tâlc pe care turiștii le savurează în mod deosebit.

Cunoașterea mai multor limbi străine este foarte importantă, precum și abilitățile de comunicare. De asemenea, răbdarea, diplomația și abilitatea de a rezolva situații delicate sau tensionate care ar putea afecta bunul mers al excursiei.

Meseria de ghid turistic are multe avantaje și aspecte frumoase, dincolo de călătoriile în sine. Ai șansa să îți îmbogățești cultura generală, te dezvolți spiritual și totodată poți lega prietenii de o viață. În plus, este o meserie pe care o poți face chiar și la vârste înaintate. Cu cât ai mai multă experiență ca ghid, cu atât ești mai apreciat.

Avantajele și dezavantajele meseriei

Cum să devii ghid turistic. Abilități, competențe și cursuri
Rezistența la stres este foarte importantă

Așa cum este de așteptat, beneficiile unui ghid în turism sunt mari și trebuie să alegi această meserie doar dacă ești pasionat cu adevărat de călătorii, pentru că nu oricine este făcut să plece mereu la drum.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pe care le are această meserie:

  • Călătorii frumoase în țară și în străinătate
  • Explorarea de locuri noi
  • Evenimente inedite, distracții, petreceri
  • Contactul cu oameni deosebiți
  • Mediu de lucru atractiv

Meseria de ghid turistic are, însă, și câteva dezavantaje pe care trebuie să le cântărești cu atenție:

  • Responsabilitatea față de turiști și față de bunul mers la călătoriilor este foarte mare
  • Timpul tău liber este limitat, trebuie să fii mereu la dispoziția turiștilor care pot întâmpina diverse probleme, inclusiv probleme medicale
  • Trebuie să fii disponibil să pleci în călătorie oricând ești solicitat
  • Uneori, sărbătorile le vei petrece cu turiștii și mai puțin cu familia
  • Programul încărcat al călătoriilor poate fi obositor
  • Trebuie să ai o prezență de spirit foarte bună și să rezolvi orice situație critică care apare în călătorie
  • Trebuie să ai rezistență crescută la stres și efort fizic
  • Trebuie să fii foarte bine organizat și să fii atent la toate detaliile, mai ales în ceea ce privește plățile și costurile călătoriilor

Cum să devii ghid turistic. Cursuri și calificări

Dacă ești pasionat de turism și știi că poți face această meserie cu dedicație, dacă ești dispus să fii mereu pe drumuri, dacă ești sociabil, comunicativ și apropiat de oameni, atunci merită să investești în cursurile de calificare necesare.

Activitatea de ghid turistic este reglementată prin Legea nr. 199/2010, conform căreia trebuie să obții atestatul de Ghid de Turism care se eliberează de către Autoritatea Naţională pentru Turism.

Primul pas pentru obţinerea atestatului este cursul de calificare profesională şi anume cursul pentru Agent de Turism – Ghid. În urma acestui curs, care poate să dureze în medie opt luni, vei avea o dublă calificare de agent de turism și ghid turistic.

Ulterior, poți face și un curs de ghid specializat, dacă ești atras de o anumită nișă a turismului.

În al doilea rând, trebuie să cauți cea mai bună ofertă de curs de pe piață, ținând cont că sunt câteva companii mari de turism care oferă cursuri de calificare pentru tinerii interesați să devină agenți de turism sau ghizi. Drept condiție obligatorie este finalizarea studiilor liceale.

Acte necesare pentru înscrierea la curs

  • Copie după cartea de identitate
  • Copie după certificatul de naştere
  • Copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul)
  • Copii după ultimele acte de studii
  • Un curriculum vitae

Competențele profesionale

În urma acestui curs, trebuie să dobândești anumite cunoștințe și competențe profesionale precum:

  • Cunoaşterea reglementărilor referitoare la sănătate şi securitate în muncă, la situaţii de urgenţă şi la protecţia mediului aplicabile în activitatea agenţiei de turism
  • Cunoaşterea legislaţiei generale în domeniul turismului şi specifice în activitatea de turism
  • Comunicarea interpersonală
  • Lucrul în echipă în agenţia de turism
  • Comunicarea profesională în limba engleză în agenţia de turism
  • Competenţe informatice specifice agenţiei de turism
  • Competenţe de bază în geografia turismului
  • Competenţe de vânzări specifice agenţiei de turism
  • Gestionarea solicitărilor clienţilor agenţiei de turism
  • Utilizarea sistemelor software specifice în agenţia de turism
  • Studierea, ofertarea şi vânzarea serviciilor/ produselor turistice
  • Administrarea documentelor de evidenţă operativă şi de încasări/ plăţi specifice activităţii agenţiei de turism
  • Ofertarea şi vânzarea poliţelor de asigurare şi încasarea contravalorii acestora

Examenul de absolvire și certificatul de ghid

Cursurile de calificare se încheie cu un examen oral și cu prezentarea unei lucrări realizate pe parcursul studiilor.

Întregul program este certificat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei Naţionale, cu avizul de specialitate de la Ministerul Turismului.

Certificatul de ghid turistic este recunoscut în Uniunea Europeană și îți va oferi șansa pe viitor să practici această meserie și în alte state ale Uniunii.

Cerințe pentru a practica meseria de ghid turistic

Cum să devii ghid turistic. Abilități, competențe și cursuri

Odată ce ai absolvit cursurile de calificare ai mai multe șanse să găsești un loc de muncă așa cum îți dorești, la o agenție de turism bine dezvoltată.

Angajatorii din domeniu au în general anumite cerințe de la candidați și anume:

  • studii superioare în domeniul turismului sau istorie, geografie, domenii conexe care ajută în dezvoltarea unei cariere în turism;  
  •  să vorbești cel puțin o limbă străină internațională, dar ideal ar fi să cunoști bine două – trei limbi de circulație internațională și să deții totodată o diplomă de atestare (sunt la mare căutare ghizii care vorbesc și italiana, spaniola sau germana pe lângă limba engleză sau franceză)
  • Diploma de absolvire a unui curs de pregătire profesională organizat de Ministerul Turismului, care include atât o parte teoretică, cât și o parte practică.

Abilități necesare pentru meseria de ghid

Orice ghid turistic știe că meseria aceasta necesită abilități deosebite și o capacitate mare de adaptare la diverse situații. Nu este suficient să știi bine limbi străine și să comunici deschis cu oamenii, trebuie să fii un foarte bine organizator și să fii diplomat, să te apropii de fiecare și să fii pe placul tuturor.

Un ghid apreciat trebuie să comunice totul foarte clar, să aibă o dicție perfectă, să se facă înțeles de toți cei din jur și să se facă plăcut. Întotdeauna o glumă bună, o poveste sau o legendă frumoasă va colora informațiile istorice și geografice și va captiva atenția grupului de turiști. Un ghid bun nu trebuie să își piardă auditoriul, el trebuie să le mențină vie atenția și interesul turiștilor pentru locurile pe care le vizitează. De asemenea, trebuie să aibă cunoștințe solide despre istoria, geografia, societatea și tradițiile locului, deoarece turiștii te vor surprinde cu întrebări foarte variate și este bine să fii pregătit.

Un ghid bun trebuie să fie totodată prietenos cu turiștii, chiar dacă printre ei vor fi de multe ori persoane dificile. Trebuie să fii pozitiv, să fii răbdător și să încerci să te adaptezi în orice situație.

Este foarte important să fii un bun organizator, să ții în ordine toate documentele, facturile și actele necesare călătoriei cu un grup mare de oameni. Trebuie să fii capabil să planifici și să organizezi excursiile, să găsești din timp oferte bune pentru transport și pentru cazare, să menții o bună legătură cu ceilalți colegi de agenție și cu șoferii de autocar. Este de la sine înțeles, că trebuie să știi cum să gestionezi timpul și să planifici fiecare activitate și fiecare vizită sau excursie în funcție de media de vârstă a grupului de turiști.

De asemenea, este nevoie de o prezență de spirit bună în cazul în care apar situații neprevăzute precum anularea unui zbor sau închiderea unui obiectiv turistic.

Trebuie să cunoști transportatorii locali și să negociezi cu ei tarife bune și să fii flexibil în ceea ce privește cerințele turiștilor.

Nu în ultimul rând, trebuie să fii rezistent din punct de vedere fizic, deoarece vei merge mult pe jos și vei depune adesea un efort mai mare decât călătorii pentru a verifica și organiza totul ca la carte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter