Stuttgart are stil

De Laura Davidescu, pe

Sudvestul Germaniei e extrem de ofertant: are cultura, are masini superbe, are vinuri de soi, mancaruri gustoase si peisaje imbietoare. Acum ai zboruri directe, care parca te invita sa petreci

… un concediu plin de voie buna.

„Germanwings te invita sa petreci un weekend la Stuttgart, fiindca acum exista zbor direct de la Bucuresti. Vii?”

Cam asa a sunat primul e-mail, sosit de la agentia care se ocupa de relatiile publice ale companiei de zbor germane de curand intrata si pe piata noastra. Primul lucru pe care l-am facut?

Am accesat www.germanwings.com, ca sa vad cat costa un asemenea zbor – chiar si 30-40 de euro, daca faci rezervarea din timp! Un hotel decent e in jur de 50 de euro pe noapte (iti recomand Hotel Pflieger, http://www.hotel-pflieger.de, unde gasesti camere de doua si de trei stele, incepand cu 45 de euro camera si unde te va intampina o simpatica receptionera care vorbeste romaneste).

De mancat, te descurci cu vreo 30 de euro pe zi, ceea ce duce la un buget de circa 250 de euro de persoana pentru un weekend superb, cu conditia sa ti-l planificu din timp.

Capitala culturala permanenta


Al doilea lucru pe care l-am facut, a fost sa-mi anunt prietenii din Stuttgart ca vin – dupa zece ani de pauza – sa-i vizitez pe ei si pe cel mai frumos oras din sud-vestul Germaniei.

Stiam ca in capitala landului Baden Wurtenberg, unul dintre cele mai bogate din Germania, sunt numai minunatii culturale si arhitecturale, ca festivalurile de muzica, dans sau gastronomie se tin lant, ca expozitii sunt de tot felul si din abundenta, iar toate acestea se imbina de minune cu minunatiile automobilistice (fabrica Porsche e chiar in suburbiile Stuttgartului, iar fabrica Mercedes e la doi pasi si ea) si cu vinul de exceptie, cultivat in viile care inconjoara orasul de jur imprejur.

Odata aterizata in inima Suabiei, m-am convins ca mai erau si alte lucruri pentru care as recomanda oricand Stuttgartul pentru o vacanta de orice lungime.

Mii de metri patrati de plimbare si shopping


Orice traseu poate porni din capatul dinspre gara centrala al Konigstrasse, principala artera pietonala a orasului si inima shopping-ului. In aceasta extremitate gasesti un i mare si roz, semnul Biroului de Turism, care e gata sa-ti puna la dispozitie tot ce ai nevoie ca turist – harti, ghizi, trasee, orice informatie de care ai nevoie.

Mai multe informatii poti gasi si pe site-ul lor, www.stuttgart-tourist.de

Paralel cu Konigstrasse si perpendicular pe aceasta sunt o multime de alte stradute, toate pietonale, insumand mai bine de 3000 de metri patrati, numai bune de cutreierat.

Pentru amatoarele de shopping, toate marcile vestite au magazine aici: H&M, Salamander, Esprit, Zara, Adidas, Timberland s.a.m.d., ca sa nu le pomenesc decat dintre cele accesibile. Pentru partenerii lor – e plin de terase si berarii, de chioscuri cu covrigi (bretzel) deliciosi.

Dupa ce ai obosit de cutreierat magazinele, iti recomand sa vizitezi Kunstmuseum (Muzeul de Arta Moderna), aflat in Piata Palatului. Iti va lua cu aproximatie o ora sa cercetezi picturile lui Otto Dix, montajele video (scuze, n-am retinut niciun autor) sau instalatiile abstracte, dar vei vedea ca merita sa „bifezi” pe lista ta cel mai vizitat muzeu de arta moderna din Germania (peste 300 000 de vizitatori anual). Poti face un tur virtual aici: http://www.kunstmuseum-stuttgart.com

Nu ti s-a facut foame?


Chiar daca sunt deliciosi, n-o sa te multumesti cu un bretzel si-atat. Mai pe seara, mergi la unul dintre zecile (sau poate sutele) de restaurante care te imbine cu specialitati din zona.

Eu am fost la Weinstube Stuttgarter Stäffele ( http://www.staeffele.de ) si m-am infruptat dintr-o portie de „maultaschen” (un fel de coltunasi), preparati la cuptor cu ou, care sunt un „must”, daca vrei sa spui ca ai gustat mancare din Suabia.

Daca n-as fi fost atat de infometata, probabil ca m-as fi multumit cu ceva din „meniul de sparanghel”, care era, la acel moment, leguma sezonului.
Maultaschen merg udati cu un vin local, deliciosul Trollinger, sec si rece.

Odihna si de la capat


A doua zi, e numai buna de vazut alt fel de muzee, cum ar fi Mercedes si proaspat deschisul muzeu Porsche. Cladirea celui din urm` e futuristica, iar solutia arhitecturala e inca viu disputata de urbanisti, constructori si chiar oameni de pe strada.

Gurile rele zic ca respectiva cladire se va scufunda curand, constructorii zic ca au turnat beton la zeci de metri sub pamant, de parca ar fi vorba de un reactor nuclear. Cert este ca la intrare era… coada! Ceva ce nu vezi in Romania decat la Taxe si Impozite.

Inauntru am vazut cea mai minunata colectie de masini pe care mi-o puteam inchipui. Acum pot sa-ti spun ca exista tractoare Porsche, ca directorul Porsche primeste „cadou” de ziua lui, in fiecare an, un concept-car (care ramane la muzeu, bineinteles) si ca in fiecare weekend, pe esplanada muzeului, sunt invitate diverse cluburi auto, sa se intruneasca si sa isi expuna bijuteriile pe patru roti. In ziua in care am fost acolo, era plin de Rolls Royce-uri, conduse de domni stilati, peste 70 de ani. Daca vrei sa vezi cum cel mai nou muzeu auto, acceseaza www.porsche.de/museum

La pranz, poti manca tot ce vrei intr-una dintre berariile din centru. Eu am fost la Beraria Calwer Eck, pe strada omonima, care se recomanda drept cea mai mica berarie din Stuttgart. Asta inseamna, bineinteles, ca berea din carafa vine direct din beci, unde se si fabrica.

Pe langa berea excelenta, iti recomand o alta specialitate svabeasca: kaesespaetzle: taietei svabesti, cu smantana si branza topita la cuptor, cu sos de ceapa, serviti cu salata mixta, verde si de cartofi. De-li-cios! La plecare, poti sa-ti cumperi si suveniruri, lichide, la juma’ de litru sau la cinci litri, ori solide: brelocuri, tricouri etc (www.calwereck.de).

Vinul dupa bere…


… e o placere, mai ales daca il degusti direct la crama. Iar in zona Stuttgartului prima crama e pe primul deal de langa oras, la fel ca si splendidele vii. Poti sa-ti compui un itinerariu bachic pe Drumul Vinului (http://www.stuttgarter-weinwanderweg.de) sau sa te multumesti cu o vizita la Muzeul Vinului, care are sute de exponate legate de aceasta industrie.

Ai putea fi si tu acolo in aceasta vara

Zbori cu
: Germanwings www.germanwings.com 09-19 iulie: Piata de Peste, in Karlsplatz
11-19 iulie: MercedesCup Tennis www.mercedescup.de11 iulie: Festivalul Luminilor in Kikkesberg Park www.lichterfest-stuttgart.de16-26 iulie: BW Bank Jazz Open www.jazzopen.com13-16 august Festivalul Verii, in Piata Palatului si pe lacul Eckensee www.stuttgarter-sommerfest.de26 aug – 6 sept: Stuttgart Wine Village www.stuttgarter-weindorf.de

Foto:
Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter