Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 19 decembrie 2022, 12:38

Muzee bogate și valoroase, catedrale uimitoare și renumitul Oktoberfest sunt câteva dintre obiectivele pe care trebuie să le vizitezi în Munchen. Este capitala unui land german cu nume de poveste și are multe de oferit turiștilor pasionați de cultură, de istorie și de… bere!

Cuprins

Știai că din acest oraș german poți avea o panoramă superbă asupra munților Alpi? Descoperă care este locul și trece-l pe lista cu atracții turistice pe care vrei să le vizitezi în Munchen.

Capitala landului Bavaria este al treilea oraș ca mărime din Germania, după Berlin și Hamburg, se află pe malurile râului Isar și este unul dintre cele mai frumoase orașe germane, bogat în obiective culturale și artistice deosebite.

Munchen… vechea cetate a călugărilor

Capitala Bavariei are un nume care amintește de fondatorii săi: un grup de călugări de la mănăstirea Schaftlarn. Numele Munchen provine de la termenul monch care înseamnă monah sau călugăr. Prima atestare documentară a orașului vine din anul 1158 când era numit ”villa Munichen”, adică cetatea sau orașul călugărilor.

De la acel mic orășel fortificat în epoca medievală, Munchen a devenit unul dintre cele mai importante orașe ale Germaniei, un centru universitar de renume, gazda Institutului de Cercetări Max Planck, gazda Institutului Goethe și orașul în care s-au dezvoltat două companii care nu mai au nevoie de nicio prezentare: BMW și Siemens.

Locuri inedite pe care trebuie să le vizitezi în Munchen

Parcul Olimpic construit în 1972

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

Turiștii amatori de distracții și locații deosebite, trebuie să ajungă în Parcul Olimpic din Munchen. Acesta a fost construit în anul 1972, cu ocazia Jocurilor Olimpice.

Locul amintește de masacrul care a avut loc cu ocazia Jocurilor Olimpice, când o grupare de teroriști palestinieni a luat ostatici sportivi din echipa Israelului și au ucis cinci dintre ei. Cu toate acestea, rămâne unul dintre cele mai frumoase parcuri olimpice din lume, foarte popular printre tinerii dornici de sport.

Aici se află Turnul Olimpia înalt de 288 de metri de unde poate fi admirată panorama orașului și linia înzăpezită a Munților Alpi. Și tot aici te pot plimba pe acoperișurile ondulate ale stadioanelor, închiriind un soi de încălțăminte specială, cu talpa aderentă.

Grădina Engleză

Departe de a fi doar o grădină, Englischer Garten este un parc pentru care multe alte orașe europene ar putea fi invidioase pe Munchen. Este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume, are 365 de hectare și se află pe malul râului Isar.

Este locul perfect pentru plimbări, pentru relaxare, dar și pentru tot felul de sporturi. Aici pistele de biciclete au 78 de km lungime și tot aici vei găsi cea de a doua berărie ca dimensiune din Munchen.

Theresienwiese – piața Oktoberfest

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

Luna septembrie este, poate, luna care atrage cei mai mulți turiști în Munchen și care vin în mod special pentru Oktoberfest. Festivalul ține aproximativ trei săptămâni și se desfășoară în vestul orașului, în Theresienwise.

Dacă vrei să vizitezi Munchen în perioadele mai liniștite, când amatorii de bere sunt încă departe, vei găsi câteva corturi întinse aici în orice moment al anului și vei avea prilejul să guști câteva dintre specialitățile de bere pentru care sunt atât de renumiți bavarezii.

Ce muzee și palate să vizitezi în Munchen

Munchen Residenz

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

Este un adevărat complex de palate, construite în diferite epoci, cu diverse stiluri arhitecturale, care înconjoară șapte curți generoase. Aici vei descoperi o serie de muzee și monumente, Trezoreria, o biserică foarte veche, grădini superbe, iazuri și locuri de relaxare în frumoasele grădini care înconjoară palatele.

Toate clădirile la un loc însumează 130 de camere, iar cele mai multe sunt săli monumentale în care se țineau mari evenimente politice, baluri sau întruniri de rang înalt. Toate spațiile care pot fi vizitate sunt opulente, încărcate de tablouri, desene, mozaicuri, statui și opere de artă ale maeștrilor timpului. Tot aici poți admira una dintre cele mai impresionante colecții de bijuterii regale care au aparținut ducilor Bavariei.

Complexul de muzee Kunstareal din Konigsplatz

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

Acest complex de muzee a fost construit în stil neoclasic și găzduiește acum mai multe galerii de artă veche și artă modernă. Nu mai puțin de 18 muzee sunt găzduite în acest complex din piața Konigsplatz, iar dintre ele se remarcă Alta Pinakothek, Neue Pinakothek și Pinakothek der Moderne. Muzeele îți oferă o adevărată incursiune în arta și cultura lumii, din epocile antice, până în zilele noastre, găzduind opere de o valoare impresionantă adunate de pe mai multe continente.

Glyptothek – Kunstareal

Este unul dintre cele mai impresionante muzee din complexul Kunstareal care găzduiește statui și sculpturi din Antichitate. El are una dintre cele mai mari colecții de statui antice grecești și romane din lume.

Deutsches Museum – Muzeul german

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

Este cel mai mare muzeu de știință și tehnologie din lume și are o colecție care depășește 100.000 de obiecte. Aici poți descoperi tot felul de mașinării, mecanisme, utilaje propulsate de diferite motoare, inclusiv un submarin, dar și automobile sau trenuri sau modele supradimensionate ale corpului uman. Copiii pot găsi aici mai multe ateliere și evenimente interactive care le explică fizica și chimia pe înțelesul lor.

Muzeul BMW și BMW Welt

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

Munchen este orașul din care a pornit afacerea BMW și aici poți vizita muzeul acestei fabrici germane de automobile, unde vei descoperi primele mașini prototip, dar și modelele moderne. Tot aici vei găsi cafenele, terase, magazine și un spațiu de prezentare a motocicletelor. Majoritatea turiștilor vine la Muzeul BMW, unde intrarea este gratuită, fapt care face din această locație una dintre cele mai mari atracții turistice din Bavaria și un loc pe care poți și tu să îl vizitezi în Munchen.

Marienplatz, Primăria Nouă și Primăria veche

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

După vizita prin muzee, te așteaptă cea mai frumoasă piață pe care trebuie să o vizitezi în Munchen. MarienPlatz este preferata tuturor turiștilor în căutare de suveniruri și cadouri, de terase și de bere bună. Dar tot aici poți admira câteva dintre clădirile emblematice ale orașului, cum ar fi cele două clădiri ale Primăriei, o coloană monumentală închinată Fecioarei Maria și o fântână răcoroasă pe timp de vară.

Deosebit de frumoasă este această piață în luna decembrie, când se organizează aici unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun din Europa! Tot aici vei putea admira ceasul deosebit din turnul primăriei, care are 43 de clopote și o mulțime de figurine interesante – Glockenspiel.

Frauenkirche

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

În centrul istoric, chiar din Marienplatz vei observa cu ușurință cele două turnuri masive ale Bisericii închinate Fecioarei Maria – Frauenkirche. Turnurile terminate cu două cupole albastre au o înălțime de 109 metri și nicio clădire din Munchen nu are voie să depășească această înălțime. Turnurile bisericii sunt un etalon pentru oraș și sunt vizibile aproape din orice cartier, așa cum la Paris poți vedea aproape de oriunde turnul Eiffel.

Biserica Asam

Ce să vizitezi în Munchen, orașul sinonim cu Oktoberfest

Istoria acestei biserici construită în stil baroc este, poate, unică în Europa. Ea a fost ridicată de frații Asam, unul pictor și unul sculptor. Cei doi au cumpărat patru case unite, una lângă alta, iar pe cele două din centru le-au dărâmat pentru a construi o capelă doar pentru ei și familiile lor.

Frații Asam nu au ținut cont de toate canoanele construcției unei biserici. Spre exemplu, altarul bisericii este orientat către vest și putea fi văzut pe fereastră din casa vecină în care locuiau.

Frescele din interior sunt impresionante, iar crucifixul, așezat mult mai jos decât în orice catedrală, oferă o priveliște dramatică. La presiunea publicului și a bisericii, frații Asam au fost nevoiți să deschidă biserica tuturor enoriașilor, întreaga poveste petrecându-se în secolul al XVI-lea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter