„Spune adevărul puterii”, un spectacol jucat de deţinuţi

De Nicoleta Galeteanu, pe

Sărăcia, violenţa, manipularea şi subjugarea drepturilor omului sunt atrocităţi care au loc sub ochii noştri, lângă noi sau chiar nouă. Cum ne putem însă opune acestui…

… apanaj mârşav şi bine impregnat în societate? Am putea oare să oprim această ordine parşivă a lumii? Este suficient doar ca fiecare dintre noi să demascăm aceste adevăruri?  
  
Spune adevărul puterii„, un spectacol inedit, atât ca temă, cât şi ca distribuţie, a fost o premieră lăudabilă pe scena Teatrului Metropolis din Capitală. 
  
Realizat după volumul „Spune adevărul puterii. Apărători ai drepturilor omului care transformă lumea”, al lui Kerry Kennedy, scenariul lui Ariel Dorfman reuşeşte să surprindă „în viu” mărturiile celor mai vrednici martiri ai libertăţii omului, prin roluri de excepţie jucate de deţinuţi din penitenciarele Ploieşti şi Târgşor.  
  
Spectacolul este un soliloc în care actorii destăinuie poveştile dramatice, mărturisiri crunte ale celor care au luptat pentru libertate şi care au depăşit bariere sociale.  
Fiecare dintre poveşti vorbeşte despre curajul de a rupe tăcerea şi a lua atitudine împotriva abuzurilor comise de sisteme politice, sociale, religioase împotriva drepturilor umane.  
  
Reprezentaţia de excepţie a actorilor, în calitate de persoane private de libertate, surprinde însă şi o altă accepţie, o dublă valoare simbolică: povestea aşteptării în întuneric” a martirilor şi mesajul actorilor privaţi de libertate, destine ratate ca urmare a comiterii tocmai a acelor fapte condamnabile pentru care primii luptă să le oprească.  
Toate poveştile sunt emoţionante şi mărturisesc lucruri ascunse de mult timp şi despre care oamenii se tem să vorbească.  
  
Unul dintre rolurile intrepretate vorbeşte despre istoria lui Hafez Abu Seada, secretar general al Organizaţiei pentru Drepturile Omului din Egipt. Acesta scrie povestea unei morţi într-o cultură a ruşinii, în care o femeie  tânără este condamnată la moarte chiar de familia sa pentru că a fost violată de propriul frate, pe motiv că l-ar fi sedus. 
  
Bruce Harris este avocat al copiilor străzii din Guatemala, primul din istoria ţării care a făcut posibilă încriminarea poliţiei pentru uciderea unui copil.  
  
Vlad Vasilescu, în rolul un locuitor din Myanmar, spune povestea nedreptăţilor comise de soldaţi împotrivă civililor, după ce asistă la o sinucidere a unui băiat, care este forţat să se culce cu mama sa, iar Pentru Conan Dumitru începe să lupte pentru dreptul la demnitate al pacienţilor, după ce vizitează un spital de boli psihice în care oamenii sunt ţinuţi în cuşti.  
Maria Priskakova, interpretată de Marin Elisabeta, este prima femeie din Rusia care a înfiinţat o linie telefonică pentru raportarea cazurilor de violenţă domestică
  
Decorul susţine tema spectacolului. Pe fundalul unei scene întunecate, în care nici actorii nu se văd uneori, se derulează fotografii inedite şi citate celebre pe un proiector imens, iar în surdina se aude muzică Buddha Bar.   
  
Actorii noştri reuşesc, într-o piesă despre curaj şi aşteptare în întuneric, să spună „adevărul puterii” într-o manieră autentică remarcabilă, simplă dar veritabilă.  

Alte personalităţile interpretate sunt Baltasar Garzón din Spania, Václav Havel din Republica Ceha, Maica Helen Prejean si Marian Wright Edelman din Statele Unite, Muhammad Yunus din Bangladesh, precum si Arhiepiscopul Desmond Tutu, Elie Wiesel, Oscar Arias Sánchez, Rigoberta Menchú Tum, José Ramos-Horta si Bobby Muller. 

  
Pentru distribuţia acestui spectacol au fost selectate 14 persoane private de libertate, dintre care 13 actori şi o fata sufleur. Delictele pentru care acestea ispăşesc pedepse sunt înşelăciune, furt, tentative de omor şi chiar crime.  
  
Odată căzută cortina, în faţa celor mai mulţi dintre noi se deschid uşi, în timp ce în spatele altora se închid porţi. Suntem cu toţii egali, avem cu toţii aceleaşi drepturi şi libertăţi. Ele ne unesc, nu ne despart”, a spus Cristina Bălan, director adjunct al Centrului de Informare ONU pentru România. 
  
Din penitenciar, în sala de teatru, este drumul unui spectacol la Teatrul Metropolis, un proiect inedit în care deţinuţii îţi pot transmite mesaje după gratii. Spectacolului este regizat de Anca Maria Colteanu. 
  
În S.U.A, piesa a avut premieră în anul 2000, cu o distribuţie internaţională si actori precum John Malkovitch, Kevin Kline, Sigourney Weaver, Afre Woodward, Alec Baldwin si Giancarlo Esposito.
Foto: Shutterstock 
  
  
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter