Sparanghelul. Cum se curăță sparanghelul și cum se gătește

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 23 septembrie 2022, 11:50

Crocant și savuros, sparanghelul este prea puțin folosit în bucătăria românească, deși se gătește foarte ușor. Această legumă cu gust dulceag are o mulțime de beneficii pentru sănătate și merită să fie descoperită la adevărata ei valoare.

Cuprins

Sparanghelul este o sursă excelentă de săruri minerale, o sursă bogată în folați, antioxidanți și vitamine esențiale care ajută imunitatea organismului. Sparanghelul este recomandat pentru sănătatea inimii, pentru ficat și digestie, pentru proprietățile lui benefice împotriva unor procese degenerative precum osteoporoza și bolile articulațiilor, dar și împotriva cancerului.

Sparanghelul era numit pe vremuri hrana regilor și a fost încă din Evul Mediu cultivat pentru curțile regale și pentru casele nobile. Nici azi prețul lui nu este la îndemâna oricui, dar este o legumă accesibilă pe care o putem include în dieta noastră cât mai des. În plus, se curăță și se gătește ușor, dacă îi cunoști micile secrete.

Cum alegi sparanghelul și ce soiuri se găsesc

diferite soiuri de sparanghel
diferite soiuri de sparanghel

Sparanghelul este o plantă rădăcinoasă de la care se consumă doar lăstarii tineri. În vârful acestor lăstari sunt grupate frunze mici, ca niște solzi. Aspectul lui este unic, nu poate fi confundat cu nicio altă legumă.

Denumirea lui științifică este asparagus officinalis, iar numele de asparagus vine dintr-un cuvânt foarte vechi, din limba persană, care însemna tulpină. Sparanghelul este cunoscut și cultivat din Antichitate, atât în Europa, cât și în anumite regiuni din Africa și Asia, în special în zonele cu climă caldă și în regiunile mediteraneene.

Peste tot în lume se consumă trei soiuri de sparanghel: alb, verde și mov. Sparanghelul verde este cel mai des întâlnit pentru că el rodește tot timpul anului și este mai accesibil ca preț.

Când vrei să cumperi sparanghel, trebuie să alegi lăstari fragezi, cruzi, cu un aspect neted și proaspăt. Partea lemnoasă nu trebuie să depășească câteva degete la baza lăstarilor.

Tulpinile mai subțiri sunt mai gustoase decât cele crocante, iar vârful frunzelor trebuie să fie de un verde mai deschis.

Ce gust are sparanghelul

Dacă nu ai mâncat niciodată și te întrebi dacă merită să dai banii pe această legumă, fii sigură că merită măcar să încerci. S-ar putea să te îndrăgostești de consistența lui crocantă și de gustul lui savuros.

Cunoscătorii spun că această legumă are un gust ușor dulceag, asemănător cu gustul de porumb copt și conopidă. Dar pe cei mai mulți dintre noi îi cucerește gustul crocant și delicios de sparanghel copt.

Trebuie să mai știi că sparanghelul alb este mai fraged de obicei decât cel verde, iar despre sparanghelul mov se spune că este mai dulce decât sparanghelul verde care se cumpără cel mai des.

Cum se curăță sparanghelul

Toți lăstarii de sparanghel au o parte lemnoasă la bază. Partea lemnoasă, care este destul de dură și ațoasă, trebuie ruptă pentru a păstra doar partea fragedă și suculentă a plantei.

Când vei rupe partea lemnoasă, vei vedea că tulpina va ceda exact în zona în care începe partea fragedă a lăstarului.

Partea dură nu trebuie neapărat aruncată. Ea poate fi păstrată la congelator și, când aduni o cantitate mai mare, o poți fierbe bine și o poți adăuga în supele cremă de legume.

După ce ai îndepărtat zona lemnoasă, se spală sparanghelul sub jet de apă rece, pentru că vârfurile pot conține urme de nisip și pământ. Apoi, este gata de preparare!

Cum se gătește sparanghelul cât mai gustos și ușor!

Sparanghelul. Cum se curăță sparanghelul și cum se gătește

Sparanghelul nu are nevoie de timp îndelungat de coacere sau de fierbere. Nici nu este indicat, deoarece s-ar pierde multe dintre calitățile lui nutritive. Sparanghelul se gătește în medie între 5 și 15 – 20 de minute, în funcție de grosimea și frăgezimea lăstarilor.

Mult mai gustos este sparanghelul copt sau sparanghelul la grătar, dar și la aburi este foarte bun, combinat cu condimente potrivite. Sparanghelul se poate servi ca atare, la friptură de curcan sau la un grătar de pește, dar poate fi combinat cu legume coapte, cu sosuri picante și acrișoare, sau poate fi fiert în supe și garnituri.

Sparanghel la cuptor

Cuptorul trebuie încins înainte, iar lăstarii de sparanghel se pot pune în tăvi de ceramică sau în tăvi cu strat nonaderent. Se stropesc cu ulei, eventual ulei de măsline, se asezonează cu piper și sare și se coc 10 – 15 minute, atât cât să aibă un gust dulce și o textură crocantă.

La grătar

Poți pregăti sparanghelul pe grătarul obișuit, pe un grătar de fontă sau pe un aparat pentru panini. Se stropește cu ulei și lămâie, cu sare și condimente și se pregătește câte 2 – 3 minute pe fiecare parte.

La wok

Dacă îți place să gătești la wok, să prăjești rapid legume gustoase pentru o garnitură, folosește și sparanghel. Acesta se pune la final, când celelalte legume sunt deja prăjite și se lasă să se gătească între 3 și 5 minute.

Pentru wok, lăstarii de sparanghel se taie în bucăță potrivite și se presară cu puțină sare.

La aburi

Dacă ai un aparat special pentru gătit la aburi, este foarte simplu. Trebuie doar să lași sparanghelul 5 – 7 minute să se pătrundă ușor de aburii fierbinți.

În cazul în care nu ai un astfel de aparat, poți folosi o oală și o sită de metal care să se potrivească deasupra. Pune apa la fiert și când începe să clocotească, pune sita pe oală, adaugă bucățile de sparanghel și un capac. Lasă-le să fiarbă la aburi aproximativ 7 – 8 minute sau chiar mai puțin, dacă sunt lăstari foarte subțiri.

Câteva curiozități despre sparanghel

De la această plantă se consumă doar lăstarii fragezi care se dezvoltă dintr-o coroană de rădăcini, bine îngropată în sol, la 30 cm adâncime. Lăstarii sunt albi în pământ și devin verzi abia când cresc deasupra solului și primesc lumina soarelui.

Când cumperi sparanghel, ai grijă ca frunzele din vârf să fie compacte. Dacă frunzele sunt desfăcute, înseamnă că lăstarii respectivi sunt ofiliți și nu vor mai avea consistența crocantă delicioasă.

Sparanghelul violet devine verde în timpul gătirii, indiferent că este făcut la grătar sau la aburi.

Această legumă poate fi păstrată proaspătă mai mult timp într-un borcan cu apă la frigider. Dar trebuie consumată cel mult în 3 – 5 zile de la cumpărare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter