Vase de ceramică pentru cele mai bune mâncaruri la cuptor

De Maria Anton, pe

Gătitul este un obicei practicat de-a lungul secolelor, fiind arta de preparare a alimentelor în care fiecare cultură și-a adus contribuția. Deși metodele și ingredientele se schimbă în funcție de cultură, scopul este același: pregătirea unor alimente cât mai gustoase. Toată lumea vrea să-și prepare mâncarea acum într-un mod cât mai sănătos. Ai nevoie doar de câteva ingrediente atent alese, dar și de vasul potrivit.

  • Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere  al Unica.ro. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.

Cuprins

Gătitul implică o atentă selecție a ingredientelor, precum și cunoașterea și folosirea corectă a tehnicilor de pregătire, de la tăierea, curățarea, condimentarea și asezonarea preparatelor până la alegerea modului adecvat de preparare a acestora și a vaselor în care pregătim preparatele. Au apărut o grămadă de discuții despre care sunt cele mai bune cuptoare sau cele mai bune vase pentru a prepara mâncarea pe care o consumăm zilnic.

Ce sunt vasele de ceramică?

Vasele de ceramica sunt făcute din lut
Vasele de ceramică sunt fabricate din lut
Foto:123rf.com

Unele dintre cele mai folosite vase sunt cele de ceramică. Se găsesc sub diferite forme și în toate culorile posibile. Vasele de ceramică sunt cel mai vechi tip de vase folosit pentru gătit, acestea fiind utilizate chiar din antichitate și au rămas până în prezent o alegere populară pentru gătitul la cuptor.

Vasele de ceramică sunt fabricate din argilă, care este apoi arsă la temperaturi înalte pentru a o face astfel rezistentă la căldură și la uzură.

Ce avantaje au vasele de ceramică?

Cel mai mare avantaj al folosirii vaselor de ceramică este capacitatea acestora de a menține căldura și de a o distribui uniform. Acest lucru ajută ca alimentele să fie gătite în mod egal, ceea ce va duce la preparate mai delicioase și mai sănătoase. Un alt avantaj al vaselor ceramice este acela că sunt ușor de curățat. Necesită de obicei doar puțin detergent de vase, apă caldă și apoi ștergerea cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă. De asemenea, vasele de ceramică sunt durabile și rezistente la zgârieturi, ceea ce înseamnă că pot fi folosite pentru o perioadă mai lungă de timp. Un alt aspect important este faptul că vasul menține căldura pentru un timp îndelungat astfel încât mâncarea nu se răcește rapid.

În plus, ceramica permite mâncării să-si păstreze aroma originală și este recomandată în special la gătirea bucatelor care necesită o preparare lungă, înceată și uniformă.

Formele timpurii de vase de gătit ceramice datează de mii de ani, dar vasele de gătit ceramice moderne au evoluat foarte mult de la predecesori. Ceea ce majoritatea oamenilor numesc vase de gătit ceramice sunt acum, de fapt, din metal care au fost acoperite cu un strat antiaderent pe bază de silicon derivat din nisip, acoperirea fiind aplicată prin folosirea unei tehnologii speciale numită „tehnologie sol-gel”.

Vasele de gătit acoperite cu ceramică, numite și vase de gătit ceramice antiaderente, sunt adesea construite cu o bază din aluminiu sau oțel inoxidabil pentru o conducere optimă a căldurii. Acoperirea ceramică oferă o suprafață antiaderență ușor de curățat, în timp ce baza metalică oferă capabilități excelente de conducere. Este adesea considerată o alternativă mai sigură la vasele antiaderente care sunt acoperite cu teflon, care la temperaturi ridicate pot elibera vapori toxici.

Însă, puteți găsi și astăzi vase de gătit ceramice care sunt 100% ceramice (adică făcute din lut, coapte în cuptor și finisate prin diferite metode). Vasele de ceramică pot fi folosite mai ales la gătitul la cuptor pentru a coace o varietate de alimente, de la carne și pește, la legume și fructe, iar preparatele vor fi mult mai sănătoase și mai gustoase, pentru că nu necesită adăugarea de ulei sau grăsimi suplimentare. Am pregătit o listă cu câteva vase de ceramică care nu ar trebui să-ți lipsească din bucătărie și care îți vor ușura gătitul.

Vase ceramică pentru cuptor

De mare ajutor în bucătărie pot fi aceste vase ceramice EH Excellent Houseware, roșii. În aceste boluri ceramice care sunt foarte drăguțe puteti pregăti aperitive, sosuri și deserturi. Alimentele vor fi prezentate astfel frumos pe masă. Acestea au margini groase, confecționate din ceramică, care mențin hrana caldă mult mai mult timp decât bolurile tradiționale. Fiecare castron are o capacitate de 260 ml, este confecționat din ceramică groasă și acestea pot fi utilizate atât în cuptor, cât și în cuptorul cu microunde. Ele sunt adaptate pentru a fi spălate și în mașina de spălat vase.

 vase ceramice EH Excellent Houseware, roșii
Vase ceramice EH Excellent Houseware, roșii

Vasul Burgundy de la Emile Henry este ideal pentru cei care sunt mari consumatori de carne de pui și pasăre. Are o capacitate maximă de 8 L și capacitate utilizabilă de 4 L (aproximativ 8-10 porții) și reprezintă cea mai bună modalitate de a găti carnea de pasăre, păstrând cuptorul curat în același timp. Este realizat din ceramică HR® (High Resistance), care rezistă până la temperaturi de 270°C. Emailul folosit la finisarea vasului îl protejează de zgârieturi și ciobiri. Astfel, poți tăia direct pe vas fără ca produsul să se zgârie și poate fi spălat și în mașina de spălat vase.

Vasul pentru gătit păsări, Burgundy, de la Emile Henry
Vasul Burgundy de la Emile Henry

Acest vas din ceramică cu capac pentru cuptor, maro, cu diametru de 30 cm este perfect pentru a găti mâncăruri precum sarmale, tocănițe sau fripturi. Conceput pentru a face față cu brio gătitului la temperaturi ridicate în cuptor, vasul din ceramică cu capac este ideal pentru prepararea mâncărurilor care necesită să își păstreze savoarea și pentru păstrarea la o temperatură optimă a preparatelor pentru o vreme îndelungată.

vas din ceramică cu capac pentru cuptor, maro,
Vas din ceramică cu capac pentru cuptor, maro

Vasul ceramic termo cu 2 mânere, de culoare albastru antic și cu un diametru de 16 cm, este perfect pentru plăcinte, pâine sau paste la cuptor, cât și tocănițe. Se poate utiliza în cuptor tradițional, în cuptorul electric, în cuptor cu microunde și chiar pe flacăra directă de la aragaz. Acest vas ceramic termorezistent este un instrument excepțional al gătirii originale și naturale, evidențiind gustul mâncărurilor gătite. În vasele de teracotă, căldura este distribuită în mod uniform de la bază spre pereții vasului astfel încât mâncarea este preparată într-un mod original în comparație cu alte tipuri de vase unde mare parte a gătitului se face la bază. Pentru a asigura menținerea aromei bucatelor se recomandă ca după utilizare vasele să se spele cu soluție de spălat vase și apă fierbinte sau în mașina de spălat vase, după care se lasă la uscat cu baza în sus.

Vasul ceramic termo cu 2 mânere
Vasul ceramic termo cu 2 mânere

Vasul ceramic Ambition, verde Fiesta, este ideal pentru a găti orice la cuptor. Acesta este fabricat din ceramică de înaltă calitate. Se poate spăla și în mașina de spălat vase. Mai mult, vasul are un aspect foarte frumos și va arăta bine pe orice masă, indiferent dacă luați cina în familie sau dacă aveți musafiri.

Vasul ceramic Ambition, verde Fiesta,
Vasul ceramic Ambition, verde Fiesta

Vase ceramică ieftine

Bolul ceramic pentru cuptor cu mânere Pyrex-alb n-ar trebui să lipsească din nicio casă. Poți prepara în el cele mai savuroase si gustoase fripturi pentru cei dragi. Acesta este suficient de încăpător pentru întreaga familie. Creat la cele mai înalte standarde de calitate, acesta este rezistent in timp. Ieftin și cu un design elegant, este ideal ca suport pentru friptură, mai ales atunci când ai mai mulți invitați la masă. Se curață foarte ușor, manual. Nu se poate spăla la mașina de spălat vase.

Bolul ceramic pentru cuptor cu mânere Pyrex, alb
Bolul ceramic pentru cuptor cu mânere Pyrex, alb

Vasul termorezistent, Cesiro, Albastru este elegant și spațios, perfect pentru bucătăria ta. Poți face în el o musaca delicioasă, paste gratinate, pilaf sau o savuroasă mâncare de cartofi. Se poate folosi la cuptor cu gaz sau electric până la temperatura de 240 grade Celsius și se curăță foarte ușor.

Vasul termorezistent, Cesiro, Albastru
Vasul termorezistent, Cesiro, Albastru

Pentru un preț foarte mic poți achiziționa acest vas termorezistent, Cesiro, alb, roz, elegant, în care poți prepara plăcintele sau tartele preferate, paste gratinate, legume sote sau chiar și o friptură gustoasă, alături de garnitura preferată. Se poate folosi la cuptor cu gaz sau electric până la temperatura de 240 grade Celsius. Se poate folosi și la cuptorul cu microunde.

vas termorezistent, Cesiro, alb, roz
Vas termorezistent, Cesiro

Conceput pentru a face față cu brio gătitului la temperaturi ridicate în cuptor, vasul din ceramică rotund, cu diametrul de 24 de cm, este ideal pentru prepararea mâncărurilor care necesită să își păstreze savoarea.

vasul din ceramică rotund
Vasul din ceramică rotund

Această tavă de ceramică termorezistentă pentru copt, rotundă, de 28 cm, este perfectă pentru tarte sărate, dulci sau cu fructe sau să-ți prepari quiche-ul preferat. Realizată din porțelan alb, acest tip de material permite gătitul natural și echilibrat pentru un stil de viață sănătos, menținând totodată calitatea nutrițională. Poate fi folosit în cuptorul electric, cu gaz, sau cuptorul cu microunde. Se poate spăla în mașina de spălat vase.

Tavă de ceramică termorezistentă pentru copt, rotundă, de 28 cm,
Tavă de ceramică termorezistentă pentru copt, rotundă, de 28 cm

Vase ceramică cu capac

Această oală din ceramică de Argeș realizată manual, Argcoms, cu capac, este perfectă pentru gătit sarmale și alte mâncăruri calde, care se prepară la foc mic. Cu două toarte și capac, oala este pictată manual cu motive florale. Pereții interiori și exteriori sunt acoperiți cu glazură ecologică, sigură pentru sănătate și prietenoasă cu mediul.

oală din ceramică de Argeș realizată manual, Argcoms, cu capac
Oală din ceramică de Argeș realizată manual, Argcoms, cu capac

Oală teracotă cu capac De Silva, termorezistentă se poate utiliza în cuptor tradițional, în cuptor cu microunde, chiar si pe flacără. Această oală va deveni rapid preferata ta pentru a face feluri de mâncare gătite lent și delicioase, aceasta fiind un instrument excepțional al gătirii originale și naturale, evidențiind gustul mâncărurilor gătite.

Oala teracota cu capac De Silva, termorezistentă
Oala teracota cu capac De Silva, termorezistentă

Oală cu capac Diveli, cu model mușețel, din lut roșu, lucrată manual. Cu o capacitate de 3,5 L, această oală este perfectă pentru a găti preparatele favorite. Mâncarea gătită în vase de lut iese aromată, delicioasă și are un gust nemaipomenit.

Oală cu capac Diveli
Oală cu capac Diveli

Îți vei surprinde invitații și cu preparate gătite în acest vas de gătit termorezistent din porțelan cu capac, pe care poți să-l aduci de pe foc direct pe masă. E perfect pentru ciorbe delicioase, tocănițe sau sote-uri. Nu doar că păstrează caldă mâncarea mai mult timp, dar are și un aspect extrem de elegant.

 vas de gătit termorezistent din porțelan cu capac
Vas de gătit termorezistent din porțelan cu capac

Înainte de folosire, vasele de ceramică se scufundă în apă fierbinte aproximativ 10 minute. Se așteaptă până se răcesc și se usucă, după care se pot utiliza. În vasele ceramice, la foc mic se pregătește o mâncare foarte gustoasă. Gătitul în vasele de ceramică păstrează intacte proprietățile naturale ale ingredientelor, rezultatul fiind gustul rafinat și sănătos ca la mama acasă.

Citește și: Vrei să prepari mâncare sănătoasă? Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter