Seră sau solar? Care sunt principalele diferenţe și cum se construiesc

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 16 martie 2023, 13:19

Tu cum ai vrea să cultivi legumele, în seră sau solar? Foarte mulți începători nu fac bine diferența între seră sau solar, dar cele două construcții diferă foarte mult în ceea ce privește costurile, materialele și eficiența în timp.

Cuprins

Merită să construiești seră sau solar în curte, dacă ești pasionată de grădinărit și vrei să te bucuri de o varietate mai mare de legume proaspete și sănătoase, din propria cultură.

Seceta prelungită din timpul verii, riscul de grindină sau riscul de îngheț pe timpul iernii constituie motive serioase pentru a construi un solar sau o seră în care să cultivi legume și flori.

Investiția este destul de costisitoare, dar cele două construcții oferă numeroase avantaje într-o gospodărie și pot fi utilizate pe termen lung. Citește cele mai importante beneficii pe care le au sera și solarul și decide apoi dacă merită să îți sacrifici economiile.

Ce beneficii au sera și solarul

Fie că vrei un solar sau o seră de dimensiuni mici, pentru câteva roșii și castraveți, sau vrei un solar de dimensiuni mai mari, unde poți cultiva tot felul de legume, cele două construcții au numeroase beneficii, unele dintre ele puțin cunoscute. Se muncește mult și în solar, și în seră, dar dacă ești pasionată de grădină, merită să ai o astfel de construcție în curte, și iată de ce:

  • Tot ce vei cultiva în seră sau solar va crește în condiții controlate de căldură și umiditate și te vei bucura de legume mari și gustoase;
  • Legumele de primăvară vor răsări și vor rodi mai repede decât cele cultivate în aer liber, în curte;
  • Îngrășămintele pe care le adaugi în seră sau solar vor îmbogăți terenul pe termen lung și nu vor fi spălate de ploaie; astfel legumele tale vor crește mai repede și vor rodi mai bogat;
  • Tot ceea ce cultivi în seră se coace mai repede, astfel că te vei bucura de roșii, de ardei sau vinete aproape cu o lună mai devreme decât cele cultivate în curte;
  • Toate plantele vor fi protejate de arșiță, de secetă, de ploile acide, de grindină sau de îngheț;
  • Umezeala din sol se păstrează mai mult timp și vei uda solarul sau sera odată la 3, 4 sau 5 zile, în timp ce legumele din curte trebuie udate aproape zilnic pe timp de vară;
  • Poți cultiva specii deosebite de legume, soiuri rare de roșii sau de ardei, care nu rezistă bine în aer liber;
  • Poți cultiva foarte multe flori deosebite, inclusiv orhidee și plante tropicale în sera închisă cu sticlă;
  • Iarna, sera sau solarul pot fi folosite pentru a proteja de îngheț plantele mari din jardiniere sau ghivece, plantele tropicale, lămâiul, leandrul sau speciile preferate de cactuși.

De ce ai nevoie în gospodărie? Seră sau solar?

Principala diferență dintre seră și solar este materialul din care se construiesc cele două. Serele se fac în principiu din pereți de sticlă, în timp ce solarul se face în general din folie de plastic.

Dacă ai nevoie de un spațiu protejat pe termen lung, unde poți să cultivi și legume, și flori și unde poți să îți faci singură răsaduri de primăvară, atunci merită să investești într-o seră.

Dacă vrei doar să cultivi legume pentru bucătăria ta sau să încerci o afacere de familie cu legume proaspete, merită să te gândești la un solar de dimensiuni mai mari. Tot solarul este recomandat și pentru culturi variate, legume care se seamănă iarna precum spanacul sau ridichile, la cele care se seamănă primăvara precum castraveții sau roșiile.

Sera din sticlă este mult mai pretențioasă și costisitoare, dar într-o curte obișnuită poți construi o seră de dimensiuni modeste pentru câteva plante și legume pentru consum propriu.

Cum alegi locul potrivit pentru seră sau solar

Fie că te gândești la o seră sau la un solar, în mod cert trebuie să ai o curte destul de generoasă. Locul potrivit trebuie să fie în plin soare. Nici sera, nici solarul nu pot fi umbrite de copaci, tufișuri sau plante cățărătoare.

De asemenea, trebuie ales un loc cât mai drept și trebuie nivelat cât mai bine. Solarul și sera nu se pot construi în pantă, pe o costișă de deal. Nici într-o vale unde se adună apa și pământul mustește de umezeală, iar rădăcinile plantelor riscă să mucegăiască.

Așadar, pentru seră sau pentru solar, alege un loc drept, în plin soare, într-o zonă cât mai bine ferită de curenții puternici de aer și de vânt. În ceea ce privește solul, nu trebuie să îți faci griji pentru că poți aduce pământ de calitate, cu mraniță, cu humus și îngrășăminte naturale pentru a beneficia de un sol cât mai hrănitor pentru plantele tale.

De asemenea, poți face singură în curte compost din resturi vegetale cu care poți îmbogăți în fiecare an solul din solar sau din seră.

În plus, locul unde ridici sera sau solarul este bine să fie lângă o sursă de apă, o fântână sau un izvor de unde poți capta apa pentru instalația de irigare.

Ce este sera și cum se construiește

Seră sau solar? Care sunt principalele diferenţe și cum se construiesc
o sera durabilă are nevoie de o fundatie si de o constructie solida

Sera necesită o fundație solidă din ciment, o structură de susținere din metal și pereți de sticlă. Este o construcție costisitoare, dar de durată.

Trebuie să alegi cu grijă de la bun început locul în care vei ridica sera, deoarece nu va fi ușor de mutat în altă parte.

Sera necesită totodată un sistem de încălzire pentru perioada rece a anului, un sistem de iluminat care ajută plantele să crească mai repede și diverse rafturi și construcții etajate pe care vei pune răsadnițe și ghivece cu flori.

Sticla trebuie să fie de cea mai bună calitate, rezistentă la temperaturi ridicate, rezistentă la diverse lovituri, la ploaia torențială sau grindină. De asemenea, sticla trebuie să fie tratată cu protecție împotriva razelor solare.

Ce este solarul și cum se construiește

Seră sau solar? Care sunt principalele diferenţe și cum se construiesc
solarul pe arcade din aluminiu este cel mai usor de construit

Spre deosebire de seră, solarul nu necesită fundație și poate fi ridicat pe o structură de lemn sau de metal. Cele mai simple sunt arcadele din aluminiu care se înfig adânc în pământ și se învelesc cu folie.

Solarul este mai puțin constisitor decât sera și poate fi construit pe dimensiuni mai mari, dacă ai suficient spațiu în curte. Cu siguranță vei cultiva multe legume și trebuie să ții cont că roșiile și castraveții, spre exemplu, cresc foarte înalte și se dezvoltă rapid, astfel că vei avea nevoie de un solar generos.

Foliile moderne pentru solar sunt și ele tratate împotriva razelor soarelui și rezistă aproximativ 3 – 4 ani, dar trebuie schimbate periodic.

Care sunt principalele diferențe dintre seră și solar

La prima vedere, ambele construcții par să aibă aceleași funcții și aceleași avantaje. Costurile diferă, însă, foarte mult, solarul fiind mult mai ieftin în comparație cu sera din sticlă. Dar nu trebuie să iei în calcul doar costurile.

Structura

Sera se construiește doar pe structură solidă de metal, ridicată pe o bază de ciment. Solarul poate fi construit pe o structură de lemn, pe o structură de bare din fier, dar cele mai bune sunt pe arcade ușoare din aluminiu.

Sera se construiește în câteva zile, solarul pe arcade se poate ridica în câteva ore.

Trebuie să ții cont și de faptul că sera este mai greu de mutat în altă parte a curții, deci trebuie să alegi cu grijă locul de la bun început, pe când solarul poate fi mutat, dacă este necesar, fără costuri în plus.

Sticlă versus folie

Folia este în mod cert mult mai ieftină decât sticla, dar sticla rezistă o viață! Folia cu protecție solară trebuie schimbată la 3 sau 4 ani deoarece stratul de protecție se deteriorează, folia se mătuiește și nu mai intră suficientă lumină la culturile tale. În plus, folia se dilată de la temperaturile ridicate din timpul verii și formează ”pungi” în care se acumulează apa de ploaie sau zăpada iarna.

Sticla rezistă o viață, nu se deformează și nu se mătuiește. Poate fi curățată de praf cu un furtun cu presiune. Există și riscul să se spargă unele geamuri din cauza grindinei, dar bucățile sparte pot fi înlocuite, iar acest risc apare foarte rar. Pentru a evita o asemenea pierdere, există plasa antigrindină cu care poate fi învelit acoperișul de sticlă al serei.  

Sera nu poate fi distrusă de vânturi puternice, în timp ce solarul va avea de suferit. Folia solarului devine fragilă de la schimbările mari de temperatură și se rupe mai ușor, dacă bat vânturi puternice pe timp de iarnă.

Temperatura necesară plantelor

Seră sau solar? Care sunt principalele diferenţe și cum se construiesc
protejate de frig pe timpul nopții, legumele rodesc mai repede la sera sau la solar

Solarul se încinge rapid de la soare și se răcește foarte repede pe timpul nopții, mai ales primăvara, când nopțile sunt încă foarte reci. Ca atare, plantele vor crește mai greu decât în seră.

Sera poate fi încălzită cu instalații pe bază de apă caldă. În plus, sticla reține mult mai bine căldura soarelui din timpul zilei, iar răsadurile tinere sunt protejate noaptea, când afară temperaturile scad spre 2 – 3 grade în lunile martie și aprilie.

Sera poate fi construită lângă casă, pentru a introduce mai ușor instalația de căldură, conectată la centrală. Încălzită pe timp de iarnă, sera poate adăposti tot felul de legume și flori sensibile și poate deveni un spațiu de relaxare, pentru lectură, pentru pictură sau pentru un hobby preferat.

În principiu, și în solar poți construi o instalația de căldură, dar solarul nu menține la fel de bine căldura precum sera și investiția este discutabilă. Merită să investești într-o astfel de instalație doar dacă ai o afacere să vinzi legume și flori.

Concluzie: Sera sau solar, două construcții la fel de utile

În concluzie, sera poate fi o extensie utilă a casei, pe care o poți amenaja pentru petrecerea timpului liber și pentru cultura unor plante și flori. Solarul este util în timpul sezonului cald, când poți crește legume mai rapid și mai eficient decât în aer liber, în curte.

Ambele construcții sunt utile într-o gospodărie, dacă vrei să îți produci propriile legume. O seră de dimensiuni mai mici își va amortiza costurile în câțiva ani și te vei bucura de ea toată viața. Un solar, fie el modest sau extins, își amortizează costurile din primul an, deoarece poți cultiva toate legumele autohtone fără să le mai cumperi nimic din piață.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter