Cum speli perdelele și draperiile fără să le dai jos de la geam. 3 trucuri geniale!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 04 aprilie 2023, 14:03

Perdelele și draperiile fac orice cameră mai frumoasă și mai confortabilă, dar sunt adevărate aspiratoare de praf și trebuie curățate periodic. Află cum poți se curăță perdelele și draperiile fără să le dai jos de la geam!

Cuprins

Perdelele și draperiile dau o notă de eleganță unei începări și au o mulțime de beneficii practice. Te apără de soare, mențin răcoarea în casă pe timpul verii, te apără de priviri indiscrete și îți oferă un spațiu intim. Dar o mare parte din praful care intră pe geam în casă se oprește în perdelele și draperiile tale.

De aceea este indicat să le speli mai des, nu doar de Paște și de Crăciun, cum era obiceiul pe vremea bunicilor noastre. Cu atât mai des trebuie să speli perdelele, dacă se fumează în casă, pentru că se îngălbenesc și păstrează mirosul acru și neplăcut de țigări. Nu uita de perdeaua de la bucătărie care se încarcă de aburi când gătești, aburi în care sunt particule fine de grăsime care îngălbenesc perdelele.

Cât de des trebuie să speli perdelele și draperiile

Cu cât se înnegresc sau se îngălbenesc mai repede, cu atât trebuie spălate mai des! În locuințele în care se fumează, în apartamentele situate pe bulevardele foarte aglomerate și poluate sau în casele în care se gătește mult, perdelele și draperiile se murdăresc mult mai repede. Ideal ar fi să le poți spăla lunar, pentru a rămâne cât mai curate, cât mai albe și proaspete.

Dar nu este prea ușor să le dai mereu jos de la geamuri. De aceea, poți apela la un truc foarte simplu că cureți perdelele și draperiile fără să le mai dai jos de la ferestre. Le poți curăța astfel în fiecare lună, iar de două sau trei ori pe an le poți spăla la mașina de spălat, pentru a se menține cât mai curate.

Cum să cureți perdelele fără să le dai jos de la geam

cum-se-curata-perdelele
Perdelele din materiale sintetice se curata cel mai usor cu un burete umed

Perdelele din materiale sintetice pot fi curățate cel mai ușor, pot fi spălate la mașină sau de mână, fără riscul de a se deteriora. Perdelele din mătase naturală sunt mult mai delicate, dar și ele pot fi curățate fără să le dai jos de la geamuri după soluțiile de mai jos.  

Folosește aspiratorul

În primul rând, aspiră perdelele de praf aproape de fiecare dată când aspiri covoarele. Așa cum spuneam mai sus, perdelele captează o cantitate impresionantă de praf, fum de țigară sau gaze de eșapament din șosea.

O dată pe săptămână, atunci când aspiri covoarele din toată casa, începe cu perdelele. Montează peria cea mai fină a aspiratorului, spălată în prealabil, să nu aibă pe ea mizerii și fire de păr. Aspiră perdelele cu nădejde și se vor menține curate mai mult timp.

Folosește un burete umed

O altă soluție să cureți perdelele fără să le dai jos de la geamuri este să folosești un burete mare și fin de baie, înmuiat într-o soluție din apă caldă, oțet și detergent lichid de vase. Soluția se poate face astfel: 2 litri de apă, o cană de oțet și o lingură de detergent lichid de vase cu parfum floral. Se amestecă bine, se înmoaie buretele, se stoarce surplusul de apă și se curăță perdelele atârnate la geam.

Trebuie doar să fii atentă când lucrezi, să nu te dezechilibrezi de pe scaun. Și stoarce bine buretele să nu picure apă pe covor sau să lase dâre urâte pe perdele.  

Folosește un aparat de curățat cu aburi

Un alt truc să speli perdelele și draperiile fără să le dai jos de pe șine este să folosești un aparat cu aburi. Este un aparat deosebit de util în casă și merită să investești în el pentru că îl vei folosi la o mulțime de alte treburi. Dar iată cum trebuie folosit corect, dacă speli perdelele cu el.

  • Primul pas este să aspiri bine perdelele de praf;
  • Apoi pune apă dedurizată în aparat și curăță perdelele cu aburi de la o distanță de 20 – 30 de centimetri; nu apropia prea mult aparatul de perdele deoarece aburii fierbinți vor încreți perdelele din materiale sintetice și le vor îngălbeni cu timpul.
  • Dacă este folosit corect, aparatul cu aburi curăță toată murdăria din perdele, spală bine tot praful, distruge tot felul de microbi, acarieni și particule toxice din aerul poluat de afară;
  • Ai grijă doar să pui câteva lavete sub perdele pentru că este posibil să se mai scurgă umezeala, după ce folosești acest aparat.
  • Întinde bine perdelele la geamuri să se usuce și vei avea un aer proaspăt în casă și perdele foarte curate.

Cum să cureți draperiile direct la fereastră

Cum speli perdelele și draperiile fără să le dai jos de la geam. 3 trucuri geniale!

Spre deosebire de perdele, draperiile sunt mai groase și se curăță mai greu. Dacă le speli la mașină acasă, trebuie să le calci și este o muncă destul de grea, care consumă mult timp. Dar, dacă nu le duci la spălătorie și vrei să le cureți acasă cât mai ușor, poți apela la aceleași trucuri pe care le folosești cu perdelele. Aspiratorul și buretele umed sunt ajutoare de nădejde.  

Folosește aspiratorul

Aspiră draperiile săptămânal și nu va mai fi nevoie să le speli sau să le cureți decât o dată la trei sau șase luni de zile. Aspiratorul le menține curate mai multă vreme. Și draperiile se încarcă de praf, așa cum se depune praful peste tot în casă, pe mobilă, pe parchet și pe perdele.

Folosește peria fină de haine

Dacă ai o perie de haine cu perii moi, o poți folosi să cureți bine draperiile de praf. Dacă draperiile tale sunt din catifea, din velur sau dintr-un material mai gros, peria de haine curăță foarte bine praful depus în puful materialului.

Folosește aparatul cu aburi, dar cu prudență

Aburii curăță bine perdelele și draperiile fără să le mai dai jos de la geamuri. Perdelele se curăță perfect cu aburi, pentru că sunt subțiri și aburii pătrund prin țesătură. Draperiile sunt mai groase, au o țesătură mai densă și este posibil ca aburii să nu fie cea mai potrivită soluție, dar poți încerca și această metodă.

Aparatul de aburi este recomandat mai ales pentru draperiile satinate, cu aspect lucios. Ai grijă să îl folosești de la o distanță sigură de 20 – 30 de centimetri, ca să eviți orice risc să deteriorezi draperiile cu aburii fierbinți.

După ce folosești aparatul cu aburi, întinde bine draperiile la geamuri și așteaptă să se usuce complet, înainte de a le strânge la marginea laterală a ferestrelor. De preferat, ar fi să aștepți o zi caldă, cu mult soare, astfel încât draperiile să se usuce cât mai repede.  

De ce este util aparatul de curățat cu aburi și la ce îl mai poți folosi

Aparatul cu aburi este un instrument foarte util în casă. Aburii foarte fierbinți pot curăța, igieniza și dezinfecta orice suprafață, inclusiv perdelele și draperiile mai delicate și subțiri. În plus, aburii fierbinți înmoaie foarte bine depunerile de grăsime din bucătărie, urmele de detergent și săpun din baie sau mizeria adunată pe la tocurile ferestrelor.

Acest aparat simplu este de mare ajutor când faci curat. Nu trebuie să mai freci sau să cureți insistent cu bureții petele de pe gresie sau faianță. După ce îl folosești, este suficient să lustruiești suprafețele cu o lavetă uscată și totul va fi curat lună. Iată la ce îl poți folosi:

  • Poți spăla geamurile și tocurile ferestrelor
  • Poți spăla perdelele și draperiile fără să le dai jos de la geamuri
  • Poți curăța faianța din baie și din bucătărie
  • Poți curăța cabina de duș
  • Poți curăța gresia peste tot prin casă
  • Poți curăța parchetul de pete vechi de mizerie
  • Poți curăța oglinzile
  • Poți curăța abajurul de la veioze
  • Poți curăța cuptorul cu gaze și cuptorul cu microunde de depunerile de grăsime.

Spray dezinfectant pentru perdelele și draperiile tale

De multe ori nu este suficient să cureți perdelele, trebuie să folosești și o soluție cu care le poți igieniza. Astfel vei avea un aer mai proaspăt în casă și va mirosi plăcut mai multe zile la rând. Soluția nu trebuie căutată în comerț. O poți pregăti chiar tu acasă, din ingrediente simple, ieftine și sigure pentru sănătatea ta și a copiilor.

Ingredientele necesare:

  • 500 ml apă rece
  • 100 ml spirt medicinal/ oțet alb (în funcție de preferințe)
  • 10 picături de ulei esențial mentolat (mentă, eucalipt)
  • 10 picături ulei esențial de lavandă
  • 10 picături ulei esențial de mandarine sau portocale
  • Recipient cu pulverizator

Mod de folosire

Se amestecă toate ingredientele într-un recipient cu pulverizator. Când soluția este gata, pune-ți o mască medicinală pe nas, pentru a nu inhala prea multă soluție dintr-o dată, și pulverizează ușor pe suprafața perdelelor.

Lasă geamurile larg deschise și așteaptă ca perdelele să se usuce bine. Spirtul sau oțetul vor distruge multe bacterii care îngălbenesc perdelele și le fac să miroasă neplăcut. Iar aromele uleiurilor esențiale vor lăsa un parfum delicat și foarte plăcut în locuință mai multe zile la rând.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter