Înțepăturile de urzici. Cât de bune sunt și cum se tratează corect

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 14 martie 2023, 17:36

Tradiția populară spune că înțepăturile de urzici vindecă reumatismul și durerile de oase. Dar cât de adevărate sunt vorbele bătrânilor? Iată cum explică știința înțepăturile de urzici, ce efecte au asupra organismului și cum pot fi tratate eficient.

Cuprins

Ne ferim cât putem de înțepăturile de urzici! Ori de câte ori ieși la o plimbare pe dealuri, prin păduri, pe la poalele munților, este imposibil să nu dai de urzici. Sunt buruieni robuste, foarte rezistente și se înmulțesc ușor. Ne înțeapă zdravăn la cea mai mică atingere și nu este deloc plăcut.

Cu cât sunt mai mari urzicile și mai bătrâne, cu atât ustură mai mult. Grave sunt situațiile în care înțepăturile de urzici declanșează reacții alergice puternice și este nevoie de tratamente medicale. Dar acestea sunt situații foarte rare.

Bunicile ne spuneau că înțepăturile de urzici sunt bune, că pun sângele în mișcare și vindecă durerile de oase sau durerile de articulații. Ba chiar puneau cataplasme cu urzici zdrobite pe încheieturile înțepenite de bătrânețe. Cât este de adevărat acest mit? Funcționează sau nu urzicile când te dor articulațiile?

Urzicile, buruieni de leac iubite din bătrâni

Familia urzicilor, Urticaceae, cuprinde 47 de specii, dintre care cea mai cunoscută și folosită în medicina naturistă este Urtica dioica. Urzica este una dintre cele mai puternice plante medicinale. Are un conținut ridicat de minerale și aminoazici, de vitamine și uleiuri volatile în concentrație mult mai mare decât alte plante medicinale. Spre exemplu, urzicile sunt mult mai bogate în fier decât spanacul și mult mai bogate în betacaroten și luteină decât morcovii.

Iată ce conține o porție de 100 grame de urzici

Valori nutritive și procentajul din doza zilnică recomandată

Energie42 Kcal2%
Carbohidrați7.49 g5.75%
Proteine2.71 g5%
Grăsimi0.11 g<1%
Colesterol0 mg0%
Fibre6.9 g18%
Vitaminele din urzici
Folați14 µg3.5%
Niacina0.388 mg2.4%
Piridoxina0.103 mg8%
Riboflavina0.16 mg12%
Tiamina0.008 mg<1%
Vitamina A2010 IU67%
Vitamina K499 µg416%
Electroliți
Sodiu4 mg<1%
Potasiu334 mg7%
Minerale
Calciu481 mg48%
Cupru0.076 mg8.4%
Fier1.64 mg23%
Magneziu57 mg14%
Mangan0.779 mg34%
Fosfor71 mg10%
Zinc0.34 mg3%
Fitonutrienți
Beta caroten1150 µg
Alfa caroten114 µg
Luteina-Zeaxantina4180 µg

Urzicile, utilizări variate

Încă din Antichitate erau bine cunoscute proprietățile urzicilor care erau consumate crude primăvara devreme, când frunzele lor sunt fragede și nu ustură prea tare. Leacurile cu frunze și cu flori de urzici sunt și ele folosite din perioada antică, iar știința modernă a confirmat toate beneficiile cunoscute din vremuri vechi.

De la urzici se folosește totul:

  • Frunzele fragede se consumă în salate, supe, tocănițe și garnituri, tarte sau plăcinte;
  • Frunzele și florile deshidratate se folosesc pentru ceaiuri, infuzii, cataplasme calde; urzicile sunt bune pentru tot felul de afecțiuni respiratorii, afecțiuni gastrice, anemie, tulburări hormonale, carențe de vitamine și minerale;
  • Tulpinile de la plantele mature se folosesc pentru țesături datorită fibrelor lor rezistente;
  • Uleiurile volatile se folosesc pentru tratamentul unor boli de piele sau afecțiuni respiratorii, dar și pentru durerile articulare.  

De ce înțeapă urzicile atât de puternic

urzici

Se spune despre înțepăturile de urzici că fac bine articulațiilor înțepenite de artroză și durerilor reumatismale. Iar acest lucru nu este doar un mit.

Mai multe studii realizate în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au demonstrat că bolnavii de reumatism, cu articulații dureroase și inflamate, susțin că durerile lor se ameliorează o perioadă de timp după ce aplică frunze de urzici proaspete.

Înțepăturile sunt neplăcute, dar pielea se calmează în câteva ore, iar durerile articulare cedează treptat în următoarele zile. Cu toate acestea, înțepăturile de urzici nu vindecă articulațiile, iar efectul lor este de scurtă durată.  

Ce acizi toxici conțin urzicile

Plantele sunt acoperite în întregime de țepi mărunți și foarte bine ascuțiți din siliciu. Țepii minusculi sunt goi prin interior, dar la baza lor stau săculeți microscopici plini cu substanțe iritante:

  • acid formic: acid organic coroziv, incolor și volatil, care se găsește în corpul furnicilor, în urzici și alte plante otrăvitoare;
  • histamine care provoacă usturimea pielii;
  • acetilcoline care provoacă senzația de arsură.

Toate aceste substanțe care fac înțepăturile de urzici dureroase sunt substanțe de apărare ale plantelor. Datorită lor, urzicile nu pot fi consumate de ierbivore, în schimb sunt iubite de albine și fluturi, deoarece polenul din florile lor este valoros.

Cum acționează țepii

În momentul în care plantele sunt atinse, țepii de siliciu zgârie pielea, mulți dintre ei se rup și eliberează acizii toxici din frunze. Ei atacă terminațiile nervoase de la nivelul pielii, le irită și produc usturimi greu de suportat.

După ce trece usturimea, zona afectată este energizată de aceste substanțe iritante și, într-adevăr, pentru o vreme, durerile reumatice nu se mai simt. În plus, circulația periferică este stimulată și țesuturile sunt mai bine oxigenate.

Dar efectul urzicilor asupra pielii nu este unul de lungă durată. Aceste plante au efecte mult mai bune pentru sănătate pe termen lung, dacă sunt consumate sub formă de infuzii, ceaiuri și tincturi.

Cum poți trata înțepăturile de urzici

Înțepăturile de urzici. Cât de bune sunt și cum se tratează corect

Înțepăturile de urzici sunt cu atât mai greu de suportat cu cât plantele sunt mai bătrâne, deoarece conțin o cantitate mai mare de acid formic și histamine. Usturimea și iritațiile durează în funcție și de mărimea zonei afectate. Cu cât este afectată o regiune mai întinsă de piele, cu atât iritația și usturimea va trece mai greu.  

Frunze de ștevie

Dacă ești departe de casă, la o plimbare prin pădure sau pe câmp, caută frunze de ștevie dacă te atingi de urzici și nu mai suporți înțepăturile de urzici. De obicei, ștevia crește și ea în aceleași condiții precum urzicile și se găsesc adesea împreună, în același areal.

Culege câteva frunze proaspete de ștevie, zdrobește-le între degete și aplică-le apoi ca pe un pansament pe iritația provocată de urzici. În câteva minunte, senzația de usturime se va ameliora.

Apă rece și gheață

Dacă poți ajunge rapid acasă, după ce te-ai atins de urzici, spală bine zona urzicată cu apă rece din abundență și aplică o compresă cu gheață. Senzația de rece va ameliora durerea și usturimea, iar pielea va începe să se dezumfle treptat.

Ulei de măsline

Înțepăturile de urzici pot fi ameliorate rapid și cu ulei de măsline. Spală bine cu apă rece zona, încearcă să folosești și un săpun antibacterian, și apoi unge ușor pielea cu ulei de măsline.

Dacă zona iritată este foarte întinsă, ține mai întâi o compresă cu gheață.

Suc de lămâie

Acizii toxici din frunzele urzicilor pot fi parțial neutralizați folosind zeamă de lămâie, stoarsă direct peste zona urzicată. Dar nu uita mai înainte să speli zona cu apă rece și eventual cu un săpun delicat sau cu un săpun antibacterian. Praful și bacteriile de pe piele pot întreține iritația și pot agrava inflamația pe termen lung.

Bicarbonat de sodiu

Dizolvă o linguriță de bicarbonat într-o ceașcă de apă călduță și aplică soluția pe zona iritată de urzici folosind fie o batistă curată, fie tifon. Bicarbonatul neutralizează acțiunea toxică a acidului formic și a histaminelor.

Oțet de mere

Dacă ai la îndemână puțin oțet de mere, pulverizează pe zona iritată puțin oțet de mai multe ori. Apoi clătește din abundență cu apă rece și, eventual, pune o compresă rece, de la congelator. Oțetul combate usturimea, iar gheața calmează pielea și iritația se va vindeca mai repede.

Cum să culegi urzicile fără să te usture

Înțepăturile de urzici. Cât de bune sunt și cum se tratează corect

Urzicile foarte tinere și fragede nu ustură sau provoacă usturimi foarte slabe, care sunt ușor de suportat. Dar urzicile care au crescut deja de 3 – 4 centimetri pot provoca înțepături dureroase.

Dacă vrei să culegi urzici, folosește întotdeauna mănuși de menaj și o foarfecă. Astfel îți vei proteja mâinile și vei scăpa de iritațiile neplăcute.

Dacă nu ai la îndemână mănuși, te poți proteja de înțepăturile de urzici dacă te freci pe mâini cu pudră de talc, cu bicarbonat de sodiu sau cu zeamă de lămâie.

Cum să faci salata de urzici crude fără să te usture

Primăvara este binevenită o cură de urzici crude, fragede, din care poți să gătești o mâncare delicioasă, dar și o salată plină de sănătate. Urzicile fragede, care apar prin păduri și prin fânețe în lunile martie – aprilie, au un conținut ridicat de vitamina A, vitamina C, vitamina K, magneziu, potasiu, fosfor, calciu și fier.

Ai grijă să le culegi folosind mănuși de menaj și o foarfecă. Apoi, ține urzicile la înmuiat cel puțin un sfert de oră în apă rece, pentru a scăpa de toate firele de nisip și pământ ascunse printre frunze.

După ce le-ai clătit foarte bine în mai multe rânduri de apă, se aleg doar frunzele foarte fragede, care nu ustură aproape deloc. Frunzele se pun într-un castron, se presară cu puțină sare și se pulverizează o lingură de oțet. Oțetul combate acidul care ustură și urzicile vor fi ușor de consumat și în stare crudă.

După ce au stat cel puțin 10 – 15 minute în oțet, se scurge tot oțetul, se adaugă ulei și se amestecă bine. Urzicile sunt pregătite pentru salată și le poți combina cu spanac, ceapă verde și salată verde, ridichi, frunze de păpădie, telemea și ouă fierte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter