Ce este porţelanul şi la ce se folosește

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 10 februarie 2023, 14:51

Descoperă ce este porțelanul, care este istoria lui bogată și de ce costă atât de mult! Simbolistica lui în cultura chineză te ajută să înțelegi mai bine ce este porțelanul și să îl deosebești de ceramica tradițională.

Cuprins

Una dintre cele mai frumoase zicale chinezești ne explică ce este porțelanul într-o manieră metaforică și totodată pragmatică. Chinezii spun că „lutul se arde în foc la temperaturi înalte pentru a ajunge porțelan, dar odată ce a ajuns porțelan, nu va mai fi niciodată lut!”

În cultura orientală, unde porțelanul a căpătat un loc venerabil între cele mai prețioase comori realizate de om, el este văzut ca un material pur, înnobilat de puterea focului, înzestrat cu puterile pământului, dar fragil ca viața omului.

Porțelanul este un soi de ceramică, cea mai fină, cea mai subțire și delicată ceramică. Din porțelan, chinezii realizează de mii de ani obiecte de o frumusețe uimitoare, pictate manual, încrustate cu pietre prețioase și simboluri sacre.

Vesela chinezească din porțelan trebuia să fie deosebit de fină și ușor străvezie, astfel încât să vezi lumina prin ea. Este unul dintre cele mai importante criterii care deosebește ceșcuțele din porțelan fin față de cele realizate din ceramică, oricât de subțire ar fi ea.

Porțelanul versus ceramica

Așa cum ți-ar explica orice specialist în domeniul ceramicii, porțelanul este un tip de ceramică, dar producția lui presupune un proces mult mai îndelungat și complex.

Porțelanul este o ceramică foarte fină, dar nu orice ceramică se folosește pentru a obține porțelan.

Ceramica este numele unui material obținut din lut și apă, modelat câtă vreme este o pastă moale, apoi uscat și ars în cuptoare. Există mai multe tipuri de ceramică diferite în funcție de compoziție, temperatură și timpul de ardere. Din familia ceramicii mai fac parte faianța, teracota, mozaicul și alte materiale similare folosite în construcții.

Ce este porţelanul şi la ce se folosește

Printr-o definiție scurtă putem spune că ceramica este un material dur, grosier, cu o granulație mai mare, dar poros. Pe de altă parte, explicând ce este porțelanul pe scurt, putem spune că este cea mai fină ceramică, mult mai ușoară și subțire și aproape străvezie, deoarece trebuie să observi cum trece lumina prin material.

Ceramica tradițională este grosieră și mult mai grea decât porțelanul. O ceașcă din ceramică va fi aproape de trei ori mai grea decât o ceașcă din porțelan cu aceeași dimensiune.

Obiectele din ceramică sunt arse la temperaturi cuprinse între 900 și 1300 de grade Celsius, pe când porțelanul trebuie ars la temperaturi mai mari, de 1400 de grade Celsius. Datorită acestui lucru, porțelanul se aproapie de calitatea sticlei și, atunci când atingi un obiect din porțelan foarte fin cu ceva metalic, vei obține un clinchet de clopoțel.   

Cum se obține porțelanul cel mai fin

Dacă te întrebi ce este porțelanul, iată care este procesul de producție și cum se realizează acest material pe care chinezii l-au descoperit cu peste 4.000 de ani în urmă.

El a început să fie fabricat într-o regiune din China unde existau zăcăminte bogate de caolin, o rocă foarte albă, cu o granulație foarte fină din care se obține și azi porțelan de calitate, dar și hârtie.

Chinezii combinau în diverse proporții caolinul cu pudră de cuarț sau cu feldspat pentru a obține o pastă foarte fină și maleabilă. Această pastă se turna în diverse forme și apoi era arsă la temperaturi foarte ridicate.

Prin ceea ce este porțelanul deosebit este structura lui vitrificată. Porțelanul fin are o culoare alb cenușie, iar cel foarte fin are o culoare alb gălbuie. În funcție de diferite alte substanțe care se adaugă în pasta de porțelan, se obțin materiale mai dure sau mai fine, așa numite porțelanuri ”moi”, mult mai subțiri.

După arderea la temperaturi înalte, materia poroasă și amorfă devine strălucitoare, sonoră și translucidă, care poate fi apoi ornamentată cu glazuri pentru fond sau culori pentru décor. Culorile se aplică într-unul sau mai multe straturi și se ard la temperaturi variabile. Decorarea manuală a obiectelor din porțelan necesita o perfectă stăpânire a desenului și o foarte mare îndemânare.

Diverse tipuri de porțelanuri

Porțelanurile dure au un grad de alb mai scăzut, glazura este dură și au o rezistență mecanică mai mare decât cele mai fragile, motiv pentru care se folosesc cu precădere în industria hotelieră, în restaurante, dar și pentru tacâmuri de largă utilitate în gospodărie.

Porțelanurile mai subțiri și fragile sunt mult mai fine și au un grad de alb mai mare (75%). Ele au o transluciditate deosebită și se utilizează pentru articole fine de menaj, dar mai ales pentru articole decorative de artă. Porțelanurile cele mai delicate conțin un procent mai mare de feldspat (silicat) sau de fosfați.

Porțelanul, scurtă istorie

Ce este porţelanul şi la ce se folosește

Porțelanul a fost inventat în China antică, în timpul Dinastiilor Shang și Zhou, mai exact începând cu 1600 de ani i.Hr. Obiectele respective erau realizate dintr-un porțelan nefinisat, fiind produse în zona râurilor Yang-Tze și Huang-He, cu o importanță comercială ridicată.

În timpul Dinastiei Han au apărut primele vase realizate dintr-un porțelan mult mai subțire și mai bine finisat, mult asemănător celui folosit astăzi. Obiectele din porțelan fin au cunoscut un adevărat avânt economic în perioada dinastiei Song când au fost inventate cuptoare de ardere puternice, iar produsele din porțelan au început să fie pictate cu diverse motive florale, zoomorfe și pictograme specifice culturii chineze.

La începutul epocii medievale, porțelanurile chinezești încep să ajungă tot mai des în Europa. Primii care le-au adus au fost exploratorii portughezi. Datorită faptului că erau unice, deosebite din punct de vedere estetic și fragile, porțelanurile erau daruri pentru regi și capete nobile. Nu oricine își permitea în acele vremuri să cumpere un obiect din porțelan. Erau atât de prețuite că se vindeau pe greutatea lor în aur. De altfel, multă vreme în Europa medievală porțelanul a purtat numele de aurul alb.

Tipuri de porțelan obținut în Europa

Fiind atât de valoros și apreciat, porțelanul a stârnit curiozitatea meșterilor din Europa care au reușit să obțină rețeta lui din China. Prima fabrică europeană de porțelan datează chiar din anul 1710, și a fost deschisă în Saxonia, mai exact în Meissen. De-a lungul anilor, numărul atelierelor de porțelan a continuat să crească. Au apărut fabrici și în Viena (1717), Vincennes (1740), Petersburg (1744), Napoli (1771) sau Copenhaga (1779).

Cu toate că meșterii europeni realizau obiecte valoroase din porțelan, ei nu aveau acces la materia primă pe care o foloseau chinezii. Astfel că au apărut 3 tipuri de porțelan:

  • hard paste (cel produs în China, calitate net superioară),
  • soft paste (cel produs în Europa în încercarea de a imita produsul chinezesc)
  • porțelanul cu cenușă de oase (în loc de caolin) care a început să fie produs din 1748 și este considerat cel mai rezistent.

Ce simbolizează porțelanul în cultura chineză

Multă vreme, China a fost considerată patria mătăsurilor, dar când exportul de produse din porțelan a luat avânt, China a devenit patria porțelanului, iar numele ei a devenit sinonim cu porțelanul în limba engleză.

Britanicii și americanii numesc ”fine china” cele mai delicate și valoare obiecte din porțelan, fie ele vase, tacâmuri sau obiecte artistice.

Dinastiile Ming (1368-1644) şi Qing (1644-1911) reprezintă perioada de apogeu în producţia de porţelanuri chinezeşti. Oraşul Jingdezhen din sudul ţării a dominat timp de sute de ani acest domeniu, căpătând denumirea de „Capitala porţelanurilor chinezeşti”. Cele mai frumoase porţelanuri au fost şi continuă să fie produse aici.

Porțelanul are o simbolistică puternică în cultura chineză. El reprezintă fragilitatea, eleganța, finețea, simțul estetic, dar și duritatea. Porțelanul este un bun de preț care a contribuit la bogățiile țării, dar și un produs de prestigiu cu care chinezii se mândresc și în zilele noastre.

La ce se folosește porțelanul

Ce este porţelanul şi la ce se folosește
cutie de bijuterii din portelan, din secolul al XIX-lea

Porțelanul este materia primă pentru vase și tacâmuri de înaltă calitate. El este folosit în mod deosebit pentru a fabrica farfurii, platouri, boluri, ceșcuțe și ceainice, în general veselă foarte fină și scumpă, care se deosebește prin calitatea și fragilitatea ei de vesela din ceramică obișnuită.

Vasele din porțelan sunt adesea înnobilate cu desene din aur de 14 carate, ceea ce le sporește și mai mult valoarea.

Arta plastică

Porțelanul este folosit la fel de mult pentru realizarea de obiecte artistice. Din porțelan se fac vaze delicate pentru flori, dar și tablouri plastice, statuiete și diverse obiecte decorative. Chinezii își cumpără întotdeauna un obiect deosebit din porțelan pentru a-și înfrumuseța casa de Anul Nou. Porțelanul aduce în casă bucurie, speranță și frumusețe.

Tehnica dentară

Porțelanul se folosește foarte des în tehnica dentară pentru a dinți și măsele care pot înlocui părțile lipsă din dantură. Porțelanul este un material compatibil cu organismul uman. El nu declanșează reacții adverse, iar dinții din porțelan au o estetică deosebită, sunt rezistenți și imită foarte bine dinții naturali.

Obiecte de laborator

Porțelanul este apreciat pentru duritatea sa, dar mai ales pentru structura lui compactă, lipsită de pori. El nu interacționează cu alte substanțe, astfel că se folosește adesea pentru diverse vase și recipiente în tehnica de laborator.

Industria electrică

Porțelanul este totodată renumit pentru capacitatea lui de a fi un bun material izolator și este folosit la diverși conductori în rețelele de electricitate.

Industria bijuteriilor

Mărgelele din porțelan sunt deosebit de apreciate de amatorii de bijuterii. În secolele trecute erau și deosebit de scumpe, unele dintre ele chiar mai scumpe decât perlele. Porțelanul este folosit adesea în realizarea de bijuterii foarte fine, pornind de la mărgele, cercei, broșe sau brățări, până la ace de păr și decorațiuni pentru eșarfe sau insigne.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter