Cum îngrijeşti grădina primăvara. Calendar de lucrări

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 24 februarie 2023, 11:48

Primele zile calde din martie îți arată că este timpul să îngrijești grădina la început de primăvară. Iată calendarul lucrărilor din grădină în lunile martie și aprilie, când poți cultiva noi flori și legume în grădina ta!

Cuprins

Sapă, greblează și curăță uscăturile! Este important să îngrijești grădina chiar din primele zile mai calde ale noului sezon. Încă din luna martie trebuie să pregătești terenul pentru plante noi, pentru flori sau pentru legume, pentru pomi fructiferi și arbuști roditori.

Transformă grădina într-o oază de relaxare, în care te vei bucura de liniște și de armonie. Când îți îngrijești grădina, faci mișcare în aer liber, îți oxigenezi plămânii și creierul, sintetizezi mai bine vitamina D și îți fortifici oasele. Toate lucrările din grădină te ajută să te menții mai sănătoasă, te ajută să te destinzi, să te relaxezi activ și să alungi stresul cotidian.

Cum îngrijești grădina în luna martie. Calendar de lucrări

Cum îngrijeşti grădina primăvara. Calendar de lucrări

În zilele însorite de la începutul lunii martie, după ce pământul s-a dezghețat, începe și activitatea în grădină. Este vremea să faci curățenie și să îmbogățești pământul cu substanțe nutritive, să sapi și să îngrijești plantele perene. Iată un scurt calendar al primelor lucrări pe care le poți face în grădină în această perioadă.

Curăță uscăturile

Greblează toate frunzele uscate care au protejat plantele, pentru că deja sunt putrezite și pot favoriza apariția de mucegaiuri și ciuperci în jurul florilor sau al pomilor roditori.

Curăță tufele uscate care au înflorit toamna, precum crizantemele sau tufănelele.

Taie și curăță toate crengile uscate sau degerate din pomii fructiferi și din arbuștii decorativi. Nu lăsa uscăturile să favorizeze apariția bolilor, dacă vrei să îngrijești grădina corect! Fiecare tăietură trebuie tratată cu substanțe de protecție precum ceara naturală pe care o poți cumpăra din magazinele apicole

Taie tufele de trandafiri, eliminând crengile fragile, strâmbe sau încurcate, dar și pe cele degerate. La tufele bătrâne de trandafiri lasă numai 4 sau 5 tulpini viguroase din care vor ieși crengi noi cu muguri de flori.  

Taie complet ramurile uscate de zmeură, care au rodit în anul anterior.

Curăță toate frunzele veștede din tufele de căpșuni.

Pregătește solul și adaugă substanțe nutritive

Planifică și trasează locul noilor culturi, fie ele legume, flori sau arbuști decorativi, și sapă bine pământul, să fie afânat.

Sapă toate zonele din grădină unde vrei să cultivi plante, dar ai grijă la zonele în care sunt bulbii încolțiți de zambile, narcise, lalele sau crini. Aceștia nu trebuie deranjați sau scoși din pământ primăvara.

Îmbogățește pământul cu îngrășăminte, cu turbă sau pământ de pădure, în funcție de necesitățile plantelor tale. Mai poți folosi gunoi de grajd sau compost amestecat cu cenușă, dacă ești adepta agriculturii ecologice.

Adaugă fertilizatori la rădăcina trandafirilor, dar nu te grăbi să tai ramurile robuste până la mijlocul lunii martie, ca să fii sigură că nu vor fi afectate de ninsorile târzii.

Ce plante și arbuști poți planta în luna martie

Plantează pomi fructiferi, copaci sau arbuști decorativi precum liliacul, magnolia sau forsythia sau butași de mure cu tot cu rădăcină.  

Plantează plantele cățărătoare precum glicina, wisteria sau luleaua turcului, dar protejează lăstarii plantați cu un strat de frunze veștede, cu pământ sau o folie de plastic, deoarece noaptea continuă să fie temperaturi scăzute care le pot dăuna.

Plantează tufe noi de trandafiri cu tot cu rădăcină. Nu se recomandă în luna martie plantarea butașilor de trandafiri fără rădăcină.

Plantează flori primăvăratice rezistente la frig precum primulele și campanula.

Plantează legume precum: arpagicul, usturoi, țelină, varză timpurie, salata verde, spanac, ridichi, păstârnac, tarhon. Legumele se plantează în seră sau în aer liber, în grădină, dar în acest caz straturile de legume trebuie protejate cu folii, deoarece luna martie are încă perioade foarte reci care vor afecta semințele încolțite.

Plantează garduri vii, dacă vrei să delimitezi anumite spații din grădină folosind tufe de arbuști decorativi.

Cum îngrijești grădina în luna aprilie. Calendarul de lucrări

Cum îngrijeşti grădina primăvara. Calendar de lucrări

A doua lună de primăvară este plină de evenimente pentru grădină. Este perioada cea mai potrivită să semeni semințe, să rărești tufele prea bogate de flori și să adaugi substanțe nutritive în straturile de flori din aer liber. Este perioada în care grădina este plină de culoare, de lalele, zambile și narcise, dar trebuie să plantezi flori noi, care vor înflori vara.

Adaugă îngrășăminte pentru flori și legume

Folosește compost, dacă ai făcut chiar tu în grădină, sau soluții din comerț precum granulele sau batoanele de îngrășăminte cu eliberare prelungită. Granulele sunt recomandate pentru straturile de legume, iar alături de ele poți pune și câteva granule toxice împotriva coropișnițelor. Batoanele sunt recomandate pentru trandafiri și arbuști roditori precum murele, afinele, coacăzele sau zmeura.

Toate aceste soluții trebuie folosite în funcție de necesitățile solului tău și în funcție de necesitățile plantelor. Cumpără soluții pentru fiecare familie de plante și ai grijă să nu depășești dozele recomandate pe etichetă.

Tot în aprilie, poți cumpăra și soluții pentru solul din solar sau pentru straturile de roșii, castraveți, ardei.

Ce flori și legume poți planta în luna aprilie

Dacă ai deja plante încolțite în răsadnițe, este timpul să le scoți la soare. În fiecare zi, dimineața, este bine ca răsadurile să ia o porție de soare pentru a crește mai viguroase.

În a doua jumătate a lunii aprilie, când vremea este mult mai caldă, multe fire proaspete de plante pot fi răsădite în jardiniere sau direct în grădină;

La sfârșitul lunii aprilie, poți semăna direct în grădină florile de vară precum regina nopții, floarea de piatră, gura leului, cosmos, petunii sau plantele aromatice precum busuiocul, cimbrul, pătrunjelul și mărarul.

Dacă pământul este deja încălzit și are în medie 9 – 10 grade noaptea, poți planta direct semințe de dovlecei, castraveți, dovleci, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert. Tot acum este timpul pentru a planta răsaduri de varză, roșii, ardei și vinete.

Spre sfârșitul lunii aprilie poți planta butași de zmeură, în zilele mai însorite și mai calde, deoarece aceștia sunt mai sensibili la frig decât murele sau coacăzele.

Cum îngrijești grădina în luna mai. Calendarul de lucrări

Cum îngrijeşti grădina primăvara. Calendar de lucrări

Luna mai este luna cea mai bogată în flori. Încep să înflorească trandafirii, bujorii și crinii, iar grădinile se umplu de parfum. Și tot în această lună, când nopțile sunt calde, este momentul potrivit pentru bulbii de vară și pentru semințele florilor care vor înflori de-a lungul verii.

Taie florile ofilite și pregătește solul pentru flori noi

Pregătește grădina pentru florile de vară, curăță plantele care au înflorit la începutul primăverii și care deja s-au ofilit. Este important să tai tijele ofilite de ghiocei, zambile sau narcise, dacă îți îngrijești grădina cu drag. Dar trebuie să mai lași frunzele să crească încă o lună, pentru a hrăni bulbii din pământ.

Pregătește solul pentru noi răsaduri și semințe, sapă-l în adâncime și adaugă compost sau gunoi de grajd afânat. La începutul lunii mai, este bine să plantezi bulbii de vară și anume gladiolele, daliile și crinii, care vor înflori în cursul lunilor iunie și iulie.

Ce semințe de flori semeni în luna mai

În diminețile calde din luna mai, poți semăna petunii, regina nopții, maci, gura leului, floare de piatră sau garofițe parfumate. Dintre plantele cățărătoare, pe care le poți semăna pe lângă garduri, încearcă călțunașii portocalii și zorelele mov sau albe.

Tot în luna mai, este bine să semeni florile perene care vor înflori în anii următori: lupin, garofițe turcești, nu-mă-uita, nemțișori sau delphinium, căldărușe, margarete sau cosmos.

Poți cumpăra răsaduri de bănuți, cerceluși (fuchsia), verbene parfumate sau scânteioare, să îngrijești grădina și să aduci mai multă culoare și parfum printre straturile de flori.  

Ce legume plantezi în luna mai

În prima jumătate a lunii se mai pot planta răsadurile de castraveți, ardei, roșii și vinete. Acestea sunt plante sensibile la schimbările de temperatură, iar, dacă nu ai un solar și le plantezi în aer liber, în grădină, este bine să aștepți perioada caldă de la începutul lunii mai.

Spre sfârșitul lunii mai, este timpul potrivit să plantezi răsadurile de varză, pentru recolta de vară, și să semeni ultima tranșă de boabe de fasole, pentru a avea fasole verde fragedă în lunile iunie și iulie. Tot acum mai poți semăna pepenii și dovlecii mari de copt.   

Cum să faci brazde încălzite pentru legume și flori

Cum îngrijeşti grădina primăvara. Calendar de lucrări

În luna aprilie sau la începutul lunii mai, pământul este încă foarte rece, iar semințele de legume sau de flori germinează greu. Cultivatorii cu experiență apelează la brazdele încălzite în mod natural, care nu sunt deloc greu de făcut. Iată procedeul pas cu pas care te ajută să îngrijești grădina și straturile de legume:

  • Trasează brazdele unde vrei să cultivi semințe de flori sau legume;
  • Îndepărtează pământul de deasupra formând șanțuri cu o adâncime de aproximativ 25 cm;
  • Presară la baza șanțurilor compost și resturi vegetale curate, bine mărunțite, cum ar fi buruienile adunate din grădină, gunoi de grajd și coji de legume sau de fructe.
  • Acoperă resturile vegetale cu pământ și sapă ușor la suprafață să fie bine afânat;
  • Cultivă semințele dorite, apoi acoperă brazdele cu folie neagră pe care o fixezi la sol de o parte și de alta cu pământ;
  • Resturile vegetale încep să se descompună și generează căldură, iar folia neagră atrage căldura soarelui și o păstrează în pământ, ajutând semințele de legume să germineze mai bine;
  • Pe măsură ce nopțile se încălzesc, iar zilele sunt tot mai însorite, poți îndepărta folia de protecție câteva ore pe zi pentru a lăsa micile plante să prindă puteri;
  • Spre sfârșitul lunii mai sau când plantele tinere sunt deja suficient de mari și viguroase, poți îndepărta definitiv folia de protecție.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter