Cum să amenajezi grădina în stil japonez

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 27 martie 2023, 11:14

Grădina în stil japonez este o grădină elegantă, rafinată, în perfectă armonie cu natura și plină de simboluri spirituale. Dacă ești atrasă de peisajele originale, dar perfect echilibrate, grădina în stil japonez te ajută să îți organizezi nu doar spațiul din jurul casei, ci și emoțiile și trăirile interioare.

Cuprins

Cine petrece măcar o oră într-o grădina în stil japonez se va bucura de o experiență deosebită, încărcată de emoții, armonie și pace. În grădina japoneză vei descoperi cât de ușor te poți deconecta de ritmul trepidant al vieții, vei învăța să observi toate plantele, pietrele și elementele simbolice, aranjate perfect tocmai pentru a atrage atenția asupra lor.

Nimic nu este pus la întâmplare în grădina japoneză. Fiecare floare, fiecare fir de iarbă și fiecare piatră construiește un spațiu al armoniei, un spațiu fluid, în care fluxul de energie curge către privitor și îl ajută să se integreze în natură. În cultura japoneză, grădina trebuie să fie spațiul perfect pentru meditație și pentru reflecție, un spațiu în care îți poți controla gândurile, emoțiile și neliniștile interioare.

Grădina Zen, invitație la meditație

Grădina japoneză este adesea numită grădina zen, deoarece respectă cele șapte principii ale filosofiei  Zen:

Kanso – simplitatea: toate elementele folosite trebuie să fie la fel de simple așa cum le-a creat natura;

Shibumi – eleganța: acest principiu se împletește cu simplitatea, deoarece eleganța nu poate fi niciodată prea complicată și înzorzonată;

Shizen – natural: totul trebuie să fie natural, cât mai aproape de elementele primordiale ale vieții (apa, pământul, pietrele, lemnul); 

Fukinsei – asimetria: acest principiu amintește de imperfecțiunea naturii;

Yugen – sugestia: ceea ce vezi este mult mai profund decât ți se arată;  

Datsoku – surpriza: elementele decorative ascunse privirii în spatele unor arbuști, spre exemplu, aduc aminte de surprizele pe care ni le oferă viața, chiar dacă mergem pe un drum cât mai drept;  

Seijaku – liniștea: esențială pentru meditație, pentru spirit și pentru suflet.

Grădina japoneză și stilul casei tale

Cum să amenajezi grădina în stil japonez

Grădinile japoneze sunt deosebit de apreciate în întreaga lume datorită simplității și armoniei lor. Dar totul este studiat în detaliu și nimic nu este plantat sau amplasat la voia întâmplării. Grădina japoneză folosește elemente care pot fi controlate și combinate astfel încât să se completeze unele pe altele.

În primul rând, grădina în stil japonez trebuie să fie în armonie cu locuința ta. Dacă ai o casă cu o arhitectură încărcată, cu arcade sau coloane împodobite, cu ferestre de diverse dimensiuni, cu flori și frunze sau figuri geometrice aplicate pe pereți, grădina în stil japonez nu este cea mai potrivită alegere.

Grădina Zen sau grădina japoneză completează o locuință cu linii simple, cu pereții drepți, lipsiți de detalii arhitecturale, cu ferestre mari și cu un aer modernist. De asemenea, grădina japoneză se potrivește mult mai bine cu o locuință zugrăvită în culori elegante și sobre, decât cu o casă veselă, cu pereți galbeni, portocalii sau roșii.

Tipuri de grădini japoneze

Cum să amenajezi grădina în stil japonez

Grădina tradiționala japoneză aduce un tribut culturii, artei și principiilor filosofice nipone. O clasificare de bază a grădinilor japoneze le împarte în două categorii mari:

  • Grădinile concepute pentru meditație și relaxare
  • Grădinile concepute pentru plimbare

Ambele tipuri de grădini trebuie să conțină, însă, arbori și arbuști specifici florei din Japonia și anume arțari, pini, camelii sau tise, dar și spații largi, deschise și însorite. Aceste spații mari, cultivate doar cu gazon sau acoperite de nisip amintesc de un principiu de bază din filosofia niponă: yohaku no bi și anume frumusețea spațiului liber care ne amintește de potențialul infinit pe care ni-l oferă natura.

O altă clasificare de bază a grădinilor japoneze se face în funcție de prezența elementului apă:

  • Grădinile uscate sunt grădini în care nu există apă, izvoare sau lacuri; aceste grădini sunt amenajate cu mulți arbuști, plante decorative, roci, nisip și pietriș și sunt mai degrabă destinate meditației și reflecției în momente de singurătate și liniște.
  • Grădinile umede sunt grădini în care vom regăsi cel puțin un izvor care curge pe o cascadă de roci, un mic havuz cu pești koi sau chiar un lac mai mare, străbătut de un pod arcuit și umbrit de arțari roșii. Grădinile umede sunt de obicei mai mari, mai întinse și sunt străbătute de alei pavate cu bolovani pentru plimbări și relaxare.

Indiferent de stilul de amenajare și de elementele primordiale cuprinse în grădina în stil japonez, se respectă totodată și principiul wabi-sabi – frumusețea imperfecțiunii. Chiar dacă totul este atent plantat pentru a crea o poveste fluidă de la un copac la altul, de la un element la altul, copacii și plantele sunt lăsate să îmbătrânească în mod natural și rareori se intervine pentru a corecta o coroană sau câteva ramuri care au crescut prea lungi.

Datorită acestui principiu, în grădina japoneză se plantează mușchi pe lângă apă, pe lângă trunchiurile copacilor bătrâni, pe lângă diverse elemente decorative. Mușchiul semnifică trecerea anilor, rezistența naturii și frumusețea elementelor imperfecte.   

Elementele esențiale care definesc grădina în stil japonez

Cum să amenajezi grădina în stil japonez
Bonsai, pagodele, fantanile sau podurile, elementele esențiale in grădina japoneza

Design-ul grădinii japoneze, inspirat din principiile taoiste, shintoiste și budiste, trebuie să îndemne la contemplare și meditație. Elementele grădinii trebuie să te ajute să lași în urmă lumea agitată și să regăsești pacea din interiorul tău.

Grădina ta japoneză trebuie să fie o oază de liniște, delimitată de șoseaua aglomerată și de celelalte construcții din curte fie printr-un gard elegant și simplu, fie prin arbuști decorativi.

Intrarea

Accesul către grădina japoneză trebuie să fie în mod elegant delimitat printr-o arcadă de piatră, o poartă din lemn sau o împletitură din bambus. Poarta este un element esențial care te ajută să lași în urmă viața agitată și să pătrunzi în universul armoniei.

Alei șerpuite

Trasează câteva alei șerpuite pe care le vei pava cu piatră, nisip și pietricele. Aleile șerpuite crează unda de mister necesară în grădina pentru că nu știi niciodată unde te vor conduce. Unele dintre ele trebuie să se termine în fața unor tufe bogate de plante ornamentale. Japonezii spun că aceste alei derutează spiritele rele și protejează casa și grădina.

Arbori și arbuști veșnic verzi

Alege copaci care pot rămâne verzi peste iarnă, așa cum sunt coniferele. Este foarte important în grădina japoneză să ai arbori și arbuști decorativi veșnic verzi deoarece ei vor colora grădina în anotimpul rece și vor menține spiritul ei viu.

Covoare de mușchi

În zonele umede și umbrite, plantează cât mai multe smocuri de mușchi verde. Acesta simbolizează rezistența, senectutea și înțelepciunea, dar și imperfecțiunea naturii într-o grădină perfect îngrijită și armonioasă.

Pavilionul din lemn

Cum să amenajezi grădina în stil japonez

Grădina în stil japonez are câteva bănci pentru odihnă, de obicei retrase la umbra unui copac, în spatele unor tufe decorative sau sub o salcie pletoasă. Ideea de liniște și de spațiu retras este importantă, de aceea multe grădini japoneze au câte un pavilion din lemn unde poți sta singur să contempli natura.

Micile pagode din piatră

Aceste mici elemente decorative sub formă de pagode sunt folosite seara pentru a lumina potecile sau locurile speciale din grădină. Poți pune în interiorul lor lumânări de tip pastilă, care nu scot fum. Ele reprezintă totodată un element definitoriu și un element surpriză în grădină.

Izvoare și fântâni

O grădină japoneză umedă trebuie să conțină câteva surse de apă. Amenajează un mic izvor care cade pe trepte de piatră, înconjurat de plante veșnic verzi. Izvorul reprezintă energia fluidă a vieții și susurul lui te ajută să îți limpezești gândurile.  

Amplasează fântâni decorative din trunchiuri de bambus prin care curge un fir de apă. Melodia apei este benefică în clipele de meditație, iar micile fântâni vor atrage păsările cântătoare în grădină.

Lacul sau havuzul sunt importante, deoarece apa este esența vieții, iar strălucirea ei și mișcarea undelor simbolizează meditația.

Podul și insula

Cum să amenajezi grădina în stil japonez

Dacă ai suficient spațiu în grădina japoneză pentru a amenaja un lac generos, construiește și un pod arcuit către o mică insulă protejată de stânci decorative și tufișuri bogate. Podul și insula sunt elemente care accentuează senzația de liniște, singurătate și protecție în mijlocul unei lumi agitate.

Pești aurii sau pești koi

Dacă amenajezi un lac, el trebuie populat, deoarece apa este viață. Conform principiilor japoneze, lacul trebuie să fie plin de viață. Plantează tot felul de plante acvatice pe marginea lacului și populează-l cu pești aurii sau cu pești koi, colorați în auriu și roșu.

Peștii se numără printre puținele elemente de culoare din grădina în stil japonez. Ei reprezintă bucuria vieții și gestul de a hrăni peștii este unul simbolic în cultura niponă, încărcat de semnificații profunde.

Garduri decorative din bambus

Evită elementele decorative din metal sau plastic. În grădina japoneză este recomandat bambusul și găsești ușor și în magazinele noastre de bricolaj gărduțuri decorative din bambus. Cu ele poți delimita diverse spații în grădină, mai ales spațiile cu pietriș sau spațiile cu plante fragile.

Spații libere acoperite cu nisip și pietricele fine

Cum să amenajezi grădina în stil japonez

Deosebit de importante în grădina japoneză sunt și spațiile libere. Acestea se acoperă de obicei cu nisip sau cu pietricele fine, de preferat albe. Cu ajutorul greblei poți desena tot felul de modele în nisip. Japonezii au acest obicei de a desena linii șerpuite pe nisip, în jurul bolovanilor sau al cărărilor. Este un exercițiu de concentrare care precede clipele de meditație.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter