Fulgerele mai fac şi bine! Vezi poveştile supravieţuitorilor!

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 22 noiembrie 2022, 17:17

Cum să supravieţuieşti unei forţe incredibile care îţi străbate corpul cu zeci de milioane de volţi? Şi, totuşi, unii oameni au reuşit. Iar câţiva dintre ei au căpătat abilităţi incredibile.
Temperatura unui fulger poate ajunge la 30.0000C. Descărcarea electrică din nori transmite peste zece milioane de volţi şi nimic nu ar trebui să mai reziste în calea ei. Dar există oameni care au fost loviţi de fulger şi au scăpat cu viaţă. Numai în Statele Unite ale Americii au fost înregistrate peste 900 de cazuri. Medicii spun că şansele de supravieţuire sunt foarte mici, de unu la un milion. Când inima este străbătută de milioane de volţi se opreşte, dar, în unele situaţii, îşi poate relua activitatea după câteva fracţiuni de secundă.

Din poveştile supravieţuitorilor

Când străbate corpul uman, fulgerul afectează în primul rând organele interne, mai ales inima, şi legăturile nervoase. În unele cazuri, nu lasă nici o urmă evidentă pe corp, în altele, provoacă arsuri serioase. Durează mai puţin de o secundă ca descărcarea electrică să străbată corpul şi să se scurgă în pământ. Cu cât ai un organism mai viguros şi mai rezistent, cu atât ai şanse mai mari să trăieşti după ce ai fost lovit de fulger. Mulţi dintre cei care au scăpat cu viaţă, fără probleme grave de sănătate, au descoperit câteva luni mai târziu efecte nebănuite. Au pierdut controlul asupra membrelor, aveau probleme de memorie, auzeau tot felul de sunete imaginare…
Se pare că 70% dintre cei care supravieţuiesc unui fulger au probleme neurologice. Cu toate acestea, există şi câţiva oameni asupra cărora fulgerele au avut efecte benefice.

Unde lovesc trăsnetele. Poveşti uluitoare de supravieţuire
– Edwin Robinson şi-a recăpătat vederea şi auzul datorită unui fulger. Totul s-a petrecut în anul 1980, în statul Maine din Statele Unite. Bărbatul era orb şi surd de nouă ani din cauza unui accident rutier. În ziua în care a fost fulgerat, se afla în curtea casei sale şi încerca să se adăpostească de furtună. Şi-a pierdut cunoştinţa pentru 20 de minute, iar când s-a trezit şi-a dat seama că aude şi vede perfect. 

– Sârboaica Nadia Acimovich s-a vindecat de aritmie, o suferinţă cardiacă în urma căreia putea oricând să facă un infarct. După ce a fost lovită de fulger, medicii au constatat că s-a însănătoşit. Aritmia este tratată cu mici şocuri electrice, iar fulgerul care a lovit-o pe Nadia se pare că a desăvârşit eforturile medicilor.

– Cazul chirurgului ortoped Anthony Cicoria este, poate, cel mai cunoscut în întreaga lume. În 1994, când avea 42 de ani, a fost fulgerat pe când ieşea dintr-o cabină de telefon. Inima i s-a oprit, dar l-a readus la viaţă o femeie care aştepta să folosească telefonul şi care, spre norocul lui, era asistentă. A suferit arsuri pe faţă şi la piciorul stâng, avea probleme cu memoria şi se simţea slăbit. Examenele medicale nu au arătat, însă, nici o problemă internă gravă. După câteva săptămâni, şi-a revenit complet şi s-a întors la muncă, dar, între timp, s-a îndrăgostit de muzica interpretată la pian. Ulterior şi-a cumpărat un pian şi a învăţat singur să cânte. La trei luni de la accident, compunea sonate pentru pian pe care le-a cântat deseori în concerte televizate în toată lumea.  

– Harold Deal, un tânăr electrician din Missouri, SUA, a devenit imun la frig după ce a fost lovit de fulger, în anul 1969. Indiferent cât de rece e vremea, el poate umbla în tricou şi pantaloni scurţi. Se pare că descărcarea uriaşă de energie i-a afectat doar nervii care avertizează organismul când e frig. El declara presei americane, 30 de ani mai târziu, că a strâns o mică avere fără să mai dea bani pe haine groase şi pe încălzirea casei.

Fulgerat de şapte ori

Americanul Roy Sullivan a intrat în Cartea Recordurilor după ce a fost fulgerat de şapte ori pe parcursul a 35 de ani. S-a născut în Virginia, în anul 1912, şi a lucrat toată viaţa ca pădurar. Prima dată a fost lovit de fulger în copilărie, apoi fulgerele l-au urmărit de-a lungul anilor până la bătrâneţe. De fiecare dată a fost rănit serios, dar a scăpat cu viaţă. Ca o ironie a sorţii, Roy a murit împuşcându-se, din greşeală sau nu, cu arma din dotare.
Foto: Shutterstock

Vezi şi cum se formează fulgerul și câti volți sunt într-un fulger!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter