Destinaţii: Top 4 saline superbe. Află cum te răcoreşti sănătos în iulie

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Vineri, 10 februarie 2023, 17:43

Minele de sare sau salinele sunt un loc numai bun să te răcoreşti în mijlocul verii, atunci când temperaturile în oraş depăşesc pragul critic. Iată pe unde poţi pleca să te răcoreşti să să respiri aer binefăcător, atât în România, cât şi în alte părţi ale lumii. Iată 4 saline minunate, pe care le poţi vizita alături de familie. Două sunt chiar la noi în ţară.

Salina de la Turda (jud Cluj)

Salina Turda s-a format în urmă cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă şi sub un climat tropical. Stratul de sare, cu o grosime de 400 de metri, se întinde peste tot în subsolul Transilvaniei.
Primele dovezi ale exploatării salinei datează din perioada preromană şi se întind până în perioada modernă, în 1932, când activitatea de extracţie a fost sistată din cauza dotărilor precare şi a randamentului scăzut. Apoi, până în 1992, salina a stat închisă, fiind apoi a fost redeschisă în scop turistic.
Aici pot fi văzute fostele mine Iosif, Tereza şi Rudolf, dar şi utilajele medievale bine conservate în mină, unice în Europa, precum fierăria, crivaciul şi moara de sare. Pot fi admirate, de asemenea, Altarul cioplit în peretele de sare şi Scara Bogaţilor, o scară lucrată filigranat în lemn.
În 2009, Salina Turda a fost reamenajată cu fonduri PHARE de 6 milioane de euro, având acum săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport şi o roată panoramică, de unde pot fi admirate stalactitele de sare. În Salină mai există un lac cu soluţie salină suprasaturată. Planurile autorităţilor din Turda cu privire la acest obiectiv sunt realizarea unui hotel unicat de peste 17 milioane de euro. Cotat la cinci stele cu servicii de cazare si terapeutice de cel mai inalt nivel, hotelul va fi amplasat deasupra minei Anton, va avea 8 etaje si un nivel subteran ce va permite accesul direct in mina de sare prin intermediul unui lift.

Citeşte şi Destinaţii: Top 4 trenuri de epocă în care poţi vizita Europa în vacanţă de lux
Destinaţii: Top 4 saline superbe. Află cum te răcoreşti sănătos în iulie

Salina Wieliczka (Polonia)

Construită în secolul 13, mina de sare din sudul Poloniei a fost funcţională până recent, în 2007, ceea ce o face una dintre cele mai vechi mine încă în folosinţă din lume.
Printre principalele atracţii, care îţi taie răsuflarea se numără zeci de statui din sare, trei capele şi o întreagă catedrală construită în pereţii de sare.
În fiecare an, mina poloneză găzduieşte peste 1,2 milioane de oameni.
Citeşte mai departe şi vezi ce mine răcoroase mai poţi vizita vara asta, pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter