Salata verde este un deliciu primăvara, cu un gust proaspăt și cu un conținut bogat în săruri minerale și nutrienți esențiali pentru sănătate. Cultivată și consumată din cele mai vechi timpuri, salata verde ne ajută să ținem diete echilibrate primăvara și să ne refacem energia după zilele lungi de iarnă.
Cuprins
Salata verde face parte din familia trufandalelor, verdețuri delicioase de primăvară din care pregătim tot felul de salate și mâncăruri pline de sănătate. Chiar dacă este o legumă specifică primăverii, acum o găsim în piețe aproape tot timpul anului.
Salata verde ne ajută să ne refacem energia după lunile de iarnă, conține vitamine și minerale ușor de asimilat, alungă astenia și face multe preparate din bucătărie mai gustoase. Este o sursă importantă de vitamina A, de zeaxantină, de potasiu și folați.
Salata verde. Istorie pe scurt
Salata verde a fost cultivată inițial de vechii egipteni pentru semințele sale bogate în ulei. Cu timpul, aceștia au început să o cultive și pentru frunzele sale suculente, devenind o cultură alimentară importantă.
Ulterior, salata verde s-a răspândit la greci și romani. Aceștia din urmă i-au dat numele lactuca și au cultivat-o pe scara largă, au obținut mai multe soiuri și au început să o folosească și în medicina populară.
Lactuca sativa, numită salata verde sau lăptucă, este o plantă legumicolă anuală din familia Asteraceae. Cel mai adesea este cultivată pentru frunze, dar uneori și pentru tulpina și semințele sale. Salata verde este folosită îndeosebi pentru salate, deși poate fi folosită și la supe, sau mai noi la sandviciuri gustoase și sănătoase.
Soiuri de salată verde
Cele mai îndrăgite soiuri de salată verde sunt cele cu frunzele dulci precum salata rotundă sau soiurile cu frunze crețe, mai crocante. Iată câteva soiuri de salată verde pe care le găsești în supermarket aproape toată vara.
Cele mai populare soiuri de salată verde pot avea și culoarea roșie. Pe măsură ce se maturizează, frunzele acestor soiuri de salată capătă nuanțe violacee sau roșii. Acest tip de salată, cu frunze roșii, este bogat în săruri minerale și betacaroten.
Salata rotundă de căpățână: este mai tolerantă la frig și se plantează și toamna în grădină sau pe câmp. O recunoști după forma rotundă, în centrul căreia se află o căpățână compactă de frunze. Este clasica salata verde care mai poartă și denumirea de Butterhead.
Salata Iceberg: este foarte îndrăgită pentru textura ei crocantă. Are frunze mai groase, rezistente și este considerată o salată gustoasă, dulceagă. Este folosită mai des pentru sandviciuri, datorită texturii ei rezistente.
Salata romană: o recunoști după frunzele foarte lungi, crețe pe margini și cu cotoare mai groase. Este un soi de salată tolerantă la căldură și viguroasă. Și ea este o salată ușor crocantă, ale cărei frunze rezistă mai bine în frigider decât salata verde comună.
Salata creață sau Lolla: o recunoști după frunzele crețe ca niște pampoane; are frunze delicate, o rezistență medie, dar este mai dulce și preferată de mulți consumatori în salatele proaspete pentru textura ei apetisantă.
Valorile nutritive
Salata verde este apreciată de consumatori și de medicii nutriționiști pentru conținutul ei ridicat de vitamina A și betacaroten, dar și pentru conținutul de luteină-zeaxantină, un carotenoid important care protejează ochii și previne degenerescența maculară.
Iată valorile nutritive pentru o porție de 100 grame de salată verde, indiferent de soiul acesteia.
Salata verde este un ajutor esențial pentru imunitate, pentru digestie și metabolism. Nu întâmplător este recomandată în multe diete de slăbit sau de menținere a greutății.
Frunzele de salată verde stimulează digestia, drenează și tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal și, cum se spune în termeni populari, curăță vasele de sânge, deoarece folații din salata verde combat depunerile de colesterol.
Sărurile minerale din salata verde conferă rezistență organismului împotriva virusurilor și a infecțiilor bacteriene.
Salata verde are un conținut important de fier și potasiu, ceea ce ajută la prevenirea anemiei. Ea este recomandată primăvara devreme, pentru a combate astenia, înainte de apariția altor fructe și legume proaspete.
De asemenea, este recomandată în special femeilor gravide, deoarece conține un procent important de acid folic, iar conținutul ridicat de săruri minerale și folați ajută la buna dezvoltare a fătului.
Este una dintre cele mai bune și rapide diete de slăbit. Poate fi ținută timp de șapte zile, dintre care primele două zile vor fi de acomodare.
În timpul acestei diete, nu trebuie să consumi aproape deloc grăsime animală și trebuie să renunți la dulciuri, porduse de patiserie sau covrigei. Gustările sunt interzise, dar dacă îți este teribil de foame după amiaza poți lua doar o gustare simplă cu iaurt și afine.
Iată cum se ține dieta cu salată verde în mod corect, astfel încât să aibă rezultate rapide. Mai jos vei descoperi câteva rețete cu salată verde care te ajută să îți pregătești un prânz delicios în timpul acestei diete care se ține timp de 7 zile și poate fi repetată alte 7 zile, pentru rezultate optime.
Prima zi
Micul dejun: un pahar de apă și o jumătate de salată verde cu lămâie și sare
Restul zilei: preparate ușoare și sănătoase, fără grăsimi și zahăr
A doua zi
Micul dejun: un pahar de apă și jumătate de salată verde cu lămâie și sare
Restul zilei: preparate ușoare și dietetice
A treia zi
Micul dejun: o salată verde cu ceapă, ridichi, iaurt și sare
Prânzul: o supă de legume/ piept de pui la cuptor cu salată verde
Cina: salată verde cu ridichi/gulii și lămâie
A patra zi
Micul dejun: o salată verde cu pătrunjel, ceapă verde și frunze de rucola
Prânzul: o porție de somon la cuptor cu salată verde
Cina: o salată verde cu ouă fierte tari, ridichi și ceapă verde
A cincea zi
Micul dejun: o salată verde cu pătrunjel și un ou fiert
Prânzul: o salată verde cu piept de pui la grătar și ridichi
Cina: o salată verde cu ceapă verde și cubulețe de brânză de capră
A șasea zi
Micul dejun: o salată verde cu feta și lămâie
Prânzul: ciorbă de salată/ o salată verde cu brânză de capră
Cina: o salată verde cu ridichi, gulii și pătrunjel
A șaptea zi
Micul dejun: o salată verde cu ceapă, ridichi, lămâie și sare
Prânzul: o salată verde cu piept de pui, brânză de capră și ridichi
Cina: o salată verde cu ouă fierte tari și brânză feta
Rețete cu salată
Salata verde are un gust dulceag, ușor neutru, care se combină de minune cu alimente sărate, amărui, picante sau mai dulci. Salatale pe bază de crudități și frunze de salată verde pot fi asezonate cu iaurt, cu ulei de măsline, cu lămâie sau cu oțet de mere.
Salată verde cu ouă și sos de iaurt
Ingrediente necesare pentru 4 porții
O salată verde
4 ouă fierte tari
Ceapă roșie
2 morcovi potriviți
O legătură de ridichi
Zeamă de lămâie
Iaurt grecesc
Ulei de măsline
Sare, piper, mărar sau pătrunjel
Mod de preparare:
Ridichile se spală, se curăță de codițe și se taie în rondele subțiri.
Morcovii se curăță și se taie rondele.
Ceapa verde se spală și se curăță, apoi se taie rondele.
Frunzele de salată se rup sau se taie în bucăți mari, se amestecă împreună cu celelalte legume.
Ouăle fierte se curăță de coajă și se taie în sferturi. Se pun peste salată.
Se pregătește un sos rapid din iaurt grecesc, puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și se amestecă așa cum faci maioneza.
Se adaugă sare, piper și verdețuri după gust și se toarnă sosul peste salată.
Ciorbă de salată verde cu iaurt
Este o ciorbă răcoritoare, care se servește călduță sau chiar rece. În rețeta clasică se drege cu smântână și iaurt, dar dacă ții dietă se face o ciorbă cu iaurt.
Ingrediente pentru 4 porții
4 bucăți mari de salată
2 legături de ceapă verde
3 morcovi mari
2 ouă
O legătură pătrunjel
200 ml de iaurt
Lămâie
Sare
Piper
Mod de preparare
Ceapa verde se spală și se toacă mărunt, apoi se călește cu o lingură de ulei.
Când ceapa se rumenește ușor, se adaugă și morcovii curățați și tăiați rondele.
Salata verde se spală foaie cu foaie, apoi se toacă în fâșii mai mari.
Se pun 2 litri de apă peste ceapa călită cu morcovii, se adaugă salata și se lasă să fiarbă 25 de minute la foc potrivit.
Când ciorba dă în clocote, se bat două ouă și se adaugă în fir subțire să formeze franjuri aurii.
Se potrivește gustul de sare și de piper. Se adaugă pătrunjelul tocat fin. Se stinge focul și se lasă ciorba să se răcorească bine. Apoi se adaugă iaurtul, se acrește cu lămâie atât cât este necesar și se servește călduță cu pâine prăjită sau crutoane.
Salată verde cu piept de pui la grătar
Ingrediente pentru 2 porții
O jumătate de piept de pui/ 150 gr piept de curcan
O salată verde
O gulie
4 roșii cherry
Ceapă verde
Lămâie
Maioneză/ sos de iaurt
Mod de preparare
Pieptul de pui se unge cu zeamă de lămâie și se frige la grătar, apoi se taie cubulețe pentru salată.
Roșiile și ridichile se spală, se curăță și se taie rondele.
Salata verde se spală frunză cu frunză și se taie în fâșii mai mari.
Se pun toate ingredientele într-un bol de salată, se adaugă ceapa verde tocată mărunt, sarea și piperul după gust.
Apoi se adaugă un sos de iaurt și verdețuri sau maioneză dreasă cu lămâie.