Clima din România se schimbă și fenomenele extreme vor fi tot mai numeroase

De Oana Dinu, pe Ultimul update Vineri, 11 iunie 2021, 14:31
Specialiștii au analizat evoluția vremii din ultima sută de ani și avertizează asupra efectelor pe care le va avea schimbarea climei asupra României. Fenomenele extreme nu mai sunt o raritate, iar agricultura este cea mai afectată.

Faptul că iernile nu mai sunt atât de friguroase, iar verile sunt tot mai secetoase este din cauza schimbărilor climatice drastice din România. Temperaturile au crescut în ultimii 18 ani și specialiștii care au evaluat starea vremii din ultimii 100 de ani spun că vom avea partea de tot mai multe fenomene extreme și schimbări în domeniul agricol, conform ȘtirileProTv.

„Cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrată în 20 de minute a fost în 1989 la Curtea de Argeş, 206 l/mp. În 7 iulie 2018 a fost doar un litru, în 24 de ore” a explicat Elena Mateescu, specialist ANM.

Zăpada de Crăciun la care mulți dintre noi visăm rămâne doar o amintire. Iernile sunt mult mai blânde și nu s-au mai înregistrat temperaturi minime care să depășească recordul celor -38,5 grade măsurate lângă Brașov în ianuarie 1942.

Încălzirea globală duce și la creșterea semnificativă a fenomenelor extreme. În primele zece luni ale acestui an au fost emise 4900 de alerte meteorologice de vreme severă imediate, față de 2011, când au fost înregistrate 1744, a spus Elena Mateescu pentru sursa citată.

Pe lângă această situație, nu scăpăm nici de viituri, avertizează hidrologii. Aceștia nu pot anunța din timp producera lor, dar speră ca pe viitor să găsească soluții pentru a informa oamenii din zonele afectate.

Odată cu vremea se va schimba și alimentația românilor

Schimbările climatice afectează îndeosebi zona agricolă. Seceta, vijeliile, grindina, bruma au distrus an de an recoltele românilor și situația se înrăutățește. Insitutele de cercetare caută deja soluții pentru a adapta culturile la situația actuală. Specialiștii spun că fermele de animale poluează cel mai mult atmosfera și „un kilogram de carne consumă atâta energie cât ar consuma câteva zeci de kg de cereale.”

Principalele cauze ale încălzirii globale, acest fenomen de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului și apei oceanelor, sunt defrișările masive, fertilizarea chimică a culturilor agricole, emisiile de metan și dioxid de carbon.

Citește și: 

Un bărbat a găsit 95.000 de euro într-un dulap cumpărat de pe internet. Cui i-a dat banii

Andreea Marin, declarație emoționantă despre vulnerabilitate și curaj

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter