Căţelul meu e-ntr-o ureche!

De Libertatea pentru femei, pe

Este haios de nu se poate! Când ţine o urechiuşă în sus şi cealaltă în jos, când sunt ciulite amândouă. Până la opt luni, „gimnastica” aste e normală. După, e semnalul unei carenţe
La rasele cu urechi drepte, puii trec, în primele luni de viaţă, prin această „experienţă”: urechiuşele ba se îndreaptă, ba se lasă. La opt luni – gata, cartilajul auricular s-a întărit şi urechiuşele stau în sus. Dacă nu, este semn că ai fost o „mamă” cam neglijentă…

“Mamă rea”, nu i-ai dat minerale şi vitamine!

După primele 6 săptămâni de viaţă (şi până la 14 luni), câinii şi pisicile trebuie să primească, periodic (10-14 zile/lună, în funcţie de rasă, talie, constituţie etc.), suplimente alimentare cu minerale şi vitamine. Atenţie, nu din cele procurate de la farmacia umană! Ia-le de la farmacii veterinare, pentru că sunt create special pentru ei şi fiecare ingredient conţinut este dozat în funcţie de necesităţile diferitelor animale. Dacă nu primesc aceste minerale, puii vor rămâne cu urechi „pleoştite” toată viaţa (administrarea de minerale ulterior nu mai are nici un efect), deoarece cartilajul auricular nu se întăreşte şi se pliază.

Riscuri pentru sănătatea lui
Auzul animăluţului nu este afectat, problema urechilor rămânând doar una de ordin estetic – dacă vrei să-l duci la concursuri de frumuseţe, mai ai o singură soluţie: intervenţia chirurgicală este-tică. Dar există o problemă de sănătate, şi încă una  mai… profundă: carenţa de vitamine şi minerale se poate manifesta – lucru mult mai important şi mai grav! – la nivelul organismului.
► Carenţa de minerale: oasele rămân moi (animalul devine rahitic, de aici predispoziţia la fracturi „în lemn verde” – osul nu se rupe, ci se îndoaie şi aşa rămâne pentru totdeauna, dacă nu se intervine, cât mai repede cu putinţă, cu atele gipsate).
►Carenţa de vitamine: se manifestă, pe de o parte, la nivelul pielii şi al firului de păr – pielea este descuamată, îi provoacă mâncărimi şi răni de la scărpinat, părul este degradat, blana nu are strălucire şi cade excesiv. Pe de altă parte, va fi afectată şi buna funcţionare a ficatului, a inimii şi a vederii.

De la tinereţe pân’ la bătrâneţe

L-ai „vitaminizat” corect în primul an? Bravo. Dar nu ai încheiat definitiv acest capitol. Patrupedul tău trebuie să primească vitamine şi minerale toată viaţa. Nu cu aceeaşi frecvenţă ca în copilărie (ci doar primăvara şi toamna, în genere) şi nu cu acelaşi dozaj. Există produse speciale pentru fiecare vârstă, inclusiv pentru seniori. De aceea te îndrum, din nou, la farmacia veterinară: acolo primeşti un sfat avizat, adaptat caracteristicilor animalului tău. NU cumpăra astfel de produse după „recomandările” prieteni-
lor sau ale comercianţilor de la pet shop care nu au pregătire veterinară! Indicaţiile de pe eticheta produsului le poţi citi şi tu, dar numai pentru a alege cu maximum de fineţe un produs ce ţi-a fost deja recomandat de către medicul veterinar!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter