Plita cu inducție. Cum se curăță și ce avantaje are în bucătărie

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 23 decembrie 2022, 11:51

Plita cu inducție a cucerit bucătăriile românilor datorită designului modern și siguranței. Dacă optezi pentru plita cu inducție în locul clasicei plite pe gaz, află ce avantaje are și care este cea mai sigură metodă de curățare.

Cuprins

Plita cu inducție a transformat plitele electrice într-un mod de gătit mai performant și mai eficient. Timpul de gătire este mai scurt, consumul de electricitate este mai scăzut față de plitele electrice clasice, iar designul este inovator.

Montată pe un blat elegant de bucătărie, plita cu inducție modernizează orice bucătărie, indiferent de dimensiuni. Ea este concepută dintr-o sticlă securizată specială, rezistentă nu doar la temperaturi mari, ci și la zgârieturi. Dar trebuie să ții cont de sfaturile legate de curățare, dacă vrei să își păstreze luciul și aspectul elegant ani de zile!

Ce avantaje are în bucătărie plita cu inducție

Cu prețul gazelor tot mai ridicat, plita cu inducție a devenit o alternativă comodă pentru orice bucătărie. Este o plită din sticlă lucioasă, elegantă, ușoară, care se montează pe orice blat. Poți opta pentru o plită de dimensiuni mari, cu patru zone de gătit, dar poți alege și o plită mai mică, de două zone de gătit, care poate fi montată în bucătăriile de mici dimensiuni.

Iată care sunt principalele avantaje ale inducției, în comparație cu plita pe gaz.

  • Plita cu inducție este mult mai sigură: se încălzește doar în zona în care ia contact cu vasul de gătit; în rest, plita rămâne rece și nu te arzi, dacă pui mâna accidental pe sticlă;
  • Este prevăzută cu un sistem de siguranță care întrerupe funcționarea, dacă timp de o oră nu modifici temperatura de gătit;
  • Are mai multe trepte de căldură prin care poți controla ușor temperatura;
  • Poți alege temperatura adecvată pentru fiecare preparat, ca să nu mai arzi mâncarea când te uiți la televizor;
  • Câmpul electromagnetic pe care îl generează este prea slab pentru a afecta organismul, după cum ne asigură studiile efectuate;
  • Nu emană căldură în bucătărie, așa cum emană flacăra aragazului, ceea ce este un mare plus în timpul verii;
  • Este prevăzută cu un ventilator la bază care previne supraîncălzirea.   

Ce fel de vase se folosesc pentru inducție

Plita cu inducție. Cum se curăță și ce avantaje are în bucătărie

În cazul în care îți dotezi bucătăria cu o plită pe inducție, trebuie să schimbi și vasele de gătit. Vei avea nevoie de câteva oale și tigăi noi, care sunt compatibile cu această tehnologie.

De obicei, vasele realizate pentru inducție pot fi folosite pe orice alt tip de plită, și pe gaz, și pe plita electrică. Acest tip de vase este mai scump, dar merită investiția deoarece sunt realizate din materiale de calitate, rezistente în timp.

Marele avantaj este că partea inferioară a vaselor tale nu se mai arde, așa cum se întâmplă la plita cu gaze. Practic, dacă le cureți corespunzător și ai grijă să nu le zgârii la interior, vasele pentru inducție pot fi folosite toată viața!

Singurul dezavantaj este că nu poți folosi vase din sticlă sau din aluminiu la această plită modernă. Este nevoie doar de vase pe bază de fier și sunt puțin mai grele.

Posibile dezavantaje la folosirea inducției

În cazul în care renunți la plita pe gaz și alegi inducția, trebuie să modifici rețeaua electrică din bucătărie. Este recomandat să instalezi o rețea nouă doar pentru plită și să nu bagi în aceeași priză, alături de plita cu inducție, și alți consumatori mari de curent cum este frigiderul sau grillul electric.

Un alt dezavantaj ar fi prețul mai mare decât al plitei pe gaz, dar acesta este compensat nu doar de aspectul ei elegant, ci și de standardul de siguranță pe care ți-l oferă. În bucătărie nu mai miroase a gaze și nu mai există flăcări deschise care pot pune în pericol copiii mici sau animalele de companie.

Cum se curăță corect plita cu inducție

Plita cu inducție. Cum se curăță și ce avantaje are în bucătărie

Materialul din care este realizată plita este o sticlă vitroceramică rezistentă la temperaturi mari și la mici accidente culinare. Spre exemplu, dacă ajunge lapte fierbinte pe plită, acesta se curăță ușor și nu deteriorează suprafața sticlei. De asemenea, nu este afectată nici de micile zgârieturi care pot apărea când manevrezi tigăile sau uneltele de gătit.

Sunt multe femei care folosesc plita cu inducție pe post de tocător de legume, dar cu o anumită precauție în privința cuțitelor.

Cum se menține plita curată zi de zi:

  • Folosește detergent pentru geamuri și o lavetă de microfibră să lustruiești plita ori de câte ori se umple de praf; scamele și praful se văd ușor pe suprafața lucioasă;
  • Folosește detergent lichid de vase și un burete moale să degresezi plita și să cureți urmele de amprente;
  • Dacă menții plita curată zi de zi, ea va rămâne ca nouă ani de zile!

Cum se curăță petele de arsură și grăsime:

  • Înmoaie bine grăsimea arsă cu detergent lichid de vase sau cu oțet cald, folosește un burete pentru vasele din teflon care nu zgârie și curăță bine arsura;
  • În cazul în care nu poți curăța mâncarea arsă doar cu detergent sau cu oțet, folosește o racletă specială pentru plita cu inducție prevăzută cu o lamă subțire din oțel; apasă ușor cu racleta să cureți mizeria și apoi degresează cu detergent lichid și apă caldă.

Ce produse de curățenie nu se folosesc niciodată pe plita cu inducție

  • Creme abrazive de curățat care mătuiesc suprafața sticlei și capătă urme inestetice;
  • Tix sau praf abraziv de curățat care poate afecta luciul sticlei;
  • Diluant, decapant sau orice altă substanță corozivă care afectează sticla.

Plita cu inducție se curăță cel mai bine cu produsele dedicate pentru geamuri și sticlă, dar și cu soluții pe bază de oțet sau zeamă de lămâie, care nu afectează luciul elegant.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter