Mirosuri care alungă țânțarii. Flori și condimente care îi țin la distanță

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 15 noiembrie 2021, 16:55

Cum începe sezonul cald, apar țânțarii, dar există mirosuri care alungă țânțarii atât din casă, cât și din grădină. Iată ce flori, plante sau condimente poți folosi pentru a scăpa de invazia țânțarilor pe timp de vară.

Descoperă care sunt cele mai aromate plante și condimente și care sunt cele mai bune mirosuri care alungă țânțarii. Aceste insecte supărătoare, care nu ne lasă să dormim în nopțile de vară, ocolesc spațiile în care simt mirosuri puternice pentru ele precum mirosul de oțet, de vanilie sau de eucalipt.

Locurile care atrag țânțarii

Aceste insecte sunt atrase de spațiile umede și calde și deopotrivă de căldura care emană din casele noastre. Seara, țânțarii sunt atrași și de lumină ca multe alte insecte de noapte, precum moliile și gândacii zburători.

O grădină în care uzi frecvent plantele seara va fi un adevărat magnet pentru țânțari. De asemenea, jardinierele de la balcoane și ferestre pline cu flori pe timp de vară. De aceea, se recomandă să plantezi și flori sau plante aromatice care alungă țânțarii precum menta, cimbrul, cătușnica, pufuleții albaștri, crăițele sau lavanda.

Ce boli transmit țânțarii

În România au fost identificate 56 de specii de țânțari, unele dintre ele venite în ultimul deceniu datorită importurilor de fructe și legume exotice. Țânțarii sunt insecte prolifice, cu o durată de viață cuprinsă între 2 și 4 săptămâni, aceștia se înmulțesc în zonele umede.

Adulții depun ouăle în ape stătătoare, canale și bălți, de aceea este important să nu lași apa să stagneze în grădină, oricât de des ai uda legumele și florile de pe lângă casă.

Țânțarii nu sunt doar supărători prin faptul că ne bâzâie și ne înțeapă, dacă nu ne protejăm, dar ei pot transmite boli foarte grave. O parte dintre ele apar numai sporadic în România, dar unele boli se pot răspândi ușor și la noi în țară din cauza țânțarilor.

  • malaria
  • febra galbenă
  • febra West-Nile
  • febra Dengue
  • encefalita japoneză
  • zika
  • filarioza limfatică
  • encefalita Europei Centrale

Plante care alungă țânțarii din grădină și de la ferestre

Mirosuri care alungă țânțarii. Flori și condimente care îi țin la distanță
Tufele de geranium, cele mai bune împotriva țânțarilor

Cultivă în jardiniere sau în balcoane tot felul de plante parfumate care îți încântă simțurile și alungă țânțarii precum și alte insecte care nu suportă parfumurile puternice.

De asemenea, în grădină, ar fi bine să cultivi aproape de casă și de ferestre tot felul de flori parfumate care pot constitui o atracție pentru fluturii frumoși, dar în mod cert alungă țânțarii.

Lavanda

Este una dintre cele mai parfumate flori de grădină, care poate fi cultivată și în jardiniere adânci și largi. Lavanda sau levănțica are un miros puternic care ține departe țânțarii.

Crăițele

Parfumul dulceag-amărui al crăițelor conține substanțe repelente care alungă diverse insecte, dar care sunt atrăgătoare pentru noi. Crăițele sunt și frumoase, și ușor de cultivat, și foarte bune împotriva gândacilor și țânțarilor. Singurul neajuns este că sunt iubite de melci și trebuie să le protejezi de limacșii care le atacă seara.

Margaretele

La fel ca și crăițele, margaretele conțin substanțe repelente și se cultivă adesea în grădini, mai ales pe lângă straturile de legume pentru a alunga insectele dăunătoare.

Menta

Parfumul inconfundabil de mentă ține țânțarii la distanță. Nu vei vedea niciodată țânțari pe frunzele și florile de mentă.

Busuiocul

La fel de parfumat precum menta, dar la fel de plăcut pentru om, busuiocul este una dintre cele mai bune plante din grădină împoriva țânțarilor.

Rozmarin

Câteva tufe de rozmarin sunt binevenite în jardinierele de la geamul bucătăriei. Îl folosești proaspăt la salate și preparate delicioase, dar alungă și țânțarii.

Geranium

Speciile cele mai parfumate de mușcate sunt cele din familia Geranium. La aceste mușcate, și frunzele și florile au un parfum ușor amărui, fructat și revigorant, persistent și destul de puternic să nu fie pe placul țânțarilor.

Usturoi

Cultivă usturoi printre legumele din grădină și vei scăpa de țânțari care vor ocoli locurile respective. Mirosul de usturoi este unul dintre cele mai bune repelente pentru țânțari.

Mirosuri care alungă țânțarii

femei care se da cu lotiune impotriva tantarilor

Folosește uleiuri naturale, esențiale, extrase din diverse plante pentru a ține țânțarii la distanță. Aceste uleiuri, combinate cu apă distilată și parfumuri florare, puse în recipiente cu pulverizator pot fi luate în poșetă când ieși la plimbare în serile de vară. Este suficient să le pulverizezi periodic pe brațe și pe picioare și te apără de țânțari.

  • Ulei esențial de lavandă
  • Ulei esențial de piper
  • Ulei esențial de mentă
  • Ulei esențial de eucalipt
  • Ulei esențial de geranium
  • Ulei esențial de vanilie
  • Ulei esențial de anason
  • Ulei esențial de cedru

Alte plante și condimente care alungă țânțarii

Mușețelul

Culege mușețel de la câmpie și pune-l să se usuce în mănunchiuri în balcon, în apropiere de fereastră. Țânțarii nu se vor mai apropia de ferestrele tale.

Ramurile înflorite de soc

Acestea au un parfum deosebit și delicat, dar foarte puternic împotriva țânțarilor.

Ramuri de ienupăr

Pune câteva ramuri tinere sau boabe de ienupăr să ardă mocnit într-un mic recipient pentru arome și parfumul lor deosebit te va apăra de țânțari. Sunt foarte bune seara, când vrei să stai mai mult timp în grădină sau într-un chioșc la aer curat.

Ulei + șampon + oțet

Amestecă cele trei ingrediente într-un bol larg și pune-l în apropiere când stai pe balcon sau pe terasă. Parfumul din șampon va fi accentuat de aroma înțepătoare a oțetului și împreună vor ține țânțarii la distanță. Este unul dintre cele mai eficiente mirosuri care alungă țânțarii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter