Laptele UHT sau pasteurizat? Care este diferența dintre ele!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 23 decembrie 2022, 11:47

Procesele de pasteurizare prelungesc durata de valabilitate atât pentru laptele UHT cât și pentru laptele pasteurizat. Astfel, laptele poate fi păstrat mai multe zile la frigider, fără să își schimbe gustul și calitățile nutritive.

Cuprins

Laptele UHT are o durată de valabilitate mult mai mare decât laptele pasteurizat. Cele două produse sunt supuse unui proces de sterilizare care distruge agenții patogeni, fără să distrugă și flora benefică specifică laptelui. Dar iată care este diferența dintre ele!

Ce presupune procesul de pasteurizare

Pasteurizarea este un proces de sterilizare și conservare a alimentelor folosind temperaturi foarte înalte. Metoda a fost inventată de microbiologul Luis Pasteur pentru vin și pentru bere. Ulterior, un alt chimist, de origine germană, Franz Ritter von Soxhlet, a propus ca pasteurizarea să fie folosită și pentru laptele dulce care începe să se altereze la numai câteva ore după ce este recoltat.

Pasteurizarea se aplică în special alimentelor lichide și presupune încălzirea acestora aproape de punctul de fierbere, de obicei la 60 – 70 de grade Celsius. Lichidele sunt apoi răcite brusc și ambalate în cutii vidate.

Prin pasteurizare sunt distruse bacteriile și agenții patogeni care pot dezvolta mucegaiuri în vin, lapte, bere sau sucuri de fructe. Prin acest procedeu, laptele UHT, adică ultrapasteurizat, și laptele pasteurizat pot rezista perioade mai lungi în magazine, dar și în frigiderul tău. Ambele metode pot fi aplicate atât pentru laptele de vacă, dar și pentru cel de oaie sau pentru laptele de capră.

Marele avantaj al acestei metode de conservare este că previne înmulțirea cazurilor de difterie, tuberculoză, scarlatină sau febra tifoidă, salmonela sau listeria precum și alte boli contagioase grave. Cu toate acestea, metoda aplicată acum pe scară largă are și un mare neajuns: ea distruge o parte din vitaminele sensibile la temperaturi ridicate, așa cum este vitamina C, vitamina B1 sau vitamina B9.

Cum se obține laptele pasteurizat

Laptele UHT sau pasteurizat? Care este diferența dintre ele!

Laptele pasteurizat este fiert timp de 15 – 20 de secunde la o temperatură de 75°C, procedeu care elimină cea mai mare parte a microbilor, iar laptele se poate păstra la frigider timp de 5 până la 15 zile.

Prin pasteurizare sunt distruse bacteriile și agenții patogeni, dar nu și sporii acestora. De aceea, sporii devin activi după ce deschizi cutia și o ții la temperatura camerei, iar laptele începe să se încălzească.

Este foarte important ca laptele pasteurizat să fie păstrat doar la frigider și să fie consumat cel mult în 3, 4 sau 5 zile. Fie că este lapte integral sau lapte degresat, el își va păstra gustul bun în cele 3 – 5 zile cât timp rămâne la rece.

Cum se obține laptele UHT

Laptele ultrapasteurizat sau UHT este supus unor temperaturi aproape duble, spre deosebire de laptele pasteurizat. Laptele UHT este fiert la o temperatură de 140 – 150 de grade timp de numai 3, 4 secunde, apoi răcit brusc și ambalat.

Spre deosebire de pasteurizarea simplă, tehnica UHT, adică pasteurizarea la temperatură foarte înaltă (Ultra High Temperature), durata de păstrare a laptelui în cutii sigilate se prelungește până la 6 luni. Ultrapasteurizarea înseamnă eliminarea tuturor germenilor patogeni și a sporilor acestora, iar laptele devine steril.

Producătorii susțin că timpul foarte scurt în care laptele este fiert și răcit, precum și ambalarea lui în cutii sterile, nu distruge valoarea nutritivă și calitățile laptelui. Dar, după deschiderea unei cutii cu lapte UHT, acesta trebuie consumat în maximum 3 – 5 zile.

Principalele diferențe dintre laptele UHT și laptele pasteurizat

Pahar de lapte

Laptele UHT poate fi păstrat într-o cămară luni de zile, dacă nu este desfăcută cutia, până la termenul de expirare.

Laptele UHT nu are nevoie de refrigerare, spre deosebire de laptele pasteurizat care trebuie păstrat la rece și înainte, și după ce este deschisă cutia.

Datorită perioadei mari de valabilitate, laptele UHT poate fi cumpărat în cantități mari și depozitat timp de jumătate de an.

Laptele UHT are același conținut de calciu ca și laptele pasteurizat și nu își pierde valorile nutriționale cât timp este în garanție. În schimb, pierde vitaminele sensibile la temperaturi ridicate.

Niciul dintre cele două tipuri de lapte nu conține conservanți, deoarece bacteriile periculoase și sporii acestora sunt distruși prin expunerea la temperaturi foarte înalte.

Ambele tipuri de lapte pot fi consumate ca atare, fără să mai necesite fierbere, deoarece sunt sigure pentru consum.

Un pont util!

Indiferent pentru ce tip de lapte optezi, alege totuși laptele UHT sau laptele pasteurizat ambalat în cutie de carton, deoarece aceste cutii sunt acum ușor de reciclat. Ambalajul unei cutii de lapte conține celuloză, polietilenă și un strat subțire de aluminiu care nu intră în contact cu laptele.

După consum, cutiile trebuie pliate și duse la un centrul de colectare și reciclare.

Și nu uita că, dacă optezi pentru lapte dulce crud, trebuie să îl fierbi cel puțin 20 de minute pentru a distruge agenții patogeni, apoi trebuie să îl consumi în cel mult 2 zile. În plus, pungile de plastic în care se comercializează laptele crud nu sunt fabricate din materiale reciclabile!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter