Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 28 februarie 2022, 20:45

Află totul despre lalele, cum se îngrijesc și cum se păstrează lalelele proaspete mai mult timp, ce origine au și ce mistere ascund. Lalelele se numără printre cele mai frumoase flori de primăvară datorită eleganței lor și culorilor variate.

Cuprins

Te invităm într-o scurtă istorie a lalelelor să afli mai multe despre aceste flori delicate și despre secretele lor. Află și cum se păstrează lalelele mai mult timp, fie că sunt în ghivece, în glastră sau în propria ta grădină.

Laleaua sau tulipanul este floarea care a stârnit cele mai multe intrigi și controverse, cu o istorie bogată în aventuri, fraude, afaceri ilegale, furturi și răzbunări amoroase.

Dacă azi cele mai frumoase lalele provin de pe câmpurile cultivatorilor olandezi, în vremurile apuse erau flori iubite și cultivate cu evlavie de turci care le descoperiseră la rândul lor în depresiunile muntoase din Orientul Mijlociu, pe teritoriile unor țări precum Afganistan, Turkmenistan sau Uzbekistan.

Istoria și originea lalelelor

Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele

Lalelele sunt originare din Asia Centrală și au început să fie cultivate în scop ornamental la curțile marilor sultani pentru fragilitatea și frumusețea lor delicată.

Otomanii au dezvoltat primii o adevărată manie a cultivării lalelelor. Ei au descoperit că pot influența culorile florilor și au creat primii hibrizi mai mari și mai bine dezvoltați decât lalelele sălbatice care au o cupă mică aproape cât un degetar.

Deja la începutul secolului al XIV-lea, turcii aveau legi restrictive draconice privitoare la cultivarea lalelelor. Datorită asemănării acetor flori cu turbanul purtat de înaltele capete otomane, ele au devenit flori sacre la curtea sultanului.

Spre sfârșitul Epocii Medievale, laleaua era simbolul bogăției, al rafinamentului, eleganței și al luxului. Doar sultanul și cei mai bogați turci își permiteau să cumpere bulbi de lalele decorative. Florile acestea erau deosebit de râvnite și de scumpe.  

Primăvara, când înfloreau aceste flori, se țineau festivaluri în nopțile de lună plină. Vase mari pline cu lalele înflorite erau luminate de felinare de sticlă, iar deasupra cântau privighetori, mierle și canari ținute captive în colivii uriașe. Spectacolul era covârșitor, cu parfumul și culorile delicate ale lalelelor, cu păsări cântătoare și lumini misterioase.

Cum ajung lalelele în Europa

Un simbol atât de puternic pentru curtea sultanului, laleaua era păzită de legi drastice. Era complet interzis comerțul cu lalele în afara Imperiului Otoman, iar cine îndrăznea să fure bulbi era executat pe loc.

Bulbul de lalea era mai prețios decât viața oricărui în afară de cea a sultanului, care era sacră. Reprezentări variate ale lalelelor împodobeau deopotrivă obiectele decorative, bijuteriile, hainele, turbanele și accesoriile prețioase ale turcilor bogați.

Cu toate acestea, se presupune că unul dintre ambasadorii Austriei la curtea sultanului avea să cultive primele lalele în Viena.

Fleming Augier Ghislain de Busbecq scria că a văzut primele lalele la Adrianopol în 1554. Ambasadorul austriac își folosește toată diplomația pentru a obține bulbi de lalele pentru curtea imperială de la Viena. Aici le descoperă botanistul olandez Carolus Clusius care obține câteva varietăți deosebite și care trimite florile câtorva colegi botaniști din Olanda și din Europa.

Clusius este considerat în mod oficial botanistul care a adus lalelele în Europa, dar nu este singurul. O marfă atât de prețioasă și râvnită avea să fie obiectul contrabandei din Turcia în pofida tuturor restricțiilor. Lalelele ajunseseră deja la cultivatori din Olanda și Belgia, dar nu aveau prea multe cunoștințe despre ele. Clusius a fost acela care a cultivat aceste flori la modul profesionist, obținând varietăți rare, unele cu două culori și cupe mai mari de flori.

Ajungând profesor la Universitatea din Leiden, el înființează aici o grădină botanică în care cultivă varietăți deosebite de lalele și își învață studenții cum să îngrijească și să păstreze lalelele. Însă o parte din bulbi sunt furați și ajung pe piața liberă la diverși cultivatori care învață rapid să îi înmulțească.

Tulipomania din Olanda

Câțiva ani mai târziu, lalelele generează o adevărată isterie în Olanda, mii de bulbi fiind vânduți de mai multe ori înainte de a înflori, prețurile lor ajungând la sume exorbitante. Se spune că în timpul Tulipomaniei, un singur bulb prețios valora cât o casă în Amsterdam pentru care un lucrător obișnuit ar fi muncit 15 ani.

Datorită lalelelor, mulți olandezi s-au îmbogățit peste noapte, au crescut prețurile în mod artificial și au generat adevărate drame. Când prețul lor s-a prăbușit în 1637, mulți oameni s-au trezit săraci lipiți, singura lor avere fiind câțiva bulbi care nu mai valorau nici cât o ceapă degerată.

Legenda lalelelor

Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele
Lalelele roșii, cele mai răspândite și iubite din lume

Floare iubită încă din antica Persie, cântată în imnuri și poeme, laleaua roșie a adus o legendă plină de dragoste până în zilele noastre.

Povestea spune că un tânăr luptător persan, pe nume Farhad, se îndrăgostise de frumoasa Shirin. Dar moartea cruntă i-a răpit iubita, pe când el se afla departe de casă, trimis la război. Farhad a lăsat orice rușine și mândrie deoparte și a pornit în goană spre meleagurile natale să își răzbune iubita.

Numai că tânărul, în graba lui, a pornit pe cel mai periculos drum prin munți și s-a prăbușit cu tot cu armăsarul lui de pe stâncile abrupte. Din sângele tânărului îndrăgostit au răsărit lalele roșii ca focul care vorbesc despre dragostea și pasiunea lui puternică.

Simbolistica lalelelor

Prin cupele lor elegante, lalelele sunt florile primăverii, ale soarelui, ale căldurii, ale iubirii și delicateței.

Mult timp, în Turcia, lalelele reprezentau opulența, puterea și prestigiul, deopotrivă cu frumusețea, gingășia și fragilitatea florilor.

Lalelele roșii reprezintă dragostea și pasiunea înflăcărată.

Lalelele pestrițe sunt dedicate femeilor cu ochi frumoși.

Lalelele albe reprezintă gingășia, puritatea și delicatețea feminină.

Lalelele galbene reprezintă dragostea neîmpărtășită.

Cum se plantează bulbii de lalele

Timpul cel mai potrivit pentru a planta bulbii de lalele este toamna, după ce pământul se răcorește, în luna septembrie sau octombrie.

Lalelele plantate toamna din bulbi mari și bine dezvoltați vor produce câte o floare în primăvara următoare. Bulbii tineri au nevoie de doi-trei ani pentru a se maturiza și pentru a produce flori.

Bulbii de lalele la ghiveci

Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele

Bulbii de lalele pot fi puse în ghivece adânci și în jardiniere de toamna și ținute în spații reci, slab luminate.

Un amestec de compost, nisip și pământ de flori este cel mai potrivit pentru bulbii de lalele. Toată iarna pot fi ținuți la rece, în semiîntuneric pentru a împiedica încolțirea.

Din primele zile de primăvară, ghivecele cu bulbi trebuie mutate la lumină și udate moderat, dar în mod constant. Ei vor încolți și vor produce flori în lunile martie – aprilie.

Bulbii de lalele în grădină

Bulbii plantați toamna în grădină, în lunile septembrie – octombrie, trebuie acoperiți cu un strat gros de compost și pământ cu humus, pentru a fi protejați de ger.

La începutul primăverii, când bulbii încolțesc, se sapă în jurul lor și pot fi udați, dacă este vremea secetoasă.

Umiditatea trebuie să fie constantă pentru a produce flori mari și frumoase. Majoritatea lalelelor înflorește din luna aprilie, deoarece aceste flori iubesc căldura moderată și nu suportă prea bine frigul de martie.

Dacă plantezi bulbii în două tranșe, una în luna septembrie și alta la început de noiembrie, vei avea lalele succesiv din luna aprilie până în luna mai.

Cum se îngrijesc lalelele de grădină

Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele

Udate moderat, lalelele se păstrează proaspete în grădină timp de aproape două săptămâni. Florile ofilite se taie, dar frunzele se lasă în grădină până când se ofilesc singure.

Cât timp frunzele rămân verzi, ele hrănesc bulbii și nu trebuie tăiate. În pământ, bulbii cresc și se dezvoltă, unii dintre ei înmulțindu-se singuri pentru anul viitor.

În această perioadă, din aprilie – mai până în iulie, când se ofilesc florile, bulbii nu trebuie deranjați. Ei pot fi udați moderat și fertilizați cu soluții pe bază de potasiu și fosfor care ajută bulbii.

Cum se îngrijesc lalelele la ghiveci

Dacă ai cumpărat primăvara ghivece cu bulbi de lalele, bucură-te de flori cât timp sunt proaspete, apoi taie-le când se ofilesc în mod natural.

Dacă ții ghivecele în spații reci, florile vor rezista mai mult de o săptămână. După ce se ofilesc, bulbii din ghivece trebuie udați mai rar și apoi transferați în grădină la finalul verii.

Dacă nu ai grădină, bulbii pot fi scoși din ghivece până în luna septembrie – octombrie, curățați de rădăcini și de frunzele ofilite. Cel mai bine se păstrează lalele în pungi de hârtie perforate, în spații reci și întunecate, bine aerisite, să nu mucegăiască.

Cum se păstrează lalelele mai mult timp

Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele

Lalelele tăiate, puse în glastră, au nevoie de apă rece și proaspătă în fiecare zi.

Tija lalelelor conține o sevă care otrăvește apa și favorizează dezvoltarea unor bacterii care atacă florile.

Dacă ai primit un buchet de lalelele îmbobocite, le poți păstra aproape 10 zile, dacă ții cont de următoarele sfaturi:

  • alege o vază suficient de înaltă să susțină tulpinile lalelelor și spal-o bine cu apă și detergent de vase, ca să o dezinfectezi;
  • toarnă apă foarte rece în vază;
  • taie oblic aproximativ un centimetru din codițele lalelelor, să absoarbă mai multă apă când le pui în vază;
  • înlătură frunzele de la bază, care consumă prea multă apă;
  • pune buchetul în apă înfășurat lejer într-o folie scurtă de celofan, care va menține tulpinile drepte;
  • folia de celofan poate fi înlăturată după câteva zile.
  • pune câteva picături de zeamă de lămâie în apa din vază;
  • înțeapă cu un ac de cusut fiecare tulpină sub floare, așa cum fac florăresele din Olanda;
  • pune buchetul de lalele într-un spațiu răcoros, departe de calorifer sau de soare;
  • umple vaza pe jumătate cu apă, deoarece lalelele continuă să crească după ce au fost tăiate și se ofilesc mai repede, dacă au prea multă apă;
  • nu ține lalelele împreună cu narcise sau zambile în aceeași vază, pentru că cele din urmă sunt otrăvitoare.

Curiozități despre lalele

simfonia lalelelor 2019 Pitesti

Există peste 3.000 de varietăţisub diferite culori şi forme, cele mai răspândite sunt lalelele de culoare roşie; iar cele mai rare sunt lalelele albastre.

Se fabrică vin din petale lalele, care se spune că are un buchet deosebit, dar este și foarte scump.

Lalelele sunt înrudite cu ceapa și crinii.

Pentru a grăbi înflorirea lalelelor încă din ianuarie sau februarie, bulbii pot fi ținuți la frigider două luni în toamnă;

Florile de lalele  au trei petale si trei sepale, dar, din moment ce sepalele si petalele au aceeasi dimensiune și culoare, lalelele par sa aiba sase petale.

Cea mai interesanta culoare a lalelelor este violetul inchis care este atat de intunecat incat poate parea negru.

Lalelele iubesc lumina si se vor orienta dupa aceasta, chiar si in vaza.

Chiar dacă sunt tăiate, lalelele continuă să crească în vaze până la înflorirea completă a bobocilor care au mare nevoie de soare.

Laleaua de Cazane, o bijuterie unică în lume

Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele
arhiva Parcul Natural Porțile de Fier

România se poate lăuda cu o specie de lalea sălbatică unică în lume, de o frumusețe deosebită. Este o lalea micuță, cu petale galbene, subțiri, delicate, ușor răsucite și ascuțite spre vârf.

Laleaua de Cazane sau laleaua bănățeană crește pe versanții abrupți ai Ciucarului Mare, la Cazane, unde intră Dunărea în țară. Această floare este protejată prin lege, iar amenda pentru ruperea unui singur fir este de 10.000 de lei.

Laleaua de Cazane are norocul să fie protejată de versanții abrupți care nu permit turiștilor să se aventureze în acele locuri.

Planta, cu numele științific Tulipa hungarica (dat în anul 1884 de botanistul ungur Vincze von Borbás), înflorește în lunile aprilie – mai.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter