Ghiocelul, floarea care anunță venirea primăverii. Cum se îngrijesc ghioceii

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 03 februarie 2022, 18:24

Ghiocelul este simbolul primăverii, al luminii și al sensibilității. Mai mult decât atât, ghiocelul este simbolul Mărțișorului în România și este floarea pe care o oferim cel mai des în luna martie.

Cuprins

Ghiocelul este deosebit de rezistent la frig și este prima floare care apare în grădinile noastre. Dacă iarna este blândă și însorită, vedem ghiocei înfloriți încă din luna ianuarie sau februarie. Dar ghiocelul simbolizează primăvara, luna martie și sărbătoarea Mărțișorului.

Ghiocelul, plantă ocrotită de lege

Ghiocelul comun poartă numele științific de Galanthus nivalis, un nume deosebit de potrivit cu floarea lui delicată, cu o atitudine elegantă și… galantă.

Puțini români știu, din păcate, că ghioceii care cresc în mod spontan prin pădurile de la câmpie și de la deal sunt flori ocrotite prin lege și nu trebuie smulse cu tot cu bulbi din pământ. În schimb, ne putem cultiva ghiocei în grădină, pe terase sau în ghivecele din balcon. Nu este deloc o floare pretențioasă!

În România există trei specii de ghiocei: Galanthus nivalis, cel mai răspândit, Galanthus plicatus, ghiocelul cu frunze îndoite, care crește îndeosebi în judeţul Tulcea, și Galanthus elwesii, care apare sporadic în sud-est.

În România există o lege potrivit căreia comercianții de ghiocei sunt obligați să dețină un aviz de mediu ca să dovedească faptul că sunt plante de cultură.

Ghioceii sunt protejați prin următoarele legi:

  • Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice (culegerea lor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau un an sau cu amendă)
  • Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice
  • Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

Cum se cultivă ghiocelul în grădină și în jardiniere

Ghiocelul, floarea care anunță venirea primăverii. Cum se îngrijesc ghioceii

Există peste 20 de specii de ghiocei, delicate, subțiri și elegante care pot fi cumpărate din magazinele de specialitate și cultivate în grădină sau pe balcon. Unele specii de ghiocei au flori frumos colorate cu dungi galbene sau verzi. Varietatea speciilor este destul de mare, dar condițiile de cultivare sunt aceleași.

Când se plantează bulbii de ghiocei

Toamna este sezonul cel mai potrivit să plantezi bulbii mici de ghiocei și anume perioada octombrie – noiembrie, înainte de a îngheța pământul.

Bulbii pot fi plantați în grădină, în locuri însorite sau sub copaci care înfrunzesc mai târziu primăvara, prin luna aprilie. Mai pot fi plantați și în jardiniere sau ghivece care trebuie ținute în balcoane însorite și neîncălzite.

Bulbii se plantează la o adâncime de 4 – 5 cm în jardinere și 8 – 10 cm în grădină.

Dar bulbii încolțiți pot fi achizionați din magazine și în lunile februarie – martie și pot fi cultivați în grădină unde vor înflori în câteva zile, dacă vremea este prielnică.

Un sfat important!

Bulbii de ghiocei se plantează grupați câte 5 – 7 bulbi la un loc. Astfel, bulbii se ajută unii pe alții și cresc mai viguroși, producând flori mai mari.

Ce substrat este potrivit pentru ghiocei

Aceste plante delicate cresc în mod spontan în păduri, la marginea crângurilor, în poienile de la câmpie și deal. Ele au nevoie de un pământ bogat în humus, așa cum este pământul de pădure. De aceea este recomandat un substrat îmbogățit cu fertilizatori naturali și cu mraniță.

Cât de des se udă ghioceii

Bulbii plantați toamna se udă doar dacă este un sezon secetos și nu ninge peste iarnă. Bulbii se udă în februarie – martie doar în zilele în care este soare și temperatura trece de 10 grade ziua, iar noaptea nu există pericol de îngheț.

Ghiocelul plantat în jardiniere și ghivece se udă moderat, de două ori pe lună în timpul iernii, apoi mai des după ce apar mugurii de floare.

Cum se îngrijesc ghioceii

În timpul înfloririi se pot adăuga fertilizatorii în apa cu care sunt udate plantele, fie că sunt în grădină sau în ghivece. Se folosesc fertilizatorii pentru plante cu bulbi și numai în perioada februarie – martie.

După ce se ofilesc florile, se îndepărtează petalele uscate, dar frunzele se lasă să se ofilească în mod natural. Frunzele vor continua să producă substanțe hrănitoare pentru bulbi pentru a înflori în anul următor.

Frunzele ofilite se îndepărtează abia în lunile aprilie – mai.

Bulbii de ghiocei se pot rări odată la 3 ani, dacă s-au înmulțit foarte mult și nu mai produc flori mari. Bulbii se împart în grupuri de 5 – 7 și se replantează în grădină sau în ghivece.

Bulbii de ghiocei se plantează întotdeauna grupați pentru a crește mai rezistenți.

Sunt plante care se înmulțesc singure, dar când se dezvoltă grupuri prea dese de bulbi nu mai fac flori mari. Dacă vrei să îi separi, trebuie să faci acest lucru cât mai sunt încă frunzele verzi atașate de bulbi, în luna aprilie sau mai.

Cum se păstrează ghioceii mai mult timp înfloriți

Ghiocelul este o floare sensibilă la căldură. Îi place foarte mult soarele și lumina naturală, dar se ofilește repede dacă stă în spații încălzite și închise.

Dacă ai ghiocei la ghiveci sau în glastră, păstrează-i în balcon sau pe terasă, într-un spațiu bine luminat, dar foarte rece. Temperaturile mai mari de 8 – 10 grade Celsius accelerează ofilirea florilor.

La ghioceii din glastră poți pune câteva cristale de zahăr în apă să rămână proaspeți mai mult timp!

Specii deosebite de ghiocei

Ghioceii cu floarea plină

Ghiocelul, floarea care anunță venirea primăverii. Cum se îngrijesc ghioceii

Există câteva specii de ghiocei ale căror floricele au mai multe rânduri petale, tivite cu verde. Petalele din mijloc sunt franjurate sau ondulate și au o formă superbă de trandafir în miniatură.

Această specie se numește Galanthus nivalis pleniflorus.

Ghioceii tiviți cu verde

Mai sunt câteva specii de ghiocei cu petale lungi și mai mari decât ale ghioceilor de pădure. Aceștia au mici pete sau dungulițe verzi care îi deosebesc de ceilalți ghiocei și sunt și mai rezistenți. Se folosesc adesea la buchetele de mireasă primăvara.

Ghioceii eleganți

Sunt specii de ghiocei cu tija lungă și frunze mai late. Și florile lor sunt mai mari, cu petale lungi și elegante care nu se deschid complet. Ei își păstrează forma de clopoțel mai multe zile în șir după ce au fost tăiați și sunt folosiți adesea pentru buchete.

Copacul cu ghiocei! O curiozitate a naturii

Ghiocelul, floarea care anunță venirea primăverii. Cum se îngrijesc ghioceii
Ramuri înflorite de Carolina, copacul cu ghiocei

Este o surpriză foarte plăcută să vezi corole albe și delicate de ghiocei într-un copac! Dacă există copacul cu lalele, există și copacul cu ghiocei. Și este deja de vânzare și la noi în țară unde poate fi aclimatizat cu ușurință.

Copacul cu ghiocei poartă numele de la Halesia carolina și este plin de surprize când înflorește. Chiar înainte să se dezvolte bine frunzele, pe ramurile delicate ale copacului apar buchețele de flori albe, foarte asemănătoare cu ghioceii.

La copacii maturi, fructele din anul anterior rămân pe ramuri până în lunile februarie și martie, astfel că de multe ori vei vedea flori și fructe pe aceleași crenguțe.

Copacul cu ghiocei iubește solurile umede

Pe lângă faptul că este foarte rezistent la frig, el este rezistent la umezeală, ba chiar îi priește un sol mai umed, în apropiere de ape, lacuri sau râuri. Important este ca zona în care îl plantezi să fie însorită sau parțial umbrită și să îmbogățești solul cu multă turbă, anual, deoarece îi place pământul mai acid.

Un copac înalt și viguros

Trebuie să alegi de la bun început un loc larg pentru copacul cu ghiocei. Acesta se prinde ușor și crește constant până la înălțimi de peste 5 – 6 metri în grădină. În zonele sălbatice poate ajunge și la 9 metri înălțime.

Este un copac frumos și util, crește viguros și tulpina se poate îngroșa la bază la fel ca a salcâmului. Coroana poate fi rotunjită prin tăieri făcute după înflorire. Face umbră și poate fi plantat lângă casă, dar la o distanță de aproximativ 2 – 3 metri de fundație, pentru a lăsa loc rădăcinilor să se dezvolte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter