Cum se păstrează perdelele albe ca zăpada. Cele mai eficiente soluții!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 04 ianuarie 2023, 15:41

Perdelele albe își pierd strălucirea în timp și capătă nuanțe gri sau gălbui. Praful din camere, fumul de țigară sau aburii cu grăsime din bucătărie sunt principalii dușmani. Dar există câteva trucuri care îți arată cum se albesc perdelele, oricât de murdare ar fi!

Cuprins

Folosește soluții cât mai simple și naturale să păstrezi perdelele albe așa cum le-ai cumpărat. Nu aștepta să se înnegrească de la praful din casă și de la umezeala din bucătărie. Ai la îndemână trucuri simple care te ajută să albești perdelele de fiecare dată când le speli.  

De ce se înnegresc perdelele

Praful și soarele sunt principalii inamici ai perdelelor albe. Soarele atacă perdelele din materiale sintetice și le îngălbenește, iar praful le înnegrește.

Umezeala din casă, aburii cu grăsime din bucătărie, fumul de țigară contribuie și ele. Perdelele albe își pierd strălucirea după câteva luni, dacă nu le speli corect și dacă nu folosești soluții care ajută la păstrarea nuanței albe.

Evită detergenții puternici cu înălbitori atunci când speli perdelele. După primele spălări, perdelele vor fi mai albe și frumoase, dar înălbitorii atacă în timp fibrele și acestea se vor îngălbeni. Citește mai jos ce soluții naturale poți folosi pentru a le menține albe și strălucitoare ani de zile.

Cum să menții perdelele albe ca la început

Evită clorul și înălbitorii sintetici, mai ales dacă ai perdele din materiale naturale precum bumbacul sau inul. Pentru perdelele albe și delicate este mult mai bine să folosești soluții naturale, care nu lasă reziduuri în fibra materialului.

O ceașcă de sare

Dacă perdelele tale au căpătat o nuanță gălbuie sau cenușie, lasă-le peste noapte la înmuiat într-o soluție formată din 3 litri de apă rece și o ceșcuță de sare. A doua zi, le poți spăla cu un detergent delicat, iar după ce se vor usca, vei vedea diferența surprinzătoare.

Un plic de bicarbonat de sodiu

Pentru perdelele înnegrite de fumul de țigară sau de aburii din bucătărie, adaugă în detergentul cu care le speli și câteva linguri de bicarbonat de sodiu. Combinația de detergent cu bicarbonat poate fi pusă direct în sertarul mașinii de spălat.

Folosește programul special pentru rufe delicate, dar anulează programul de stoarcere. După ce se spală la mașină, clătește perdelele manual cu apă rece de două ori apoi lasă-le să se usuce la soare. Vor fi mult mai albe decât te-ai aștepta!

Tablete pentru aparatul dentar

Cum se păstrează perdelele albe ca zăpada. Cele mai eficiente soluții!

În cazul în care situația este destul de gravă, iar perdelele tale sunt înnegrite de fum și umezeală, poți apela la un truc mai puțin obișnuit: cumpără două tablete efervescente pentru curățarea aparatului dentar, dizolvă-le în doi litri de apă și lasă perdelele să se înmoaie peste noapte.

Aceste tablete dau o ușoară tentă albastră apei, ceea ce accentuează culoarea albă a perdelelor, după ce se usucă.

2 litri de apă oxigenată

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenata este binecunoscută pentru capacitatea ei de albire a rufelor și perdelelor. În plus, are și un puternic rol antibacterian. Perdelele tale vor fi mult mai albe și igienizate.

Trebuie să cumperi doi litri de apă oxigenată pentru a lăsa perdelele albe la înmuiat trei ore, înainte de a le spăla la mașină. Dar rezultatul este uimitor!

O lingură de acid oxalic

Acidul oxalic este o pudră albă, folosită adesea în produsele cu efect de albire și ca decolorant în industria textilă. Poți folosi și tu o lingură de acid oxalic la un litru de apă pentru a înmuia perdelele albe, dacă aspectul lor este învechit și murdar.

După ce se înmoaie bine 2 – 3 ore, perdelele pot fi spălate la mașină, la programul pentru rufe delicate. Apoi se lasă să se usuce la umbră și vor avea un aspect mult mai proaspăt și strălucitor.

Zeama de la o lămâie

Sucul proaspăt stors de la o lămâie mare ajută și el pentru albirea perdelelor, dar nu este la fel de eficient precum bicarbonatul sau apa oxigenată. Poți folosi zeama de lămâie pentru o perdea de mici dimensiuni, cum este cea de la bucătărie.

Pune perdeaua într-un lighean, toarnă apă rece doar cât să acopere materialul și stoarce o lămâie mare. Amestecă bine și lasă perdeaua la înmuiat timp de 3 – 4 ore, apoi spal-o cu un detergent lichid pentru rufe albe.

Evită uscătorul de rufe când speli perdelele

Perdelele albe din materiale sintetice trebuie lăsate să se usuce la umbră, în aer liber, întinse în balcon sau pe o terasă. Perdelele din bumbac pot fi lăsate să se usuce la soare. Dar perdelele sintetice este bine să fie ferite de soare, deoarece plasticul se îngălbenește de la căldura intensă a razelor solare.

Este bine să eviți uscătorul de rufe din același motiv. Temperaturile mari din uscător afectează perdelele sintetice și cu timpul acestea devin tot mai galbene, iar șansele de a le reda strălucirea albă sunt mai mici.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter