Cum se curăță jaluzelele în funcție de model și de material

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 09 decembrie 2022, 16:38

Descoperă cum se curăță jaluzelele prin cele mai simple metode și cât de des trebuie să le cureți, în funcție de modelul lor, dar și de material.

Cuprins

Multe gospodine se întreabă cum se curăță jaluzelele fără să le demonteze de la ferestre. Ei bine, da! Se poate! Multe modele de jaluzele pot fi curățate în câteva minute, fără să le mai scoți din suportul lor de la fereastră. Dar unele dintre ele nu pot fi curățate prea bine, dacă nu sunt spălate cu apă sub presiune.

Cele mai populare tipuri de jaluzele

Cum se curăță jaluzelele în funcție de model și de material

Jaluzelele sunt tot mai variate, colorate și elegante, tot mai practice și ușor de montat. Modelele pe care le putem cumpăra azi diferă mult ca textură, materiale și dispunere. Iată cele mai populare tipuri de jaluzele pe care le alegem pentru a ne proteja de soare, de lumină, dar și pentru a ne proteja intimitatea casei.

Tipuri de jaluzele în funcție de material

Jaluzelele din aluminiu au o rezistență foarte mare la căldura soarelui, au un aspect estetic deosebit și reușesc să mențină umbra și răcoarea în camere pe timpul verii.

Jaluzelele din PVC sunt mai ieftine decât cele din aluminiu, sunt folosite adesea pentru jaluzelele acționate manual și sunt foarte rezistente la umezeală și căldură.

Jaluzelele din materiale textile pe bază de poliester sunt ușor de curățat, sunt mai elegante și țin departe razele soarelui. Multe dintre ele pot fi spălate cu apă fierbinte la duș fără să se decoloreze.

Jaluzelele din materiale textile foarte elegante sunt cele din mătase naturală, din jaquard sau din fibră de sticlă.

Tipuri de jaluzele în funcție de dispunere

Jaluzelele orizontale sunt de obicei realizate de lamele subțiri și flexibile din aluminiu sau din PVC. Acestea sunt cele mai folosite pentru ferestrele mici din dormitoare, bucătării sau balcoane.

Jaluzelele verticale sunt considerate mult mai elegante, sunt realizate din PVC sau poliester și se curăță ușor. Acestea sunt recomandate pentru ferestre înalte și mari, pentru camere spațioase și largi.

Cum se curăță jaluzelele în funcție de material

Cum se curăță jaluzelele din aluminiu

Cum se curăță jaluzelele în funcție de model și de material

Acestea sunt cele mai rezistente la soare și mențin răcoarea în casă. Jaluzelele din aluminiu pot fi curățate direct la fereastră folosind mai întâi un aspirator, care adună cea mai mare parte din praf, și apoi lavete moi îmbibate cu soluție din apă și lichid pentru geamuri.

Jaluzelele se închid, astfel încât lamelele să fie aliniate una sub alta și, cu ajutorul unei lavete umede, se șterge bine praful pe toată suprafața. Dacă stratul de praf este superficial, după ce aspiri jaluzelele este suficient să folosești un pămătuf moale, care adună praful de pe lamelele subțiri.

Pont!

Ai grijă să nu îndoi lamelele din aluminiu, deoarece nu mai revin la forma inițială.

Cum se curăță jaluzelele din PVC

PVC-ul este un material ușor de curățat cu aspiratorul. Folosește peria cea mai mică și moale cu care este dotat aspiratorul și aspiră bine praful de pe lamelele din PVC.

De asemenea, praful poate fi curățat și cu un pămătuf moale sau cu o pensulă cu care îndepărtezi praful acolo unde nu a ajuns peria aspiratorului.

Cum se curăță jaluzelele din materiale textile

Cum se curăță jaluzelele în funcție de model și de material

Fie că sunt mai flexibile sau mai rigide, jaluzelele din materiale textile absorb cel mai mult praf. De aceea, după ce sunt bine aspirate, ele trebuie spălate la duș. Dar acest lucru este posibil doar pentru jaluzelele de mărimi mici sau medii, care încap în cadă.

Trebuie să le înmoi bine cu dușul cu apă fierbinte, apoi să le cureți cu un burete moale cu detergent lichid. Jaluzelele trebuie spălate de praf pe ambele părți.

După ce le cureți bine, se lasă la scurs și se montează la ferestre, chiar dacă mai sunt ușor umede.

Cum se curăță jaluzelele orizontale

Cum se curăță jaluzelele în funcție de model și de material
Un clește pentru friptură învelit în lavete moi te poate ajuta să cureți lamelele una câte una

După ce le aspiri bine de praf pe ambele părți, jaluzelele orizontale pot fi curățate cu:

  • O lavetă umedă, înmuiată în soluție din apă caldă și detergent
  • Un burete moale și umed, înmuiat în apă caldă cu detergent lichid
  • O mănușă din material moale cu care poți curăța în același ambele fețe ale lamelelor.

Cum se curăță jaluzelele verticale

La fel ca și jaluzelele orizontale, și acestea se aspiră bine mai întâi folosind peria mică și moale din dotarea aspiratorului. După ce sunt bine aspirate, jaluzelele verticale pot fi curățate cu:

  • Un pămătuf moale, care absoarbe praful
  • O lavetă din microfibră uscată sau umedă
  • O mănușă moale din microfibră

Cât de des se curăță jaluzelele  

Frecvența cu care se curăță jaluzelele depinde foarte mult de praful și de poluarea din zona în care locuiești. Dacă locuința ta se află într-o zonă puțin poluată și este înconjurată de verdeață, atunci este suficient să cureți jaluzelele de două ori pe an, când faci curățenie generală de Paști sau de Crăciun.

În cazul în care locuiești într-un oraș aglomerat, lângă zone cu un trafic intens, ar fi bine să cureți jaluzelele de 3 – 4 ori pe an, deoarece acestea rețin o mare cantitate din praful care intră pe fereastră.

În măsura în care este posibil, în funcție de materialul lor, încearcă să speli jaluzelele cu apă și detergent măcar o dată pe an, iar în restul timpului să le aspiri periodic de praf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter