Cum se asezonează tigaia de fontă și cum se întreține să nu ruginească!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 04 ianuarie 2023, 15:42

Tigaia de fontă gătește preparate mult mai gustoase decât multe alte tigăi moderne din inox sau teflon. Chiar dacă este mai scumpă, tigaia de fontă de calitate este o investiție pe viață în orice bucătărie.

Cuprins

Tigaia de fontă este cea mai bună alegere să pregătești o friptură suculentă din ceafă de porc, legume gratinate sau omlete apetisante. Preparatele gătite în fontă capătă un gust și o aromă deosebită, așa cum erau pe vremuri tocănițele și fripturile prăjite la ceaun.  

Vasele din fontă de bună calitate sunt rezistente, nu se sparg, nu se zgârie, nu își schimbă aspectul, dar sunt mai pretențioase pentru că trebuie întreținute și asezonate periodic cu ulei.

Fonta ruginește imediat, dacă nu este bine curățată, uscată și unsă cu grăsime după fiecare utilizare. Chiar dacă necesită mai multă grijă, tigaia de fontă este o investiție bună, pe care o poți lăsa moștenire și nepoților pasionați de bucătărie. Orice gurmand care se respectă are în dotare și vase de fontă, alături de vase mult mai moderne din sticlă sau inox.

Ce avantaje are în bucătărie tigaia de fontă

Cum se asezonează tigaia de fontă și cum se întreține să nu ruginească!
Fripturile sunt mai gustoase prăjite în tigaia de fontă

Fonta este un aliaj de fier și carbon, în care procentul de carbon este cuprins între 2,14 și, 4,5%. Datorită carbonului, fonta are culoarea neagră și mată și o textură ușor poroasă. Acest aliaj a fost descoperit în China în secolul al VI-lea, iar secretul lui a ajuns în Europa abia în secolul al XIV-lea.

Folosită inițial în industria grea, fonta a căpătat tot mai multe utilizări practice datorită faptului că este un bun conducător de căldură. Tigaia, grătarul sau ceaunul din fontă de bună calitate distribuie uniform căldura, iar alimentele se gătesc rapid și uniform.

Vasele din fontă sunt considerate sigure pentru consum, deoarece nu emană substanțe nocive la temperaturi ridicate, spre deosebire de vasele care conțin diverse aliaje cu nichel, aluminiu sau plumb.

În plus, vasele din fontă sunt foarte rezistente, nu se sparg, nu se zgârie, durează o viață, dar trebuie să știi să le întreții corect.  

Cum alegi o tigaie din fontă de bună calitate

Tigăile din fontă sunt foarte apreciate, sunt puțin mai scumpe, dar merită să ai una în bucătărie. Atenție mare atunci când vrei să cumperi primul tău vas din fontă. În comerț, există multe vase contrafăcute, care au aspect de fontă, dar nu conțin aliajul corect dintre carbon și fier.

Așadar, iată câteva criterii să alegi o tigaie de fontă de calitate:

  • Culoarea ei trebuie să fie de un negru profund, precum grafitul și trebuie să aibă aspect mat, ușor poros
  • Fonta este foarte grea: compară mai multe tigăi de fontă la raft și vezi cât de grele sunt fiecare;
  • Citește cu atenție eticheta, să fie un produs certificat și să menționeze procentul de carbon folosit în aliaj;

Nu confunda fonta cu aliaje pe bază de aluminiu, care sunt mai ușoare. Vasele din fontă sunt grele și au pereții mai groși decât înlocuitorii lor. Verifică proveniența lor și calitatea înainte de a le cumpăra!

Cum se asezonează tigaia de fontă la prima folosire

După ce ai cumpărat prima tigaie de fontă sau un grătar de fontă, trebuie spălate foarte bine cu apă caldă, fără detergent!

Mare atenție! Nu uita! În vasele de fontă nu se folosește niciodată detergent.

Tigaia de fontă se curăță cu apă caldă, sare și lămâie. Apoi se șterge bine cu șervețele de hârtie, să nu rămână niciun strop de apă pentru că ruginește foarte repede, de pe o zi pe alta.

Apoi se unge tigaia cu mult ulei, de preferat ulei de măsline care este mai dens și are un punct de ardere mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui. Bucătarii cu experiență folosesc la prima ardere ulei de in, care lasă o peliculă impecabilă la suprafața vasului. Ei lasă tigaia în cuptor cel puțin o oră, să pătrundă bine uleiul în toți porii.

Pune tigaia în cuptor sau pe flacăra aragazului și las-o să se încingă bine și să absoarbă uleiul timp ce minimum 15 minute. Cu cât stă mai mult pe foc, cu atât mai bine. O jumătate de oră ar fi ideal.

La final, oprește focul, așteaptă ca tigaia să se mai răcorească și șterge surplusul de ulei cu șervețele de hârtie. Astfel, tigaia ta este gata pentru prima friptură și nu mai există riscul să ruginească sau să lipească alimentele.

Asezonarea și arderea tigăii în cuptor se face periodic, de 2 – 3 ori pe an, atunci când observi că alimentele încep să se lipească de tigaie.

Cum se curăță corect vasele din fontă

Cum se asezonează tigaia de fontă și cum se întreține să nu ruginească!
Sarea grunjoasă, excelentă să cureți urmele de arsură din tigaie

Fonta se spală doar cu apă fierbinte, sare și lămâie, adică soluții naturale, cât mai simple și sigure pentru consum. De ce? Deoarece fonta este poroasă, iar detergenții de vase sau prafurile de curățat intră în pori și ajung în mâncarea ta.

Ține minte că fonta nu se curăță niciodată cu detergent, tix sau alte produse abrazive.

Tigaia de fontă se lasă la înmuiat în apă fierbinte 20 – 30 de minute, se presară cu sare și se curăță bine cu un burete aspru, curat, în care nu ai mai turnat niciodată detergent de vase.

Dacă tigaia a fost asezonată corect și bine arsă cu ulei în cuptor, nu vor rămâne alimente lipite de pereții ei. Fonta se curăță foarte ușor doar cu apă și sare sau cu apă și lămâie.

Dar, după fiecare spălare, trebuie unsă bine cu ulei și ținută pe flacăra aragazului câteva minute, să se îmbibe uleiul în porii metalului.

Ține cont de faptul că este interzis să pui alimente foarte reci sau congelate în tigaia de fontă încinsă. Spre exemplu, nu poți pune legume congelate direct în tigaia fierbinte din fontă, așa cum le pui într-o tigaie de teflon sau în tava de sticlă. Diferența mare de temperatură poate provoca mici fisuri în fontă care se agravează cu timpul.

Ce alimente nu se gătesc niciodată în vase de fontă

Vasele din fontă sunt puțin mai pretențioase. Trebuie curățate cu grijă și mereu unse cu ulei. De aceea, ele nu pot fi folosite pentru alimente care atacă fonta și provoacă apariția ruginei.

Preparatele cu sos de roșii

Acidul din sosul de roșii va deteriora suprafața fontei, iar preparatele pot căpăta un gust ușor metalic. Nu prăji niciodată în tigaia din fontă carne tocată cu sos de roșii, legume cu sos de roșii, spaghete sau orice alt preparat care conține roșii.

Vinul strică gustul, dacă îl folosești în tigaia de fontă

Dacă vrei să stropești friptura cu vin când o prăjești sau dacă a stat într-o marinată cu vin și oțet, nu folosi tigaia din fontă! Fiind acid, vinul va interacționa cu fonta și carnea ca căpăta un gust metalic.

Deserturi și aluaturi dulci

Teoretic, numeroase plăcinte și tarte cu aluaturi crocante ies delicioase în tigaia din fontă. Dar ține cont că fonta absoarbe aroma de ceapă, de usturoi și de condimente iuți de la celelalte preparate, iar aceste arome tari vor ajunge în desertul tău aromat, ceea ce nu va fi deloc plăcut. Poți găti doar plăcinte cu umpluturi sărate.

Carnea delicată de pește se face mai bine la inox

Nu folosi tigaia din fontă pentru pește. Carnea fină și cu foarte puțină grăsime se poate lipi de tigaie și îi va strica rostul. Pentru tigaia din fontă sunt indicate fripturile suculente, cu mai multă grăsime precum cele din porc sau pasăre.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter