Cum să faci ketchup acasă. Rețete pentru ketchup dulce și picant

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 23 decembrie 2022, 11:48

Profită de roșiile bine coapte vara și învață cum să faci ketchup acasă pentru fripturile delicioase de iarnă. Vei găsi mai jos cele mai bune trucuri pentru a obține un ketchup cremos și consistent, aromat, dulce sau picant.

Cuprins

Uimitor cum un sos de pește murat a devenit un sos de roșii delicios, care a cucerit întreaga lume! Iar azi poți învăța cum să faci ketchup acasă, mult mai aromat și savuros decât cel din comerț. Și nici nu este greu!

Sosul de ketchup – origini chinezești

Cuvântul ketchup, care ne duce imediat cu gândul la un hamburger american delicios, provine din termenul chinezesc ”ketsiap” care însemna de fapt un sos din carne de pește murată, fiartă cu diverse ierburi și condimente. El era făcut la fel ca sosul de soia, prin fermentare, și era folosit adesea pentru a conserva mai bine peștele și fructele de mare.

Marinarii britanici apreciau mult acest tip de sos chinezesc, au preluat rețeta originală și au adus-o în Anglia pe la sfârșitul anilor 1690. Din cauza faptului că nu puteau folosi peștele murat așa cum îl preparau chinezii, ei l-au înlocuit cu anșoa și stridii.

Datorită imigranților, sosul străbate oceanul în America, unde capătă noi ingrediente. Pe noul continent, peștele sau stridiile sunt mai scumpe, astfel că autoarea de cărți de bucate Sarah Hale recomandă să fie folosite nucile, alunele sau chiar legumele autohtone precum roșiile.

Portughezii și italienii au transformat sosul de pește într-un sos picant și iute de tomate, iar prima rețetă a fost publicată în America în anul 1812, conținând pulpă de roșii, condimente și alcool tare drept conservant. În 1869, apare sosul de ketchup Heinz care adaugă oțet pentru coagulare și conservare, în loc de alcool.

Ce roșii să folosești pentru ketchup

Grămadă de roșii

Dacă vrei să faci ketchup acasă este recomandat să folosești roșii cât mai bine coapte, roșii de grădină, cu pulpa dulce și tare. Cu cât sunt roșiile mai cărnoase, cu atât este mai ușor să obții un ketchup cremos și consistent.

Sunt recomandate roșiile prunișoare, care au mai puțină apă, sau roșiile românești inimă de bou. Pentru dulceață poți adăuga roșii cherry cât mai puțin suculente.

Alte legume care dau savoare și aromă

Pasta de roșii este ingredientul principal, dar aroma unui kecthup delicios este dată și de alte legume sau de condimente.  

Pentru un ketchup făcut acasă trebuie să mai folosești:

  • Ardei capia copți
  • Ceapă
  • Țelină
  • Usturoi

Lista de condimente folosite pentru acest sos este complexă, unele pot fi ocolite, dar dacă le folosești așa cum recomandă rețeta ele dau gustul atât de bun al unui ketchup delicios:

  • Busuioc
  • Cimbru
  • Ghimbir
  • Ardei iute
  • Piper
  • Coriandru – opțional
  • Sare

Cum să faci ketchup acasă – preparare pas cu pas

Ingrediente pentru rețeta clasică

  • 3 kg roșii
  • 1,5 kg ardei capia roșu
  • 500 g ceapă tocată
  • 300 g rădăcină de țelină rasă
  • 6 căței de usturoi
  • 1 linguriță busuioc tocat
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță ghimbir mărunțit
  • ½ linguriță ardei iute tocat fin
  • 2 lingurițe sare
  • 2 lingurițe piper măcinat
  • 50 gr zahăr brun
  • 50 ml oțet balsamic

Mod de preparare

Cum să faci ketchup acasă. Rețete pentru ketchup dulce și picant

Iată cum să faci ketchup acasă: roșiile se curăță de coajă și se dau prin mașină pentru a separa toate semințele. Se pun într-o strecurătoare mare să se scurgă o parte din zeamă, apoi se mixează să devină un bulion fin. Zeama scursă se păstrează într-o cană și se folosește mai târziu.

Ardeii capia se coc pe grătar, se curăță de coajă și se mizeaxă foarte fin.

Ceapa și țelina tocată se călesc rapid în ulei până devin aurii. Se adaugă usturoiul și se călesc câteva minute. Apoi se adaugă toate celelalte condimente și pasta de ardei copți.

Se lasă sosul să fiarbă câteva minute și se adaugă roșiile scurse de zeamă.

Se fierbe totul la foc mic până când sosul începe să se îngroașe. Se adaugă zahărul brun, apoi oțetul balsamic datorită căruia sosul de ketchup capătă o culoare mai închisă.

3 trucuri importante pentru consistență

Sosul de ketchup se folosește adesea și în sandviciuri, inclusiv în sandviciurile reci de vară, astfel că el nu trebuie să curgă. Pentru a obține consistența cremoasă pe care o are un ketchup din comerț, poți încerca următoarele trucuri:

  1. Înlocuiește roșiile cu o pastă de roșii de calitate, cu o consistență mai solidă.
  2. Folosește zeama de la roșii în care adaugi amidon din porumb (3 linguri), omogenizezi bine și apoi adaugi amestecul în sos pentru a-l face mai gros.
  3. Folosește o ceașcă de bulion de roșii în care adaugi trei linguri de făină, omogenizezi bine și adaugi în sos pentru consistență.

Cum să faci ketchup acasă picant

La rețeta de mai sus adaugă fulgi de chilly și o cantitate dublă de piper, în funcție de gust.

Condimentele picante pot fi adăugate la jumătatea timpului de preparare sau după ce a fiert bine sosul cu oțet, înainte să adaugi agenții de îngroșare precum amidonul din porumb.

Gustă de fiecare dată, să fii sigură că ai obținut aroma picantă dorită, și adaugă fulgii de chilly treptat, câte o jumătate de linguriță în sosul fierbinte.

Cum se conservă sosul de ketchup pentru iarnă

Cum să faci ketchup acasă. Rețete pentru ketchup dulce și picant

Sosul de ketchup fierbinte trebuie turnat în sticle sau borcane la cel mult o jumătate de oră după ce ai stins focul.

Folosește borcane și capace sterilizate pe care le pui pe o tavă din metal, să nu se spargă în contact cu sosul fierbinte.

Se umplu borcanele cu ketchup, se înfiletează capacele și apoi se fierb la bain marie timp de 40 de minute după ce începe conținutul să clocotească.

Se lasă să se răcorească treptat, învelite în prosoape de bumbac, apoi se păstrează în cămară la rece.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter