Ce este smirna și pentru ce se folosește rășina binefăcătoare!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 18 noiembrie 2022, 15:50

Smirna este unul dintre cele mai bune leacuri vechi, puternic parfumat, pe care îl putem găsi deopotrivă în biserici, la farmacii și în magazinele naturiste. Cristalele sau uleiul de smirnă sunt folosite din vremurile biblice pentru tămăduirea sufletului și a trupului.

Cuprins

Smirna este menționată foarte des în Biblie și constituie unul dintre ingredientele de bază din ritualurile bisericești. Datorită parfumului ei puternic, proprietățile smirnei au fost descoperite din vremuri timpurii.

Smirna era folosită pentru fumigații în temple, dar și pentru alinarea unor dureri sau vindecarea unor boli de plămâni, pentru calmarea frisoanelor, a iritațiilor și a durerilor de cap. Toate aceste proprietăți cunoscute din vechime au fost studiate și confirmate pe cale științifică. În plus, există azi studii grăitoare despre capacitatea fenomenală a smirnei de a combate celulele canceroase. Un adevărat dar divin al naturii!

Ce este smirna și cum o recunoști

Ce este smirna și pentru ce se folosește rășina binefăcătoare!
pentru recoltarea rășinei de smirnă, se fac incizii adânci în scoarța arbuștilor

Smirna este o rășină care se extrage din seva unui arbore pitic, denumit Commiphora Myrrha, cu frunze ceruite și țepi lungi. Arbustul cu seva frumos mirositoare crește doar în câteva regiuni restrânse și aride din Kenya, Oman, Etiopia, Somalia și Arabia Saudită. Din această cauză, smirna naturală este destul de rară și mult mai scumpă decât tămâia.

Răşina acestui arbore are aspectul unui suc vâscos, de culoarea ambrei, care se întăreşte în timp, căpătând consistență de gumă și culoare galben-roșiatică. Bulgărașii de smirnă pot fi dizolvați cu alcool pentru a fi folosiți în industria farmaceutică și cosmetică. Se fac diverse unguente și uleiuri volatile pe bază de smirnă folosite nu doar pentru parfumul lor, ci și pentru proprietățile terapeutice.

Calitatea smirnei ţine de culoarea, puritatea şi aroma răşinei. Bucăţile de smirnă roșiatice aurii sunt considerate cele mai parfumate. Cunoscătorii spun că cea mai bună smirnă se colectează din scoarţa arbuştilor din Oman.



Smirnă sau tămâie? Cum le deosebești și cât de naturale sunt!

Ce este smirna și pentru ce se folosește rășina binefăcătoare!
De sus în jos: bulgărași de smirnă, de aur și de tămâie. Pe vremuri, smirna era la fel de scumpă precum aurul!

Smirna și tămâia au cam același aspect, iar pentru consumatorul de rând nu există mari diferențe între ele. Ambele rășini cristalizează sub formă de bulgărași și au un parfum pătrunzător. Cunoscătorii spun că smirna adevărată este mai parfumată și mai delicată decât tămâia. Dar ambele au un efect de purificare și calmare.

Trebuie să ținem cont de faptul că smirna și tămâia adevărate, naturale, sunt tot mai rare. Arborii din care se extrag aceste rășini sunt pe cale de dispariție, iar naturaliștii atrag atenția că deja 90% din ei au dispărut. Atât Commiphora Myrrha, cât și Boswellia sacra (din care se extrage tămâia), sunt foarte greu de cultivat în condiții controlate, iar înmulțirea lor pe cale naturală este periclitată de schimbările de climă și ariditatea accentuată din regiunile lor de baștină.

Din aceste cauze, smirna naturală este tot mai rară, iar în biserici se găsește spre vânzare, în loc de smirnă și tămâie, rășină de brad cristalizată și impregnată cu parfumuri sintetice care seamănă întrucâtva cu aroma naturală de smirnă.  

Atenție! Smirna falsificată și fumul pe care îl degajă poate fi toxică!

Cum se folosește smirna

Smirna poate fi cumpărată sub formă de mici bulgărași cristalizați care se folosesc pentru fumigații terapeutice sau pentru ritualurile religioase. Este foarte important să o cumperi din surse sigure, de la un producător licențiat, care menționează sursa naturală.

Un singur bulgăraș de smirnă, oricât ar fi de mic, dacă este pus pe un cărbune încins, emană un fum bogat în uleiuri volatile și foarte parfumat. Smirna nu trebuie să ia foc, ci să ardă mocnit pentru a elibera fumul binefăcător.

Pe lângă forma cristalizată, există smirnă și sub formă de suspensie în ulei. Uleiul de smirnă este și el folosit pentru diverse afecțiuni și dureri, dar și pentru aromoterapie, relaxare și purificare.  

Smirna. Proprietăți curative

Ce este smirna și pentru ce se folosește rășina binefăcătoare!
bulgărași de smirnă naturală

Smirna naturală cristalizată are un gust amărui și ușor acid și consistență gumată. Ea se folosește din cele mai vechi timpuri pentru diverse afecțiuni dintre care multe au fost confirmate de studiile științifice.

Efectele terapeutice

  • Antiinflamator
  • Antibacterian
  • Expectorant
  • Antifungic
  • Emolient
  • Calmant
  • Tonic
  • Revitalizant.

Beneficiile smirnei:

  • Stimulează digestia și producția de acid gastric
  • Tratează diareea și durerile abominale
  • Combate lipsa apetitului
  • Tratează hemoroizii
  • Ajută și vindecarea bolilor cu transmitere sexuală
  • Ameliorează durerile artritei
  • Ameliorează durerile de gât, bronșita și simptomele neplăcute ale gripei

Beneficiile uleiului de smirnă:

  • Tratează iritațiile și inflamațiile minore
  • Vindecă rănile superficiale ale pielii
  • Combate infecțiile fungice
  • Tratează eczemele
  • Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, dacă folosești câteva picături de ulei de smirnă în uleiul tău natural pentru masaj
  • Combate înmulțirea celulelor canceroase în special în cazul cancerelor ginecologice, de piele și de sân).

Pentru uz intern, folosește produse avizate de Ministerul Sănătății, conform indicațiilor din prospect sau conform indicațiilor medicului curant.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter