Cartoful dulce. Ce beneficii și ce proprietăți are!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 23 ianuarie 2023, 12:57

Cartoful dulce începe să fie tot mai apreciat și în bucătăria românească pentru textura lui cremoasă și pentru savoarea dulceagă. Este o legumă complexă, cu multe beneficii pentru sănătate și totodată sățioasă.

Cuprins

Cartoful dulce este o legumă delicioasă, care poate fi preparată în tot felul de variante sățioase și gustoase. Cartofii dulci sunt excelenți copți la cuptor cu tot felul de condimente ușor picante, constituie o garnitură excelentă lângă fripturi și brânzeturi, pot fi incluși în diverse salate de legume sau pot fi consumați în supe și piureuri.

Spre deosebire de cartofii albi sau roșii, cartoful dulce este considerat mai sănătos. El conține un procent mai scăzut de calorii și carbohidrați, chiar dacă are mai multe glucide. Zahărul din acești cartofi este ușor de asimilat de către persoanele active, care nu suferă de boli de nutriție sau diabet.

Cartoful dulce: origine și cultivare

Cartoful dulce. Ce beneficii și ce proprietăți are!

Acești cartofi lungi, originari din America Centrală, ca și frații lor albi sau roz, au diverse culori, de la galbeni, portocalii, roșii, mov sau chiar maronii. Metoda de cultivare nu este una ușoară, iar gustul lor savuros face ca acești cartofi să se vândă la un preț mai mare decât cartofii obișnuiți.

Numele științific al plantei este Ipomoeae Batatas de unde le vine și numele de batate pe care îl poartă în unele state americane.

Sunt peste 400 de soiuri de cartofi dulci de diverse culori, iar florile lor seamănă cu zorelele și pot avea și ele culori variate de la albe, roz, violete, la flori roșcate. Datorită florilor frumoase, cartofii dulci sunt cultivați drept plante ornamentale, nu doar pentru consum.

Procesul de cultivare este mai dificil decât la cartofii albi și necesită multă răbdare. Tuberculii selecționați cu grijă se pun în apă pe jumătate. Ei dezvoltă rădăcini și plante noi în decurs de o lună. Lăstarii se taie și se pun iar în apă până când dezvoltă propriile rădăcini și abia apoi se plantează în pământ unde se vor dezvolta tuberculii de cartofi.

Proprietățile cartofilor dulci și nutrienții esențiali

Cartoful dulce este foarte bogat în betacaroten. Culoarea lui gălbuie roșcată trădează prezența betacarotenului, cunoscut și drept vitamina A. Doar 100 de grame de cartofi dulci copți sau piure asigură de trei ori necesarul zilnic de vitamina A.

Cartofii dulci mai conțin:

  • Fibre dietetice, ușor de digerat, care asigură un tranzit intestinal ușor;
  • Carbohidrați complecși care ajută la o mai bună asimilare a glucidelor din celelalte alimente;
  • Vitamina C care asigură asimilarea de săruri minerale;
  • Vitamina B1 esențială pentru dezvoltarea celulară și energia organismului;
  • Nicacina sau acidul nicotinic importantă pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge și încetinește procesele de îmbătrânire;
  • Riboflavina esențială pentru formarea anticorpilor, pentru celulele roșii ale sângelui și pentru celulele epidermei.
  • Săruri minerale de mangan, potasiu, magneziu, calciu și fier;
  • Diverse substanțe fitochimice: polifenol, licopen, antocianine, luteină, zeaxantină, catechine, defensină, acid cafeic.

Cartoful dulce. Beneficii pentru organism și sănătate

cartofi dulci

Cartofii dulci pot fi gătiți cu tot cu coajă dacă sunt spălați foarte bine și dacă avem certitudinea că provin din culturi organice. În cazul în care nu este menționat acest lucru pe etichetă, este bine să îi curățăm de coajă deoarece sunt tratați cu pesticide.

Coaja cartofilor dulci este și ea foarte bogată în săruri minerale și nutrienți activi pentru organism, fiind delicioasă dacă sunt gătiți la cuptor.

Cartofii dulci, buni pentru digestie

Bogați în fibre, cartofii dulci sunt recomandați celor care au probleme cu stomacul, celor care suferă de constipație sau de flatulență. Pulpa cartofilor dulci, gătită la cuptor sau pe grătar, ajută digestia și reduce senzația de balonare.

Legume excelente pentru memorie

Colina din cartofii dulci îmbunătățește procesele cognitive, memoria de lungă durată și combate stările de anxietate și insomnia. Pe de altă parte, colina ajută și sistemul muscular.

Ajută inima și previne afecțiunile cardiovasculare

Cu un conținut semnificativ de potasiu, fier și magneziu, cartoful dulce este o legumă bună pentru inimă, pentru activitatea ritmică a cordului și previne apariția de boli cardiovasculare. Aceste săruri minerale reglează tensiunea arterială și pot preveni apariția unui atac de cord la vârste tinere.

Ajută mușchii să funcționeze optim

Pentru o persoană activă, cartofii dulci bogați în potasiu sunt buni să protejeze mușchii și să ajute la o mai bună elasticitate și rezistență a acestora. Potasiul previne eventualele inflamații și rupturi musculare.

Menține pielea tânără

Cartofii dulci conțin un procent mare de betacaroten, o vitamină esențială pentru tinerețea și elasticitatea pielii. Tot betacarotenul protejează pielea de razele ultraviolete care provoacă arsuri în profunzime, care îmbătrânesc tenul și pot favoriza apariția cancerului.   
foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter