Andivele, cum se consumă și ce beneficii au pentru sănătate

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 13:13

Andivele amărui sunt considerate adevărate delicatese de către șefii bucătari, dar și de către persoanele care țin la silueta lor și mănâncă foarte sănătos. Andivele au beneficii mari pentru organism și sunt recomandate îndeosebi femeilor pentru concentrația mare de vitamina K și de fier.

Cuprins

Andivele sunt legume sub forma unui ciorchine de frunze alb-gălbui, cu gust amar. Din cauza acestui gust, multe gospodine le ocolesc și se feresc să le consume crude. Cu toate acestea, gustul lor poate fi ”îndulcit” ușor în diverse preparate delicioase.

Andivele, legume obținute din cicoare

Andivele, cum se consumă și ce beneficii au pentru sănătate
Așa arată frunzele mature de andive

Numite adesea cicoare de grădină sau andive blegiene, andivele sunt plante amărui care fac parte din aceeași familie cu cicoarea.

Planta de cicoare, denumită științific Cichorum inthybus, cunoscută încă din Antichitate pentru tratarea bolilor hepatice și biliare, este folosită deopotrivă pentru rădăcina ei amară și pentru frunzele fragede.

Rădăcina de cicoare, deshidratată, coaptă și măcinată, se folosește din cele mai vechi timpuri pentru a face un soi de cafea fără cofeină, benefică pentru ficat și rinichi. Dar consumul frunzelor a devenit popular abia în secolul al XIX-lea. În anul 1830, cultivatorii de cicoare din Belgia au descoperit că mugurii de frunze tinere sunt gustoși, au o aromă distinctă și un gust amărui delicat, foarte potrivit pentru anumite salate de crudități. Așa a început cultivarea andivelor.

Delicatese crescute la întuneric

Andivele, cum se consumă și ce beneficii au pentru sănătate
Așa arată mugurii de andive crescuți la întuneric, fără clorofilă

Rădăcinile de cicoare se cultivă în sere subterane, la întuneric, iar mugurii de frunze, lipsiți de clorofilă, se recoltează înainte de a se dezvolta complet. Andivele cărnoase și suculente sunt imediat împachetate în folie și ținute la rece, în spații întunecoase.

Mugurii sau păpușile de andive, așa cum le numesc cultivatorii, sunt mai puțin amare în faza în care sunt albe-gălbui. Frunzele complet dezvoltate și verzi sunt crețe și foarte amare, se pot consuma în salate, dar sunt mult mai puțin populare decât mugurii de frunze fragede.

Cei mai mari cultivatori de andive se găsesc acum în Belgia și Franța, unde aceste legume delicate sunt foarte apreciate pentru gustul lor, în pofida faptului că sunt destul de scumpe.

Pe piață se găsesc două tipuri de andive și anume:

  • Andivele albe denumite și andive belgiene, cu o formă alungită și frunze gălbui la vârfuri
  • Andivele roșii denumite și radicchio, cu o formă mai rotundă și frunze roșiatice la vârfuri.  

Cele mai importante valori nutriționale

Andivele, cum se consumă și ce beneficii au pentru sănătate
andive roșii și albe

Mugurii de andive sunt foarte apreciați pentru conținutul lor bogat în săruri minerale, folați și vitamina C. Andivele sunt o sursă foarte bună de fier, cupru și zinc și se numără printre puținele legume atât de bogate în fier. Se pare că andivele roșii sunt cele mai bune surse de fier care se asimilează ușor în organism, datorită concentrației mari de vitamina C.

Pe de altă parte, procentul semnificativ de vitamina K este foarte important pentru sănătatea femeilor, mai ales la menopauză, perioadă în care vitamina K previne demineralizarea oaselor. De asemenea, vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui.

Folații din andive au și ei un rol foarte important pentru sănătate, sunt anticancerigeni și protejează organismul de stresul oxidativ și procese inflamatorii.

Valori nutritive pentru 100 g andive

  • Calorii: 15
  • Carbohidrați: 3 gr
  • Proteine: 1 gr
  • Grăsimi: 0 gr
  • Fibre: 3 gr
  • Fier: 4% din Doza Zilnică Recomandată
  • Vitamina A: 58% din DZR
  • Vitamina K: 164% din DZR
  • Vitamina C: 10% din DZR
  • Folați: 30% din DZR
  • Zinc: 6% din DZR
  • Cupru: 9% din DZR

Andivele, beneficii majore pentru sănătate

Aceste legume amărui nu conțin grăsimi și zaharuri, în schimb sunt bogate în minerale, vitamine și antioxidanți. De asemenea, frunzele de andive sunt foarte bogate în apă și săruri care ajută la hidratarea completă a organismului.

Andivele sunt recomandate diabeticilor, persoanelor care au probleme cu rinichii, cu bila și cu ficatul. Gustul lor amărui și tonic stimulează pofta de mâncare și ajută procesul digestiv, dar nu sunt recomandate celor care suferă de gastrită sau ulcer.

Andivele sunt un bun vitaminizat și remineralizant în alimentația copiilor, a convalescenților, a gravidelor și a persoanelor mai în vârstă.

Datorită acțiunii tonice, diuretice, depurative, andivele sunt indicate în curele de slăbire, sunt benefice pentru ficat și vezica biliară, au proprietăți citostatice fiind recomandate în dietele bolnavilor de cancer.

Aceste legume sunt recomandate crude femeilor la menopauză datorită vitaminei K. Prin consumul regulat de andive, vitamina K previne demineralizarea osoasă și apariția osteoporozei timpurii.

Cum se folosesc andivele în bucătărie

Andivele, cum se consumă și ce beneficii au pentru sănătate
andive gatite la cuptor cu sunca si cascaval topit

Mugurii de andive sunt versatili și pot fi gătiți pe grătar, la cuptor, la aburi sau pur și simplu în stare crudă.

Frunzele cele mai fragede și dulci se pot folosi în salate de crudități sau drept suport pentru creme de brânză și de pește.

Andivele gătite la aburi sau pe grătar constituie o garnitură delicioasă alături de alte legume pentru pește, carne de pasăre sau de vită.

Andivele pot fi folosite în supe sau pot fi consumate cu diverse sosuri picante de roșii, maioneze, vinegrete sau sosuri pe bază de lămâie sau de smântână.

Combinate cu nuci și alune coapte, stropite cu ulei de nuci sau ulei de măsline, mugurii de andive constituie o gustare foarte sănătoasă și sățioasă.

Combinațiile de andive cu brânzeturi și smântână sunt delicioase și sunt apreciate chiar și de cei mici.

Cum elimini gustul amărui din andive

Multe gospodine evită andivele din cauza gustului lor amărui. Cu toate acestea, există câteva trucuri simple pentru a face andivele mai ”dulci” și mai savuroase:

  • Înainte de toate, andivele se gustă și dacă par foarte amare, se taie în jumătăți și de îndepărtează cotorul; frunzele se țin în apă rece cu puțin oțet apoi se clătesc bine; oțetul elimină gustul amărui;
  • Frunzele fragede de andive devin mai puțin amare dacă sunt stropite cu lămâie și ulei de măsline.

Cum se aleg și cum se păstrează frunzele de andive

Andivele se găsesc în magazin pe rafturile frigorifice, împachetate individual în folie alimentară.

Trebuie să alegi andive cât mai proaspete, cu frunze ferme la atingere, cu o culoare alb-gălbuie frumoasă și curată, fără pete maronii. Andivele trebuie să fie proaspete pentru a te bucura de textura crocantă a frunzelor.

Acasă, andivele se păstrează la frigider, în lada pentru legume, îm ambalajul lor original. Se recomandă să se consume cel mult în termen de 3 zile de la cumpărare.

Când se gătesc, andivele se curăță de primele două frunze de la exterior, se taie pe jumătate și se elimină cotorul, doar dacă pare prea amar. Ele se pot găti și întregi, dacă au un gust ușor dulceag-amărui, pentru că la temperaturi ridicate aroma lor se mai îndulcește.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter