12 greșeli pe care le poți face la cuptorul cu microunde

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 04 ianuarie 2023, 15:41

Cuptorul cu microunde și-a dovedit eficiența și a căpătat un loc tot mai popular în bucătăriile noastre. Cu toate acestea, multe gospodine îl folosesc prea puțin sau chiar greșit. Cuptorul cu microunde poate fi mult mai util decât să faci floricele sau să încălzești mâncarea.

Cuprins

Citește cu atenție instrucțiunile pentru cuptorul cu microunde și cărticica lui de rețete și sfaturi. Vei descoperi o mulțime de întrebuințări pentru acest aparat versatil. Iar noi te ajutăm să eviți câteva greșeli pe care multe gospodine le fac atunci când folosesc cuptorul cu microunde.

Evită orice obiect de metal sau metalizat

Ține minte să nu pui niciodată în cuptor vase din metal și tacâmuri din metal, pentru că vor ieși scântei, și nici alimente ambalate ermetic în cutii sau pungi de plastic, fără să le perforezi înainte. Este indicat să folosești doar veselă concepută special pentru cuptorul cu microunde care nu pune în pericol funcționarea aparatului.

Gătește mai des legumele la microunde

Legumele de vară își păstrează mult mai bine vitaminele, dacă nu sunt prăjite sau fierte îndelung în apă. Dacă pregătești roșiile, ardeii sau vinetele la microunde, timp de câteva minute, vei obține o garnitură gustoasă pentru friptură și se vor păstra mult mai bine vitamina C și aminoacizii care combat cancerul. Roșiile și vinetele pot fi gătite la microunde feliate, curățate de coajă sau doar taiate în bucăți potrivite. Ardeii grași pot fi feliați. Cartofii noi, tăiați cubulețe sunt și ei foarte gustoși pregătiți la cuptorul cu microunde.

Folosește butonul de pauză

De câte ori ai pus pauză când încălzeai o caserolă cu paste sau o porție de legume cu carne? Folosește butonul de pauză atunci când încălzești cantități mai mari de alimente consistente și amestecă ușor în mâncare. Preparatul tău se va încălzi uniform, așa că nu ezita să pui pauză când este necesar.

Nu încălzi niciodată ouăle fierte

Oua fierte tari

Evită să încălzești ouăle fierte tari la microunde. Dacă, totuși, este necesar, ai grijă să le cureți de coajă și să le tai pe jumătate. Ouăle nu se încălzesc la microunde pentru că riscă să explodeze și te vei alege cu un miros greu de ouă în bucătărie și fărâme de ou prin tot cuptorul.

Ai grijă ce caserole folosești în cuptorul cu microunde

Cumpără veselă și caserole concepute special pentru cuptorul cu microunde, realizate din materiale care nu sunt afectate de căldura cuptorului. Nu folosi orice caserolă din plastic și în niciun caz caserole ieftine. Acestea conțin bisfenol și alte substanțe care, la temperaturi mari, ajung să fie toxice pentru organism, inclusiv cancerigene.

Folosește microundele să cureți mai repede usturoiul

Nu te mai chinui să cureți coaja albă de usturoi cu mâna sau cuțitul. Încălzește cățeii de usturoi timp de 20 de secunde la microunde și coaja se va curăța imediat și foarte ușor între degete. Ai grijă doar să aștepți câteva minute să se răcească usturoiul după ce ai oprit aparatul.

Folosește un capac special pentru alimente

12 greșeli pe care le poți face la cuptorul cu microunde
Cele mai bune capace pentru microunde sunt cele perforate

Evită să pui la microunde o farfurie cu mâncare acoperită cu folie de plastic. Nu așa păstrezi cuptorul curat. Substanțele cancerigene din folia de plastic pot ajunge în mâncarea ta. În schimb, poți folosi capace special concepute pentru cuptorul cu microunde. Acestea sunt realizate din materiale rezistente, nu se topesc, sunt ușor de spălat și pot fi păstrate chiar în cuptor, fără să ocupe spațiu prin alte dulapuri.

Coace nuci și miez de floarea soarelui la microunde

Folosește microundele să coci miez de nucă, de floarea soarelui, arahide, migdale sau alune de pădure. Pune semințele și nucile curățate de coajă întotdeauna! Așază-le într-un singur strat pe tava cuptorului și coace în secvențe de câte 30 de minute până când capătă aroma și consistența dorită.

Pregătește cremă caramel

Nici nu știai cât de simplu este să faci cremă caramel pentru prăjituri și pentru înghețată folosind cuptorul cu microunde. Pune lapte condensat într-un bol și pornește cuptorul la o treaptă medie, câte două minute. Amestecă din când în când până observi că a căpătat consistența și aroma cremelor caramel.

Decongelează carnea în vase de sticlă

12 greșeli pe care le poți face la cuptorul cu microunde

Scoate carnea din caserolele ei de plastic în care ai congelat-o. Evită să decongelezi carnea în tăvița de polistiren cu folia de plastic deasupra. Polistirenul este folosit doar pentru a păstra alimentele la rece, nu pentru a le încălzi în ele. La temperaturile ridicate din cuptor, polistirenul se topește, iar substanțele nocive din el ajung în carne. Este indicat să decongelezi carnea la microunde în vase din sticlă.

Evită să usuci șosete sau mănuși la microunde

Poate că ai văzut pe internet filmulețe haioase în care șosetele, ciorapii sau mănușile se usucă rapid în cuptorul cu microunde. Evită să încerci acest lucru! Nu este deloc igienic să pui în cuptorul dedicat alimentelor alte obiecte. Mai ales că acestea pot conține bucăți de metal (catarame) sau materiale care iau foc și se topesc.   

Curăță cuptorul săptămânal, chiar dacă pare curat

Dacă folosești capacul pentru alimente, cuptorul tău rămâne curat multă vreme… atât de multă vreme că uiți să îl mai cureți. Cu toate acestea, chiar dacă nu sunt pete evidente de sos și grăsime, cuptorul cu microunde trebuie igienizat săptămânal. Folosește o lavetă sau un burete moale și detergent de vase cu apă caldă. Apoi curăță bine urmele de detergent cu apă caldă și cuptorul tău va fi ca nou. Curățat și igienizat periodic, vei avea un cuptor sigur pentru alimente și pentru sănătatea ta!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter