10 lucruri pe care le poți curăța cu oțet! Le folosești zi de zi!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 04 ianuarie 2023, 15:38

Oțetul este unul dintre cei mai buni dezinfectanți din casă. Află cât de multe lucruri poți curăța cu oțet și păstrează în cămară câteva sticle. De la blaturile din bucătărie, la cuptorul cu microunde și cada din baie, oțetul te ajută să scapi de bacterii și depuneri de piatră.

Cuprins

Oțetul sau acidul acetic poate fi folosit zilnic la igienizarea casei. Descoperă cât de multe lucruri pot curăța cu oțet, fără să mai dai banii pe tot felul de soluții dezinfectante și detartrante.

Oțetul alb, făcut din vin sau din mere fermentate, este preferat de mulți români pentru salatele de vară, pentru murăturile de iarnă și pentru ciorbele acre.

Dar trebuie să știi că oțetul este un bun dezinfectant, igienizant, decolorant, detartrant și degresant, care poate fi folosit la curățenie în mod frecvent. Dacă nu suporți mirosul înțepător, folosește uleiuri esențiale de lavandă sau portocale să dai un parfum mai plăcut casei tale.

Nu uita că oțetul pătează lemnul și piatra naturală, dar în rest poate fi folosit la curățenie pe orice suprafață. Iată cele mai frecvente utilizări pe care le are oțetul în casă.

1. Poți curăța cu oțet geamurile

Dacă vrei geamuri perfect curate fără mare efort, pregătește o soluție din apă caldă și oțet în raport de 3/2 și câteva picături de detergent lichid de vase. Cu această soluție spală geamurile folosind un burete sau o lavetă.

Geamurile tale vor fi la fel ca noi, fără urme de mizerie și praf. Oțetul degresează orice depunere de pe sticlă.

Nu uita că cel mai bun moment să speli geamurile de la exterior este dimineața, dacă nu bate soarele direct în ele să le usuce prea repede.

2. Curăță cuptorul ce microunde

10 lucruri pe care le poți curăța cu oțet! Le folosești zi de zi!

Pune apă și oțet în părți egale într-un bol adânc și pune-l în cuptorul cu microunde. Pornește cuptorul la o temperatură ridicată și lasă-l să funcționeze timp de 5 – 6 minute.

Aburii fierbinți cu oțet vor înmuia orice urmă de grăsime și depuneri de mâncare. După ce se oprește cuptorul cu microunde, scoate bolul cu grijă să nu te frigi și folosește un burete moale să cureți mizeria înmuiată. Urmele de sos, urmele de lapte sau de grăsime se vor curăța rapid, fără efort.

3. Curăță parchetul și gresia cu oțet

Cele mai multe produse din comerț destinate să cureți parchetul laminat sau gresia conțin tot felul de substanțe toxice și miros puternic. Dacă nu le suporți, încearcă o soluție absolut naturală și inofensivă, dar foarte eficientă. Combină 50% apă călduță, 50% oțet alb și adaugă zeama de la o lămâie sau ulei esențial de eucalipt/mentă/levănțică.

Curăță cu această soluție toate podelele din casă, parchetul laminat, parchetul natural și gresia sau linoleumul. Nu este recomandată pentru gresia din piatră naturală. Dar, în rest, poate fi folosită pentru orice tip de podea.

Oțetul dizolvă toate depunerile de praf, urmele uscate de noroi, urmele de grăsime din bucătărie și reziduurile de la alte soluții cu care ai mai spălat pe jos. Podelele tale vor fi curate și igienizate, iar casa va mirosi proaspăt.

4. Curăță cuptorul și plita aragazului

Păstrează la îndemână, în bucătărie, un recipient cu spray în care poți combina oțet cu apă. Pulverizează soluția în cuptor sau pe plită, așteaptă 10 minute, și curăță apoi cu un burete de vase și detergent lichid.

Oțetul înmoaie urmele de grăsime, iar cuptorul tău se va curăța mult mai repede. Folosește această metodă în fiecare săptămână, iar aragazul va rămâne curat și igienizat. Nu aștepta să se adune prea multă murdărie la interior și să apară urmele de grăsime arsă.

5. Igienizează chiuveta din bucătărie

Cu atât de multe resturi, grăsimi și sosuri care ajung în chiuvetă știm deja că trebuie curățată zilnic. Pulverizatorul cu apă și oțet este excelent și pentru chiuveta din bucătărie. Nu doar că va dizolva ușor grăsimea, dar va elimina bacterii periculoase precum E.coli care se pot aduna în chiuvetă de la carnea crudă sau de la o porție de lapte stricat.

Curățată periodic cu oțet, chiuveta va fi mereu igienizată, iar scurgerea nu se va bloca cu ulei și grăsime când speli o cratița în care ai făcut friptură.

6. Curăță ibricele și filtrul de cafea

10 lucruri pe care le poți curăța cu oțet! Le folosești zi de zi!

Depunerile de piatră din ibrice sau din cana aparatului pentru cafea par greu de curățat, dacă s-au tot adunat în straturi. Este suficient să pui oțet nediluat în ele, să le încălzești câteva minute și apoi să aștepți 20 – 30 de minute.

Oțetul dizolvă foarte ușor depunerile de săruri și calciu din apă. Ibricele sau cana de cafea vor arăta ca noi, fără să le zgârii cu vreun burete abraziv.

7. Curăță tocătorul de la robot

De multe ori, tocătorul se încarcă de tot felul de depuneri din legumele și fructele pe care le pasezi. Apar pete gălbui sau roșcate sau chiar depuneri de săruri, dacă nu este curățat la timp.

Lamele foarte ascuțite de la bază te împiedică să îl cureți prea bine cu buretele de vase. Mai bine îl lași la înmiat cu puțin oțet și apă caldă și apoi folosești o perie de vase să cureți bine pereții vasului.

8. Curăță tocătoarele pentru legume și carne

Știi deja că este bine să ai un tocător de lemn pentru legume și un tocător de plastic sau sticlă incasabilă pentru carne. Cu timpul, însă, tocătoarele se deteriorează, capătă crăpături și zgârieturi în care se adună mizeria și se înmulțesc bacteriile.

De aceea, este bine să le igienizezi săptămânal cu oțet. Pur și simplu toarnă oțet pe suprafața afectată, pulverizează și puțină zeamă de lămâie și apoi presară sare grunjoasă.

Așteaptă câteva minute și curăță bine cu un burete curat, fără detergent. Oțetul și sarea combat aproape toate tipurile de bacterii care s-ar putea înmulți pe tocătoarele din bucătărie.

9. Lustruiește paharele cu oțet

Este atât de neplăcut să vezi urme de grăsime sau amprente pe marginea paharelor, chiar dacă tu le-ai spălat bine! Dacă nu au fost bine degresate, folosește apă cu oțet, clătește-le bine și lasă-le să se scurgă. Paharele tale vor străluci ca noi!

10. Frigiderul și congelatorul se curăță cel mai bine cu oțet

Pericolul din frigiderul tău

Oțetul sau acidul acetic igienizează, îndepărtează urmele lăsate de mâncare, combate bacteriile și mirosurile grele.

Când vrei să cureți frigiderul sau congelator dezghețat, pulverizează apă rece cu oțet, așteaptă câteva minute și curăță cu un burete și puțin detergent de vase.

Dacă nu suporți mirosul de oțet, adaugă ulei esențial de citrice, mentă sau eucalipt.

Bonus: ce poți curăța cu oțet în baie

10 lucruri pe care le poți curăța cu oțet! Le folosești zi de zi!

Aproape totul! Depunerile de piatră și de săpun care se adună pe cada de baie sau pe chiuvetă sunt mult mai ușor de curățat, după ce se înmoaie bine cu oțet.

Para dușului se pune într-o cutie de plastic plină cu oțet și se lasă câteva ore să se înmoaie bine piatra. Va fi ca nouă după ce oțetul dizolvă depunerile de piatră.

Vasul de toaletă se curăță și se igienizează foarte bine cu oțet. Toarnă o cană mare de oțet nediluat în vas, apoi curăță bine cu peria.

Gresia și faianța vor fi mult mai strălucitoare, dacă folosești o soluție cu apă și oțet.

Perdeaua de la duș, care se înnegrește la margine, se pune la înmuiat într-un lighean cu apă și oțet și se curăță apoi cu o perie. Depunerile și bacteriile vor fi curățate fără efort!  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter