Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 26 ianuarie 2023, 15:18

Multe castele din România se pot lăuda cu o arhitectură deosebită, cu povești istorice și legende de neuitat. Cele mai frumoase castele din România au ajuns în topuri internaționale de prestigiu și au devenit o adevărată emblemă pentru istoria noastră.

Cuprins

Cele mai numeroase palate și castele din România se află în Transilvania, ridicate de nobilii maghiari. Dar cele mai mari și mai frumoase castele din România au fost ridicate de regii României și câțiva boieri de rang înalt care au modelat destinele țării.

Castele din România ridicate de Familia Regală

Castelul Peleș din Sinaia

locuri de vizitat în România Castelul Peleș
Castelul Peleș

Este emblematic pentru România și pentru istoria modernă a țării. Situat pe o culme muntoasă a orașului Sinaia, Castelul Peleș a fost construit de primul nostru rege, Carol I al României, și a fost reședința de vară a familiei regale până la instaurarea regimului comunist.

Castelul din Sinaia a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX și este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Castelul Peleș a adăpostit una dintre cele mai importante colecții de tablouri din Europa și o bogată colecție de arme, cu peste 4000 de piese europene și orientale, din secolele XIV-XVII.

Castelul Pelișor de la Sinaia

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești
Castelul Pelișor Sinaia

Aflat pe domeniul regal de la Sinaia, lângă faimosul Castel Peleș, Pelișorul a fost reședința intimă a Familiei Regale, unde poți vizita dormitoarele copiilor, camerele prințului Ferdinand și a reginei Maria, sala pentru cină, camera de aur sau cabinetul de lucru al reginei Maria.

Pelișorul are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria. 

Castelul Pelișor deține o valoroasă colecție de artă decorativă aparținând Art-Nouveau-ului, printre care lucrări ale unor artiști ca E. Galle, frații Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. O mențiune specială merită manuscrisul – pergament pictat realizat de Maria și dăruit lui Ferdinand în 1906. Arta plastică poate fi grupată sub genericul „Tinerimea artistică”, mișcare patronată de regină, ce reunea artiști români aflați la începutul carierei.  

Castelul Regal de la Săvârșin

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Castelul de află pe domeniul Casei Regale de la Săvârșin, din județul Arad, și a fost cumpărat de regele Mihai în anul 1943. Inițial, clădirea a aparținut unei familii de nobili maghiari, Forray, și a fost construită la mijlocul anilor 1600.

În timpul regimului comunist, castelul a fost vandalizat și jefuit, toate piesele de valoare ale Familiei Regale dispărând fără urmă. După retrocedarea lui, principesa Elisabeta s-a ocupat de renovarea și restaurarea castelului și a parcului dendrologic așa cum au fost în perioada regelui Mihai.  

Castele din România cu care ne mândrim

Castelul Sturdza din Miclăușeni

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Este unul dintre cele mai frumoase castele din România, aflat în satul Miclăușeni din județul Iași. Este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, la numai 20 km de orașul Roman. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015. Mitropolia a început renovarea castelului, dar lucrările sunt în desfășurare și acum.

Castelul are o istorie foarte bogată, care coboară până la anii 1400, în vremea vornicului Miclăș, de unde vine și numele moșiei. În perioada sa de glorie, castelul Sturdza a fost îngrijit de Ecaterina Cantacuzino și deținea valori impresionante.

Castelul adăpostea o colecție valoroasă de cărți și documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Cararra, argintărie, dar și piese arheologice, numismatice și epigrafice de mare valoare. Numai colecția de cărți număra 60.000 de exemplare, multe din ele fiind ediții princeps sau rarisime.

Castelul Bran de pe culoarul Rucăr-Bran

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești
Castelul Bran și panorama zonei

Ridicat pe o stâncă masivă, Castelul Bran străjuiește intrarea în culoarul Rucăr-Bran pe care se poate ajunge din Brașov spre inima Transilvaniei. De o parte și de alta, este păzit de munții Bucegi și Piatra Craiului, iar valea îngustă de la poalele castelului este de o frumusețe rară.

Castelul a fost ridicat de cavalerii teutoni, ulterior devenind o cetate cu rol de apărare și rol de vamă, consolidată de comunitatea sașilor din Transilvania. La Bran a locuit de multe ori Vlad Țepeș și mult mai târziu a devenit domeniu regal, castelul fiind dăruit de orașul Brașov Reginei Maria.

Palatul Cantacuzino din Bușteni

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești
Castelul Cantacuzino construit de Grigore Nababul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino a fost una dintre reședințele frumoase ridicate de prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis Nababul, prim ministru al României la începutul anilor 1900. Descendent din voievozi înrudiți cu împărați bizantini, Cantacuzino a avut ambiția de a ridica în zonele cheie din țară palate și castele care să îi poarte numele peste timp.

El a întemeiat, după Castelul Cantacuzino din Bușteni, Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care adăpostește în prezent Muzeul Național „George Enescu”, și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit „Micul Trianon”, în prezent în ruină.

Castelul din Bușteni este de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică. El a fost construit în 1911, în stil neoromânesc după planurile arhitectului Grigore Cerchez.

Castelul Țepeș din București

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”, îndeobște cunoscut sub denumirea Castelul Vlad Țepeș din București, este un edificiu ridicat în 1906 în Parcul Carol I. Clădirea reproduce la scară mai mică Cetatea Poenari, ridicată de domnul Vlad Țepeș la Cheia Argeșului.

Inițial, în turnul castelului, înalt de 23 de metri și cu un diametru de 9 metri, se afla montat un rezervor din fontă, cu o capacitate de 200 m³. Bazinul a fost turnat în atelierele lui Oscar Maller și s-a montat în interiorul turnului cetății. Bazinul de apă nu a funcționat însă niciodată. La vremea respectivă, castelul a fost destinat expunerii de obiecte de artă.

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Istoria castelului începe cu o cetate primită de nobilul Voicu de la regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, cetate pe care fiul lui Voicu, Iancu de Hunedoara, o transformă într-un adevărat castel fortificat. Lucrările încep la 1440, iar construcția semeață încă de pe atunci se putea compara cu alte edificii similare din Europa acelor vremuri.

Castelul Corvinilor este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.

Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri și săli noi, cu o galerie impresionantă și un nou donjon. Au mai fost construite Turnul buzduganelor și Bastionul alb care servea drept depozit de bucate.

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Construit în stilul renascentist-baroc, castelul este străjuit de patru turnuri masive și reprezintă una dintre cele mai frumoase fortificații din județul Alba. El se află în satul Cetatea de Baltă și poate fi vizitat în tururi ghidate organizate la ore fixe.

Castelul a fost construit între anii 1615 – 1624 de către cancelarul Transilvaniei, Miklos Bethlen și a rămas multă vreme în posesia urmașilor săi, până când a fost pierdut la un joc de cărți și a intrat în posesia familiei Haller.

În timpul comunismului a fost jefuit de podoabele și mobila veche și a fost transformat în cramă. După Revoluție, moștenitorii familiei Haller au reușit să îl revendice, iar ei l-au vândut patronului companiei Jidvei.

Castelul Banffy din Bonțida

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Cunoscut drept Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Banffy este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii construit la începuturile anilor 1600 este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic.

Castelul a fost distrus în repetate rânduri în timpul războaielor mondiale și în timpul regimului comunist. Copacii din parc au fost tăiați, multe ziduri s-au prăbușit, iar după Revoluție nu mai rămăsese decât o ruină nefericită. Cu sprijinul fondurilor internaționale, fundația Transilvania Trust s-a implicat în restaurarea castelului de odinioară care se află acum în posesia contesei Banffy Katalin. O parte din gloria de altădată i-a fost redată castelului care găzduiește adesea evenimente culturale și poate fi vizitat.

Castelul Karolyi din Carei

Cele mai interesante castele din România încărcate de istorie și povești

Construit în secolul al XV-lea de familia Karolyi, Castelul Karolyi a fost o adevărată pavăză împotriva atacurilor otomanilor în Transilvania. Istoria lui a adunat numeroase evenimente dramatice, atacuri, incendii, distrugeri și războaie. De multe ori a fost distrus parțial și apoi renovat. Iar de câteva ori a fost gazda unor capete regale precum prințul Josef de Habsburg sau regele Carol I.

În perioada comunistă, castelul emblematic pentru orașul Carei a găzduit mai multe instituții ale orașului, iar azi este amenajat drept muzeu.

Citeşte şi Palatul Versailles – curiozități și lucruri uimitoare despre acest simbol al Franței!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter