Cascade din România – cele mai frumoase și populare cascade din țara noastră

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 26 ianuarie 2023, 15:13

Zeci de cascade din România sunt vizitate anual de mii de turiști! Sunt deosebit de frumoase, înconjurate de peisaje spectaculoase și păduri, colorate cu povești pline de farmec. Descoperă câteva dintre cele mai îndrăgite cascade din România, interesante prin forța și frumusețea apelor sau prin legendele locurilor.

Cuprins

Cele mai multe cascade din România ne atrag nu doar prin înălțimea și puterea apelor, ci prin traseele, peisajele și pădurile pline de farmec în care se găsesc. Multe cascade sunt vizitate vara, dar și iarna ne oferă un spectacol deosebit, când apele formează țurțuri și platoșe de gheață pe marginea stâncilor.

Cascada Cailor de la Borșa

Cea mai înaltă cascadă din România

Cascade din România - cele mai frumoase și populare cascade din țara noastră

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din țară și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România.

Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri. Dar frumusețea ei nu stă doar în cei 90 de metri. Revărsarea apelor pe stâncile golașe ca niște fuioare despletite, treptetele mai înguste sau mai late ale cascadei, canionul spectaculos și întregul peisaj din jurul ei, mereu verde și pitoresc, fac din acest loc o destinație mirifică.  

Cascada Urlătoarea de la Bușteni

Cel mai ușor traseu din Bucegi

Cascade din România - cele mai frumoase și populare cascade din țara noastră

Traseul către Cascada Urlătoarea este unul foarte ușor și este bine marcat, cu un punct roșu. Poteca urmează neîntrerupt pârâul Urlătoarea.

Traseul spre cascadă pornește din Bușteni, de lângă stația de telecabină. Are un urcuș mai abrupt la început, dar apoi poteca urcă pe munte mai lin. Se pleacă de la 885 m altitudine și se ajunge la Cascada Urlătoarea, la 1055 m altitudine, după aproximativ o oră de mers în pas lejer.

Cascada Vălul Miresei din Valea Stanciului

Cea mai îndrăgită cascadă din Apuseni

Cascada Vălul Miresei este o adevărată bijuterie, cu ape cristaline, prinsă între două stânci masive pe Valea Stanciului. Este considerată de mulți turiști cea mai frumoasă cascadă din Munții Apuseni și atrage mii de curioși în orice sezon.

Primăvara, când apele pârâului sunt bogate, cascada se desfășoară ca un voal de argint de la o înălțime de peste 30 de metri. 

Aflată pe Valea Stanciului, cascada este la numai 6 km de localitatea Răchițele din comuna Mărgău, din județul Cluj. În ultimii ani, drumul de acces a fost asfaltat până la un kilometru în apropiere de cascadă, astfel că accesul este facil tuturor turiștilor, indiferent de vârstă.

Cascada Bâlea de pe Transfăgărășan

Cea mai înaltă cascadă în trepte

Revărsarea de apă care vine din lacul Bâlea și se repede pe trepte de stânci abrupte este cel mai frumos obiectiv turistic de pe Transfăgărășan. Înconjurată de stânci înverzite, puternică, zgomotoasă, apa cascadei formează un văl cristalin pe valea dintre Vârfurile Moldoveanu și Negoiu. Are o lungime de 60 de metri și este considerată cea mai înaltă cascadă în trepte din România.

Frumusețea ei poate fi admirată de la distanță, de pe șoseaua Transfăgărășanului, dar cu adevărat maiestuoasă este atunci când te apropii de ea și o admiri din vale. Traseul pleacă de lângă Cabana Bâlea și se urcă aproximativ 50 de minute pe o cărare uneori domoală, alteori abruptă, dar tot efortul merită din plin.

Cascada Duruitoarea de pe Ceahlău

Cea mai zgomotoasă cascadă din țară

Cascade din România - cele mai frumoase și populare cascade din țara noastră

Cine a urcat pe Ceahlău cu siguranță s-a oprit să își tragă sufletul la poalele cascadei Duruitoarea. În perioadele bogate în ploi ale anului, cascada este deosebit de zgomotoasă și interesantă pentru turiști. Căderea de apă are aproximativ 25 de metri și este despărțită de un prag în două porțiuni distincte, dintre care cea de sus este cea mai mare și anume de 20 de metri înălțime.

Din Durău se poate ajunge la Cascada Duruitoare pe trei trasee montane cu o dificultate medie, dar destul de grele pentru turiștii neexperimentați. La poalele cascadei este amenajat un popas cu bănci pentru odihnă. Este greu să te apropii de cascadă fără încălțăminte adecvată, deoarece este protejată de un perete de stâncă mereu umed și alunecos.

Cascada Lotrișor de pe Valea Oltului

Cascada care trece printr-un tunel

Cascada Lotrișor este făcută de om, dar are o cădere de 30 de metri și este una dintre cele mai frumoase cascade din țară. Ea se află în Valea Lotrișor din Munții Căpățânii, la numai 2 km de drumul care leagă Rm. Vîlcea de Sibiu, după ce intri pe Valea Oltului.

Este bine să lași mașina la refugiul de lângă șosea și să mergi pe jos, într-o plimbare plăcută cei 2 km până la cascadă. Te vei bucura de răcoare, de pădure, de prospețimea aerului și de cântecul pârâului Lotrișor pe firul căruia se urcă spre cascadă.

Căderea de apă s-a format în 1970 când a fost refăcut drumul forestier, iar pârâul a fost îndrumat printr-un tunel săpat în stâncă. De atunci, apa Lotrișorului cade pe un perete de munte de la înălțimea de 30 de metri și formează un spectacol deosebit pentru turiștii care ajung în aceste locuri.

Cascada Cașoca de la Siriu

Ascunzătoarea haiducului Gheorghelaș

Dacă vrei să descoperi locuri inedite și cărări mai puțin umblate, vizitează munții Buzăului în zona Siriului. Aici, vei descoperi nu doar barajul și lacul întins pe care îl formează râul Buzău la Siriu, ci și trasee montane către vestigii rămase de la începuturile creștinismului sau către lacuri singuratice deosebit de frumoase cum este Lacul Vulturilor.

În apropiere de barajul de la Siriu, la numai câțiva kilometri de șoseaua care leagă Buzăul de Brașov, se desprinde un drum care urcă pe munte și te duce la cascada Cașoca sau Pruncea. Este o cascadă mică, de numai 6 metri înălțime, dar zona din jurul ei are un farmec aparte.

Locul cascadei este bine ascuns de la drum, iar lângă apă se află o grotă în care, în vremurile tulburi de acum două secole, se ascundea haiducul Gheorghelaș. În această grotă, haiducul ascundea prăzile luate de la boieri, apoi la împărțea în taină cu oamenii sărmai ai locului.

Cascada Clocota de la Geoagiu-Băi

Cea mai mare cascadă de ape termale

Cascade din România - cele mai frumoase și populare cascade din țara noastră

Cascada Clocota, aflată în apropierea stațiunii Geoagiu-Băi, adună apele mai multor izvoare termale și se revarsă pe stânci înalte de aprope 36 de metri. Este impresionantă prin pragurile pe care le-au săpat apele calde în stâncă și prin vălul despletit care se revarsă pe stâncile albite de sărurile minerale.

Este cea mai frumoasă cascadă din județul Hunedoara, iar aerul din preajma ei are un parfum anume, încărcat și de aerosoli cu săruri minerale benefici pentru căile respiratorii.

Cascada Bigăr, minunea pierdută din Cheile Nerei

Cea mai populară cascadă din România în topurile străine

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Care este povestea ei 4
Cascada Bigăr înainte de prăbușirea stâncii din mijloc

Aflată până de curând în topurile celor mai frumoase cascade din lume, Cascada Bigăr și-a pierdut strălucirea. Cea mai mare stâncă pe care se despletea pârâul Bigăr s-a prăbușit, iar efectul surprinzător pe care îl avea s-a pierdut.

Cu toate acestea, povestea cascadei faimoase la nivel internațional va supraviețiui. Turiștii vin și mai curioși să vadă cum s-a transformat cascada și să admire pereții de stâncă îmbrăcați în mușchi care au rămas intacți. Cascada Bigăr se află în Cheile Minișului în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B.

Citeşte şi despre Cascada Victoria, Cascada Angel şi Cascada Iguazu!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter