Burj Dubai, cea mai înaltă clădire din lume

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cel mai înalt zgârie-nori din lume, primul hotel subacvatic sau cea mai mare insulă artificială construită vreodată sunt proiectele ameţitoare ale Emiratelor pe care arabii…
… le-au concentrat în fascinantul Dubai de câţiva ani încoace. 

După Burj al Arab, cel mai înalt hotel din lume, cu peste 300 de metri înălţime, Dubaiul inaugurează astăzi un nou record, în oraşul care acum 15 ani era înconjurat numai de nisip: Burj Dubai.  

Turnul Dubai este, începând de astăzi şi în mod oficial, noul gigant al lumii, un zgârie-nori, care depăşeşte cu mult ultimul record deţinut de turnul din Taipei, de 508 metri. 

Inaugurată oficial luni, clădirea a fost redenumită Burj Khalifa, în onoarea şefului de stat al Emiratelor Arabe Unite – şeicul Khalifa ben Zayed Al-Nahyan, oficialităţile dezvăluind şi înălţimea exactă a turnului, care are 828 de metri.
Aceasta înalţă mai mult de 160 de etaje şi poate fi observată de la aproape 95 de kilometri distanţă.

Cu un plan de dezvoltare în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari, clădirea nu poate fi analizată decât în valori superlative.  
  
Turnul deţine de un centru rezidenţial, precum şi de spaţii comerciale dispuse în cel mai mare Mall construit vreodată. Este prevăzut cu 56 de lifturi, 1.044 de apartamente, 49 de etaje de birouri şi un hotel. 
  
Astfel, întreaga clădire oferă 4,2 milioane metri pătraţi de spaţii pentru locuit, pe o suprafaţă de 203 hectare.  
  
Burj Dubai, cea mai înaltă clădire din lume
Numărul muncitorilor care au lucrat la ridicarea clădirii poate fi considerat de asemenea un record.

Peste 20.000 de muncitori din India, Pakistan sau Sri Lanka au fost concentraţi la realizarea proiectului, dintre care 4.000 numai au luat parte la ridicarea turnului.

Fiecare muncitor a lucrat în medie un milion de ore, fiind nevoiţi să suporte până la 50 grade Celsius. Cu toate acestea, nu au fost semnalate niciun fel de accidente de muncă.

Construcţia imobilului a început la 21 septembrie 2004. Imobilul face parte dintr-un proiect în valoare de 20 de miliarde de dolari, denumit „Downtown Burj Dubai„, situat în apropierea districtului financiar din Emirat. 
  
Fundaţiile au fost realizate într-o perioadă de 12 luni, fiind încheiate în luna martie a anului trecut. Pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă, s-au luat unele „măsuri critice” prin care turnul a fost amplasat pe un podium de mare rezistentă, din beton şi oţel. 
  
„Atins” la fel de aspru de criză economică şi cu o rezervă de petrol care scade „văzând cu ochii” – potrivit specialiştilor, rezervele de petrol ale Dubaiului vor fi aproape epuizate în 2010 -, Dubai este un proiect faraonic al şeicilor care au realizat că turismul excentric deţine un potenţial fabulos şi o atracţie magnetică pentru investitorii din întreagă lume.  

Astfel, investiţiile în domeniul hotelier este impresionant, Dubaiul reuşind să devanseze Las Vegas-ul în ce priveşte investiţiile în industria hotelieră pe cap de locuitor. 
  
Dubai World, un conglomerat deţinut de către stat care are datorii de 59 miliarde de dolari, a solicitat la sfârşitul lunii noiembrie 2009 un moratoriu de şase luni pentru datoriile scadenţe.

Autorităţile din Abu Dhabi au acordat ulterior conglomeratului Dubai World un ajutor de 10 miliarde de dolari, destinat plătii unei obligaţiuni care ajunge la scadenţă luni şi susţinerii operaţiunilor companiei până în aprilie 2010. 
  
Până în 2015, numărul turiştilor care vor alege excentricul Dubai este aşteptat să crească la aproximativ 14 milioane. 
  
Foto: NorthFoto
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter