Amsterdam a rămas fără celebrul simbol turistic „I amsterdam”

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Luni, 11 iulie 2022, 09:35
Amsterdam, capitala Olandei, a pierdut unul dintre simbolurile turistice „I amsterdam”, după ce literele uriașe au fost scoase din Piața Muzeelor, inițiativă a consiliului municipal prin care încearcă frânarea creșterii turismului.

Amsterdam

Literele în roșu și alb se aflau în fața Rijksmuseum de 14 ani și reprezentau una dintre cele mai mari atracții turistice. „I amsterdam” devenise un simbol al orașului, sute de mii de turiști postau pe rețelele de socializare fotografii cu el. Acum, literele au fost duse într-un depozit al primăriei, consiliul municipal fiind de părere că nu mai reprezintă viziunea capitalei olandeze: „Mesajul >>I amsterdam<< este că sunt individualiști în acest oraș, dar noi am dori să arătăm ceva diferit – diversitate, toleranță, solidaritate”, a spus unul dintre membri consiliului, potrivit inews.com.uk

Literele „I amsterdam” au contribuit la creșterea masivă a turismului

Literele au reprezentat o modalitate bună de promovare a capitalei olandeze și au contribuit la creșterea masivă a turismului, care în ultimii ani a lăsat amprente negative asupra locuitorilor și orașului. Retragerea semnului a fost deci și o consecință a creșterii copleșitoare a numărului turiștilor cu care se confruntă Amsterdamul. Orașul cu 850.000 de locuitori a fost vizitat în 2017 de peste 21 de milioane de turiști, ceea ce a dus la supraaglomerarea străzilor, cafenelelor și restaurantelor: „Aceste litere amplasate în Piața Muzeelor au devenit un simbol al turismului de masă care are efecte negative”, a declarat consilierul Udo Kock.

Îndepărtarea semnului este cea mai recentă dintr-o serie lungă de măsuri luate pentru a stopa „invazia turiștilor”. În luna mai, guvernul olandez a anunțat că navele de croazieră nu mai au permisiunea de a opri în centru, iar excursiile cu barca și tururile cu bicicletele vor fi interzise, în timp ce taxa turistică va crește cu până la 7%.

Totuși, consiliul nu exclude posibilitatea de a reduce „>>I amsterdam<<”, însă într-un alt loc. Autorul sloganului s-a declarat șocat de decizia autorităților: „Nu înțeleg deloc mesajul. Eu sunt o parte din Amsterdam. Atât ca cetățean, cât și ca vizitator. Împreună suntem Amsterdam, orașul căruia toți vor să-i aparțină. >>I amsterdam<< conectează oamenii, adună oamenii.” Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice!

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter