Cercetător român din Olanda: explicația pentru care Olanda are același număr de cazuri de COVID-19 ca România, deși 85% din populație este vaccinată

De Unica.ro, pe

Olanda a ajuns în punctul în care are aceleași numere de infectări cu COVID-19 ca România, în pofida faptului că acolo rata de vaccinare este de 85%.

Olanda are o populație de 17 milioane de oameni, iar în data de 8 noiembrie a înregistrat 11.804 de cazuri COVID-19, o rată de infectare comparabilă cu cea a României din luna octombrie. Însă dacă în România mor zilnic peste 400 de oameni, în Olanda numărul deceselor cauzate de COVID-19 este de 20-30 pe zi. Informațiile vin de la Mihai Netea, cercetător în Olanda specializat în imunilogia bolilor infecțioase și sănătate globală.

Într-un interviu cu Libertatea, el a spus de ce valul patru a adus rate comparabile de infectare cu COVID-19 cu cele ale României, dar și cum afectează gradul de vaccinare numărul de bolnavi spitalizați, numărul de cazuri la ATI și numărul de decese.

„Sunt studii care arată că vaccinurile scad cu 40-50% riscul de infectare”, a spus Mihai Netea. „Încă te poţi infecta, dar faci o infecţie uşoară. Treci peste ea mult mai uşor, dar poţi transmite mai departe boala. Astfel, chiar dacă avem o rată înaltă a vaccinării, 50% din populaţie încă poate să transmită boala.  Totuşi, avantajul foarte mare al vaccinului este că, în ciuda faptului că există un număr foarte mare de infectări, asemănător cu al României, numărul de bolnavi spitalizaţi, numărul de oameni la terapie intensivă şi numărul deceselor sunt mai mici.  La ATI avem de aproape 10 ori mai puţini pacienţi decât în România (cam 180 faţă de 1.900). Avem 20-30 de persoane care decedează pe zi, mult sub 400-500 câte sunt zilnic în România”.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: „E clar că după valul 4 nu se va opri pandemia”

Citește și: Poveștile pacienților COVID-19 de la ATI: „aveam părul lung, dar mi-a căzut atât de rău, încât am fost nevoită să mă rad complet”

Citește și: Țara în care pacienții cu COVID-19 nevaccinați trebuie să își plătească singuri spitalizarea

Citește și: Valeriu Gheorghiță: este imposibil ca România să atingă pragul de vaccinare de 70% până la finalul anului

Întrebat de cum au reacționat olandezii la măsurile de combatere a pandemiei, cercetătorul a răspuns: „Bineînţeles că sunt întotdeauna şi persoane care nu respectă regulile, dar, în general, oamenii au ascultat. Este o minoritate de oameni care nu vor să se vaccineze, din nesiguranţă, frică, şi aşa mai departe. Şi sunt câteva procente de oameni care sunt şi împotriva oricărei măsuri se poate lua. Însă majoritatea populaţiei respectă regulile”.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a demarat mai încet în Olanda, dar în cele din urmă a avut succes, potrivit lui Netea: „În primă fază, a durat ceva până s-a pus la punct tot sistemul, poate o lună mai mult decât în alte ţări. Acum este foarte bine organizat. Şi majoritatea oamenilor şi-au dat seama că vaccinarea este necesară. Autorităţile au încercat o comunicare mai puternică, inclusiv cu cei care erau contra vaccinării sau care aveau anumite motive legitime să se întrebe care sunt eventualele efecte secundare.  Oamenii care aveau o influenţă la anumite niveluri ale societăţii au fost invitaţi, li s-a explicat, în aşa fel încât ei să nu facă o campanie contra vaccinării”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter