Actorii critică filmele generate pe calculator

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cascadorii uluitoare, peisaje incredibile şi scene întregi create integral pe calculator, tehnologiile moderne de procesare digitală produc mai nou blockustere pe bandă rulantă.
De la chroma, peretele verde din studiouri, şi până la cele mai avansate programe de procesare a imaginii pe calculator (computer-generated imagery, CGI), trucurile regizorilor sunt îndreptate exclusiv spre crearea de blockustere cât mai profitabile.

Deşi este evident că cinefilii au fost cuceriţi foarte repede de filmele bogate în efecte speciale, există, în mod suprinzător, chiar actori, proaspeţi producători, care blamează acest gen de producţii tipice hollywoodiene.

„Am o problemă cu modul comercial în care se fac filmele: nu văd de ce un film nu poate produce o grămadă de bani şi să fie bun în acelaşi timp. Vedem cel puţin două sau trei filme de genul ăsta pe an”, spune starul australian Joel Edgerton.

Cunoscut pentru rolul său din „Star Wars” şi reîntâlnit în „Animal Kingdom”, Edgerton s-a arătat împotriva acestui gen de producţii şi a „a promis” că în studioul său deschis recent va produce filme de care să fie mândru, filme diametral opuse de cele de la Hollywood, a spus proaspătul producător într-un interviu acordat The Hollywood Reporter.

„În general sunt multe porcării de filme. Mă calcă pur şi simplu pe nervi – urăsc să văd când un film este lansat în mod evident doar în scopul de a produce bani şi care chiar are succes! Este în ordine să faci filme de nimic ca să te îmbogăţeşti, dar eu urăsc genul ăsta de oameni”, a mai spus actorul în acelaşi interviu.

Edgerton însă nu este singurul care blamează filmele produse în mare parte pe calculator. într-un interviu recent pentru HuffPost actorul Sir Ben Kingsley a vorbit despre eforturile sale ca publicul să facă distinţia între filmele de calitate faţă de cele mult prea tehnologizate, prin intervenţia ostentativă a studiourilor de producţie.

„Dacă ne vom abate prea tare (n.r, de la filmele clasice) şi vom alege în schimb un film creat în totalitate dintr-o serie de efecte senzaţionaliste, până la urmă firul se va rupe şi vom descoperi că oamenii vor înceta să mai meargă la cinema, pentru că întotdeauna cinefilii vor fi interesaţi de poveste”, este de părere actorul.

Chiar şi George Clooney, care şi-a concentrat talentul în producţia de filme, a declarat că a terminat cu „producţiile explozive”, în favoarea producţiilor serioase.

„Eu fac filme de nişă şi fac reclame la cafea peste ocean şi produc o mulţime de bani făcând asta, aşa încât să îmi pot permite o casă frumoasă”, a spus faimosul burlac, delimitând astfel alegerea sa ca producător faţă de opţiunea sa, în calitate de actor, de a juca în filme cu buget mare.

Cele mai recente filme pe genericul cărora îi apare numele, „The Ides of March” produs chiar de el, şi „The Descendants” în care este protagonist, sunt producţii realizate cu bugete modeste, de 12 şi respectiv 20 de milioane de dolari, care s-au dovedit a fi extrem de profitabile, în timp ce unul este deja comeptitor sigur în cursa pentru Oscar.

Chiar şi actriţa Megan Fox, care ar fi tebuit să joace în „Transformers 3”, înainte să fie concediată de regizorul Michael Bay, a împărtăşit aceeaşi opinie.
„Oamenii devin conştienţi că nu este un film despre actorie”, spune fox potrivit Entertainment Weekly, „şi, odată ce realizezi asta, devine aproape ridicol faptul că tu chiar nu te afli în acel moment acolo, deşi auzi când ţi se strigă „acţiune!”, a mărturisit frumoasa actriţă.

Robert Redford, care a deschis Festivalul de Film Independent Sundance cu un discurs politic, a criticat acelaşi film, spunând despre „Transformer”-ul lui Bay că este genul de film pe care nu vrea să îl vadă.

Actualul interpret al lui James Bond,  Daniel Craig, care ar fi trebuit să se gândească la oferta producătorilor de a juca în următoarele cinci filme din franciză, şi-a blamat propriul rol, spunând că sequel-ul „Quantum of Solace” este „lipsit de spirit”.
Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter