Un oraș din România își va lansa monedă proprie

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 07 noiembrie 2018, 16:42
Un oraș din România își va lansa luna aceasta o monedă proprie. Este vorba despre Sibiu, care va lansa prima monedă locală din țară pe data de 21 noiembrie.

Denumirea monedei a fost aleasă printr-un conurs de soluții la care au fost invitați să participle toți cei interesați, relatează Știrile ProTV.

Marți seară, Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a anunțat că a fost aleasă denumirea pentru moneda locală a Sibiului, prima monedă locală din România.

Aceasta se va numi „Sibcoin” și a fost propusă de Eugen Țînțar.

„Eu zic că i se poate spune simplu Sibcoin, având deja un frate virtual, Bitcoin. Simplu și totuși răsunător, în același timp reprezentativ”, a fost motivarea propunerii sibianului.

Au mai fost propuse denumiri ca „Sibian”, „Cibin”, „Cibinium”, „EuroSibanul”, „Oi” sau „Bulz”, cu referire la tradiția oieritului din zona Mărginimii Sibiului.

Moneda locală circulă într-o zonă geografică limitată şi poate fi folosită doar în cadrul unei reţele locale/regionale de organizaţii. Nu înlocuieşte moneda naţională, nu se află în competiţie cu aceasta şi nu este tranzacţionată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară. Moneda locală are drept scop încurajarea schimburilor locale şi construcţia de reţele locale/regionale de producţie si comerţ. Moneda locală nu pune în niciun fel în discuţie folosirea monedei naţionale oficiale, emisă de Banca Naţională şi garantată de Stat sau Uniunea Europeană, în cazul Euro”, au transmis reprezentanţii Consorţiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Sibcoin va fi lansat la București pe 21 noiembrie 2018, în cadrul unui eveniment la care vor participa reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România şi persoane din industria HoReCa.

În lume există aproximativ 300 de monede locale, fiind listate în Complementary Currency Resource Center (o bază de date mondială pentru monedele locale sau regionale).

Citește și: Cine este românul care a inventat bicicleta electrică

Citește și: O femeie de afaceri din Târgu Jiu, revoltată că artiștii nu își plătesc impozitele: „Jur că mă apuc de cântat și las ușile deschise statului, să continue activitatea”

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter