Președintele Klaus Iohannis a anunțat două decizii strategice ale României

De Unica.ro, pe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, care sunt cele două decizii strategice ale României.

Klaus Iohannis a declarat că nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violenţă, subliniind că există deja un învingător, poporul ucrainean.

Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar câteva zile.

Un lucru este însă evident: indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător – poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator. Eroismul și curajul ucrainenilor inspiră și obligă, a transmis Klaus Iohannis, potrivit g4media.

Citește și: Madonna, mesaj de susținere pentru Ucraina. Ce a spus despre Vladimir Putin

Unor femei din Ucraina le-au apărut pe Tinder profilurile militarilor ruși: „Nu am de gând să mă culc cu inamicul”

„Diavolul chiar se îmbracă de la Prada”. Liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, e pregătit de război în ghete de lux

Misterul literei „Z” de pe mașinile de război și blindatele rusești. Ce ar simboliza, de fapt

Președintele Klaus Iohannis a anunțat două decizii strategice ale României

Șeful statului a anunțat ce decizii s-au luat în ședința CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării).

În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.

În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni, a spus președintele.

În contextul crizei provocate de război, Iohannis a spus că au fost luate două decizii strategice.

În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.

În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.

Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente, a adăugat Klaus Iohannis.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter