Minivacanța de 1 Decembrie 2020. Câte zile libere vom avea

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:37
Ca în fiecare an, intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă cu minivacanța de 1 Decembrie 2020. Iată câte zile libere vom avea în această perioadă.

Potrivit Codului Muncii, românii beneficiază de zile libere legale atât pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Iată cât durează minivacanța de 1 Decembrie în 2020.

Câte zile libere vom avea în minivacanța de 1 Decembrie

Ziua Sfântului Andrei marchează începutul sărbătorilor de iarnă, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de „Sântandrei Cap-de-Iarnă”. Este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor, dat fiind faptul că Sfântul Apostol Andrei, care a fost primul dintre discipolii lui Iisus, este considerat ocrotitorul României. Acesta este motivul pentru care, din 2012, a fost declarată zi liberă, alături de sărbătoarea națională de 1 Decembrie.

Anul acesta, 30 noiembrie cade într-o zi de luni, iar Ziua Națională a României marți, ceea ce înseamnă că românii se vor bucura de o minivacanță de 1 Decembrie. Mai exact, vom sta acasă 4 zile, în intervalul 28 noiembrie – 1 decembrie 2020.

Citește și: Nelu Tătaru, despre sărbătorile de iarnă în pandemie: „Nici nu vreau să mă gândesc la Crăciun”

Cine nu beneficiază de zilele libere din minivacanța de 1 Decembrie

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, angajatorul este obligat să compenseze cu un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, adică vor fi plătiți dublu. Cei care nu respectă aceste prevederi legale, riscă amenzi ce ajung până la 10.000 de lei.

Minicavanța de 1 Decembrie 2020 în pandemia de COVID-19

Din păcate, cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie a debutat cu o carantină parțială în România, care se va întinde pe durata a 30 de zile. Ceea ce înseamnă că în minivacanța de 1 Decembrie 2020 situația va sta foarte diferit de anii trecuți.

Prin Hotărârea nr. 52, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2. Noile restricții au intrat în vigoare de luni, 9 noiembrie.

Printre măsurile stabilite de autorități se numără și interzicerea reuniunilor cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private.

Citește și: Noi restricții în România! Vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie

Ce sărbători legale urmează după minivacanța de 1 Decembrie 2020

Odată cu sărbătoarea Sfântului Andrei se dă startul mult așteptatelor sărbători de iarnă. După minivacanța de 1 Decembrie urmează sărbătoarea Sfântului Nicolae, în data de 6 decembrie.

Nu face parte din zilele declarate libere, dar noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, când legenda spune că Moș Nicolae vine la ferestre să pună în ghetuțe dulciuri și alte daruri este, cu siguranță, preferata copiilor.

Următoarele zile libere ar trebuie să fie de Crăciun, în 25 și 26 decembrie. Însă, în 2020, numai ziua de 25 este în cursul săptămânii, mai exact vineri. Aceeași situație este și de Anul Nou.

Calendar libere legale 2021

Potrivit calendarului sărbătorilor legale, anul viitor vom avea parte de 15 zile care au fost declarate în mod oficial nelucrătoare, după ce, în 2018 s-a acordat o nouă zi liberă, în Vinerea Patimilor. Acest calendar libere legale 2021 vine totuși și cu o veste proastă. Opt dintre aceste zile libere 2021 vor pica în weekend, potrivit legislațiamuncii.manager.ro.

Citește și: Zile libere 2021. Calendar libere legale 2021

Zilele libere 2021 de care se vor bucura toți românii sunt:

  • 1 ianuarie (vineri) – Anul Nou
  •     2 ianuarie (sâmbătă) – A doua zi după Anul Nou
  •     24 ianuarie (duminică) — Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  •     30 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
  •     1 mai (sâmbătă) — Ziua Muncii
  •     2 mai  (duminica)  – Prima zi de Paște 2021
  •     3 mai (luni) – A doua zi de Paște 2021
  •     1 iunie (marți) – Ziua Copilului
  •     20 iunie (duminică) – Rusalii
  •     21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  •     15 august (duminică) — Adormirea Maicii Domnului
  •     30 noiembrie (marți)  – Sfântul Andrei
  •     1 decembrie (miercuri) Ziua Națională a României
  •     25 decembrie (sâmbătă)  – Prima zi de Crăciun
  •     26 decembrie (duminică)  – A doua zi de Crăciun

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter